Έξι οφέλη που έχει το χρυσό γάλα – Πώς να το φτιάξετε

Τι είναι

Το χρυσό γάλα περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία και να παρέχει προστασία από ασθένειες. Αυτό το έντονο κίτρινο ρόφημα παρασκευάζεται παραδοσιακά από ζεστό γάλα αγελάδας ή γάλα φυτικής προέλευσης μαζί με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα και τζίντζερ.

Είναι γνωστό για τα πολλά οφέλη του για την υγεία και χρησιμοποιείται συχνά για την ενίσχυση της ανοσίας και την αποτροπή ασθενειών.

Τι είναι το χρυσό γάλα

Το χρυσό γάλα είναι ένα θρεπτικό ρόφημα γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από υγιέστερο εγκέφαλο και καρδιά έως ισχυρότερα οστά, βελτιωμένη πέψη και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών. Το χρυσό γάλα είναι φτιαγμένο από γάλα, κουρκουμά, μπαχαρικά και γλυκαντικά όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

Για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, χρησιμοποιήστε ένα γάλα με ασβέστιο και βιταμίνη D και περιορίστε την ποσότητα μελιού ή σιροπιού που προσθέτετε στο ποτό σας.

Διαβάστε τα 6 οφέλη του χρυσού γάλακτος που έχουν επιστημονική βάση

 • Τα βασικά συστατικά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά
 • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις
 • Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου
 • Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση
 • Μπορεί να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις
 • Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα βασικά συστατικά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά

Το βασικό συστατικό του χρυσού γάλακτος είναι ο κουρκουμάς, ένα κίτρινο μπαχαρικό που είναι δημοφιλές στην ασιατική κουζίνα, το οποίο δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Αγιουρβέδα εδώ και αιώνες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων, προστατεύοντας το σώμα σας από το οξειδωτικό στρες.

Είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κυττάρων σας και μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και ασθενειών.

Οι περισσότερες συνταγές χρυσού γάλακτος περιλαμβάνουν επίσης κανέλα και τζίντζερ, που και τα δύο έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στις αρθρώσεις

Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η χρόνια φλεγμονή θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο, το Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις. Για τον λόγο αυτό, δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για αυτές τις ασθένειες.

Η έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ, η κανέλα και η κουρκουμίνη – το δραστικό συστατικό του κουρκουμά – έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι συγκρίσιμες με αυτές ορισμένων φαρμακευτικών φαρμάκων χωρίς καμία από τις παρενέργειες.

Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να μειώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις από την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το χρυσό γάλα μπορεί να κάνει καλό και στον εγκέφαλό σας. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF).

Τα χαμηλά επίπεδα BDNF μπορεί να συνδέονται με διαταραχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Και τα άλλα συστατικά μπορεί να έχουν οφέλη.

Για παράδειγμα, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Αλτσχάιμερ είναι η συσσώρευση μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που ονομάζεται πρωτεΐνη ταυ. Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι οι ενώσεις της κανέλας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της συσσώρευσης.

Επιπλέον, η κανέλα φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον και να βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας τον χρόνο αντίδρασης και τη μνήμη. Επιπλέον, σε μελέτες που έγιναν σε ζώα, το τζίντζερ φάνηκε να προστατεύει από την απώλεια εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία.

Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση

Φαίνεται ότι ο κουρκουμάς και συγκεκριμένα η δραστική του ένωση κουρκουμίνη – μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Σε μια μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων, 60 άτομα με σοβαρές καταθλιπτικές διαταραχές έλαβαν είτε κουρκουμίνη, είτε αντικαταθλιπτικό, είτε συνδυασμό των δύο.

Όσοι έλαβαν μόνο κουρκουμίνη παρουσίασαν βελτίωση παρόμοια με αυτή εκείνων που έλαβαν αντικαταθλιπτικά, ενώ στην ομάδα που

έλαβε και τα δύο σε συνδυασμό παρατηρήθηκαν τα περισσότερα οφέλη.

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να συνδέεται με χαμηλά επίπεδα εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF). Καθώς η κουρκουμίνη φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα του BDNF, μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Πάντως, ελάχιστες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα και χρειάζονται περισσότερες πριν εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Μπορεί να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Η κανέλα, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς – τα βασικά συστατικά του χρυσού γάλακτος – έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 10 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 120 mg κανέλας την ημέρα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της «κακής» LDL ενώ αυξάνουν τα «καλά» επίπεδα της HDL.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων σας, γνωστή ως ενδοθηλιακή λειτουργία. Η σωστή λειτουργία του ενδοθηλίου είναι σημαντική για μια υγιή καρδιά.

Σε μια μελέτη, σε άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς έλαβαν είτε 4 γραμμάρια κουρκουμίνης είτε εικονικό φάρμακο λίγες ημέρες πριν και μετά την επέμβαση.

Όσοι έλαβαν κουρκουμίνη είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο σε σχέση με τα άτομα στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (placebo).

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα συστατικά του χρυσού γάλακτος, ιδιαίτερα το τζίντζερ και η κανέλα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Για παράδειγμα, 1-6 γραμμάρια κανέλας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έως και 29%. Επιπλέον, η κανέλα μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα κύτταρα που είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη είναι λιγότερο ικανά να προσλάβουν ζάχαρη από το αίμα σας, επομένως η μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη γενικά μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η κανέλα φαίνεται να μειώνει την ποσότητα γλυκόζης που απορροφάται στο έντερό σας μετά από ένα γεύμα, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ομοίως, η τακτική προσθήκη μικρών ποσοτήτων τζίντζερ στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως και 12%.

Μια μικρή, ημερήσια δόση τζίντζερ μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C έως και 10% – δείκτης μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Τούτου λεχθέντος, τα στοιχεία βασίζονται σε λίγες μόνο μελέτες και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτές οι παρατηρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες συνταγές με χρυσό γάλα γλυκαίνουν με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Τα οφέλη για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, εάν υπάρχουν, είναι πιθανό να υπάρχουν μόνο όταν το πίνουμε χωρίς ζάχαρη.

Πώς να φτιάξετε χρυσό γάλα – Η συνταγή και οι οδηγίες

Το χρυσό γάλα φτιάχνεται εύκολα στο σπίτι. Για μία μόνο μερίδα ή περίπου ένα φλιτζάνι, απλώς ακολουθήστε αυτήν τη συνταγή:

Συστατικά:

 • 1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα χωρίς ζάχαρη της επιλογής σας
 • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
 • 1 μικρό κομμάτι τριμμένο φρέσκο ​​τζίντζερ ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
 • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
 • 1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι
 • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)

Για να φτιάξετε το χρυσό γάλα, απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα ή κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μυρίσετε τα αρώματα. Σουρώνετε το ρόφημα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε κούπες και ρίχνετε από πάνω μια πρέζα κανέλα.

Το χρυσό γάλα μπορεί επίσης να παρασκευαστεί εκ των προτέρων και να αποθηκευτεί στο ψυγείο σας για έως και πέντε ημέρες. Απλώς ξαναζεστάνετε το πριν το πιείτε.

tempo24.news