Έδρα παγκόσμιου πορνό η Κύπρος – Στο μικροσκόπιο εταιρείες για μη επαρκή έλεγχο

Κέντρο παγκόσμιου διαδικτυακού πορνό είναι η Κύπρος.

Πέντε κολοσσοί της πορνογραφικής βιομηχανίας με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, έχουν την έδρα τους τη χώρα μας.

Οι εν λόγω εταιρείες διαμοιράζουν και μεταπωλούν στο διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό δικής τους παραγωγής, με τον ετήσιο τζίρο τους να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, το θέμα θα εγγράψει προς αυτεπάγγελτη εξέταση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος, ο οποίος, όπως ανέφερε στο Σίγμα, δεν έλαβε απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε γραπτώς στο αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκο Κέττηρο, «δεν ξέρω και δεν υπάρχει στις απαντήσεις αν αυτό το υλικό έρχεται και με ποιο τρόπο έρχεται από το εξωτερικό. Εάν αυτό υλικό ελέγχεται από κάποιος και αν η λήψη του έγινε με νόμιμο τρόπο».

Οι εταιρείες που έχουν έδρα την Κύπρο είναι οι εξής:

1. Stripchat – Technius ltd. Η εταιρεία εδρεύει στη Λεμεσό. (Ημ. Εγγραφής: 30/11/2015)

2. Faphouse – Tecom ltd. – Η εταιρεία εδρεύει στη Λεμεσό. (Ημ. Εγγραφής: 19/01/2017)

3. XHamster – Hammy Media ltd (ομίλου Wisebits). – Η εταιρεία εδρεύει στη Λεμεσό. (Ημ. Εγγραφής: 29/10/2009)

4. Pornhub – Ayio Freesites ltd (ομίλου Ayio). – Η εταιρεία εδρεύει στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου. (Ημ. Εγγραφής: 05/12/2008)

5. Virtual Taboo – Camon Trading ltd. – Η εταιρεία εδρεύει στη Λεμεσό. (Ημ. Εγγραφής: 31/07/2015)

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκεται η Κύπρος, για μη επαρκή έλεγχο στο υλικό.

«Από την Ευρώπη μας παρακολουθούν πολύ στενά για αυτό το θέμα. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες για τις οποίες έγινα γνώστης σας λέω ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει ο Νίκος Κέττηρος.

Διαβάστε επίσης: Μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία – Τρεις τραυματίες

Έρευνα από την Επίτροπο

Διοικητική έρευνα διενήργησε η Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα μετά από παράπονα που δέχθηκε από πολίτες, της οποίας τα πορίσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, υπεβλήθη καταγγελία στις 23 Νοεμβρίου του 2021 από πολίτη για διαρροή προσωπικών δεδομένων λόγω παραβίασης της ιστοσελίδας πορνογραφικού υλικού.

Σε απόφαση του Γραφείου της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 2023 διαπιστώνεται ότι όντως υπήρξε παραβίαση και κάλεσε σε συμμόρφωση την εταιρεία.

 

sigmalive.com