Παιδί και αλλεργίες: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Πολλές αλλεργίες κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από την παιδική ηλικία. Εάν και εσείς έχετε υποψίες ότι το παιδί σας μπορεί να είναι αλλεργικό, δείτε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε.

Ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια

Εκτός από το χρώμα μαλλιών και ματιών, το σωματότυπο και άλλα χαρακτηριστικά, τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να «κληρονομήσουν» και τις αλλεργίες των γονιών τους. Ενημερώστε τον παιδίατρο για αλλεργίες που τυχόν έχετε για να λάβει και αυτήν την παράμετρο υπόψιν, όταν εξετάζει το παιδί σας.

Καταρροή και κόκκινα μάτια

Η  καταρροή είναι ένα κοινό σύμπτωμα των αλλεργιών, του κρυολογήματος και της γρίπης. Εάν συνοδεύεται από κόκκινα και ξηρά μάτια και το παιδί δεν έχει πυρετό, τότε κατά πόσο πιθανότητα είναι σημάδι ότι το μικρό σας έχει αλλεργία. Εάν το μικρό σας είναι μεγαλύτερο από δύο ετών, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο εάν είναι ασφαλές να του δώσετε αντισταμινικό.

Κόκκινα σημάδια στο δέρμα

Το γνωστό έκζεμα είναι μία αρκετά συχνή πάθηση στα μωρά. Μπορεί να προκληθεί από την αλλεργία σε κάποια τροφή ή ακόμα να είναι κληρονομικό. Το θετικό είναι ότι στο 80% των παιδιών εξαφανίζεται από μόνο του. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ξηρός βήχας

Ο βήχας μπορεί να είναι και σύμπτωμα κρυολογήματος. Εάν ωστόσο επιμένει για αρκετές εβδομάδες, το πιθανότερο είναι βήχα που οφείλεται σε κάποια αλλεργία.

Εμετός, διάρροια ή πονόκοιλος

Εάν το μικρό σας έχει κάποια διατροφική αλλεργία, τα συμπτώματα θα φανούν αρκετά σύντομα. Εκτός από τα κόκκινα εξανθήματα ή το πρήξιμο, το μικρό σας ενδέχεται να παρουσιάσει και συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια ή έντονο πονόκοιλο.

 

mothersblog.gr