Μήπως είμαι έγκυος; Συμπτώματα εγκυμοσύνης και πότε αυτά ξεκινούν

*Πρώτα από όλα οφείλουμε να τονίσουμε ότι η εγκυμοσύνη είναι ένα πολύ προσωπικό βίωμα και διαφέρει πάντα από γυναίκα σε γυναίκα. Για αυτό, όσα θα αναφερθούν δεν αποτελούν απαράβατο κανόνα, αλλά συχνά φαινόμενα στις εγκυμονούσες.

Πότε ξεκινούν τα συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά τη σύλληψη και πριν την πρώτη καθυστέρηση της περιόδου. Όμως, λόγω της φύσης τους τις περισσότερε φορές συγχέονται με αυτά της επικείμενης περιόδου. Για την ακρίβεια, το γονιμοποιημένο ωάριο αποθηκεύεται στο ενδομήτριο. Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ελάχιστο αίμα ή και πόνος που μοιάζει με αυτόν της περιόδου.

Επίσης, αρκεί να περάσουν μερικές μέρες μετά τη σύλληψη για να παρατηρήσει αλλαγές μία γυναίκα στο στήθος της. Αυτό συμβαίνει λόγω της ραγδαίας αλλαγής των επιπέδων των ορμονών στο σώμα. Έτσι, το στήθος τις περισσότερες φορές μπορεί να πρηστεί, να πονάει ή ακόμη και να είναι μουδιασμένο. Η αίσθηση βάρους στους μαστούς είναι επίσης ένα συχνό φαινόμενο, όπως και η ευαισθησία. Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι σκουραίνει το χρώμα των θηλών σε πολλές περιπτώσεις.

Κατά την 5η εβδομάδα κύησης πια συχνά τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή. Εχει αρχίσει η επιλήψιμη καθυστέρηση της περιόδου, ενώ από την 6η κι 7η εβδομάδα ξεκινούν συμπτώματα, όπως είναι η ζαλάδες, οι ενοχλήσεις στο στομάχι, όπως είναι οι καούρες, οι ναυτίες, οι εμετοί και η δυσπεψία. Πολλές φορές, παρατηρείται ευαισθησία στις μυρωδιές ή και λιγούρες.

13 συμπτώματα εγκυμοσύνης που πρέπει να γνωρίζεις

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά στις εγκυμονούσες. Αυτά είναι τα εξής:

1. Εμφάνιση κηλίδων αίματος ή ροζ κολπικών υγρών
2. Αλλαγές στο στήθος
3. Αίσθημα κόπωσης, υπνηλία και κουρασμένα πόδια
4. Ευαισθησία στις μυρωδιές και έντονη επιθυμία ή έντονη αποστροφή για συγκεκριμένα φαγητά
5. Κράμπες και πόνος στη μέση
6. Πονοκέφαλος
7. Συχνοουρία
8. Πρήξιμο ή/και δυσκοιλιότητα
9. Ναυτίες
10. Αυξημένη αρτηριακή πίεση, ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες
11. Ψυχολογικές μεταπτώσεις
12. Άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος
13. Δύσπνοια

Πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Αφού το ωάριο αποθηκευτεί στο ενδομήτριο μετά τη γονιμοποίηση, ξεκινά να εκκρίνεται μία ορμόνη, η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG). Τα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν αυτήν την ορμόνη με αρκετά μεγάλη σιγουριά. Βέβαια, είναι σημαντικό αυτά να πραγματοποιούνται και σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου. Οι γιατροί συγκλίνουν στην άποψη ότι 10 με 14 μέρες μετά την ερωτική επαφή και την πιθανή γονιμοποίηση. Αν το τεστ εγκυμοσύνης γίνει πιο νωρίς, υπάρχει κίνδυνος να δείξει λανθασμένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Για να έχει κανείς όσο το δυνατό ακριβέστερα αποτελέσματα συστήνεται να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:

1. Κάντε το τεστ το πρωί με τα πρώτα ούρα, τα οποία δεν είναι αραιωμένα από νερό ή ροφήματα, που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα.
2. Βεβαιωθείτε για την ημερομηνία λήξης του τεστ, ώστε αυτό να είναι έγκυρο.
3. Ακολουθήστε επακριβώς τις οδηγίες του τεστ που έχετε πάρει. Είναι σημαντικό, καθώς κάθε εταιρεία ή κάθε διαφορετικό τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να έχει συγκεκριμένες οδηγίες.

 

ofarmakopoiosmou.gr