Γιατί ακτιβιστές έριξαν πορτοκαλί σκόνη στις Βερσαλλίες

Ακτιβιστές από τη γαλλική ομάδα Riposte Alimentaire (μτφρ: Αντεπίθεση Τροφίμων) πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην «αίθουσα των κατόπτρων» στο παλάτι των Βερσαλλιών τραβώντας της προσοχή στο νομοσχέδιο για τον Αγροτικό Προσανατολισμό.

Οι ακτιβιστές, το Σάββατο, άδειασαν σακούλες με μια πορτοκαλί σκόνη στο πάτωμα στο πλαίσιο κινητοποίησης που πραγματοποίησαν με αίτημα την βιώσιμη τροφή για όλους. Η σκόνη ταυτοποιήθηκε αργότερα ως αβλαβής άργιλος.

Η δράση είχε ως στόχο να τραβήξει την προσοχή στο νόμο για τον Αγροτικό Προσανατολισμό, ένα νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στις 14 Μαΐου στην γαλλική εθνοσυνέλευση και που για την ομάδα των ακτιβιστών είναι «το τέλειο παράδειγμα» που καταδεικνύει το πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, η οργάνωση καταγγέλλει ότι ο νέος νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί «διευκολύνει τη μονοπώληση των φυσικών πόρων και πιέζει όλο και περισσότερο προς την βιομηχανική γεωργία».

Η «Riposte Alimentaire» ανέλαβε την ευθύνη για την πολιτική δράση σε ένα δελτίο τύπου, το οποίο ανέφερε ότι «το δικαίωμα στην τροφή αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο» ενώ προσθέτει ότι «θέλει να γίνει σεβαστό στην πράξη, για καθολικό, δημοκρατικό και βιώσιμο φαγητό». Μάλιστα η γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την ομάδα, προωθεί το νομοσχέδιο παρόλο που «οι πρόσφατες αγροτικές εξεγέρσεις έδειξαν ότι μια ριζική εναλλακτική λύση στο γεωργικό και επισιτιστικό σύστημα είναι επείγουσα και απαραίτητη».

Προηγούμενες δράσεις των ακτιβιστών της «Riposte Alimentaire»

Η ακτιβιστική ομάδα «Riposte Alimentaire» είναι γνωστή για τις πολιτικές διαμαρτυρίες που κάνει στοχεύοντας πολιτιστικά ιδρύματα και έργα τέχνης.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι δράσεις τις περιβαλλοντικής ομάδας καταφέρνουν να γίνουν πρωτοσέλιδα στα διεθνή μέσα.

Τον Ιανουάριο, η ομάδα έριξε σούπα στη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που βρίσκεται στο Λούβρο. «Τι είναι πιο σημαντικό;» Οι διαδηλωτές φώναξαν αφού στόχευσαν το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. «Τέχνη ή δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη διατροφή; Το γεωργικό μας σύστημα είναι άρρωστο. Οι αγρότες μας πεθαίνουν στη δουλειά».

Τον Φεβρουάριο, μέλη της ομάδας πέταξαν σούπα στον πίνακα του Κλοντ Μονέ «Άνοιξη» που εκτίθεται σε μουσείο της Λυών. «Αυτή θα είναι η μόνη άνοιξη που θα μας μείνει αν δεν αντιδράσουμε», τραγούδησαν οι ακτιβιστές, αναφερόμενοι στον τίτλο του πίνακα. «Τι θα ζωγραφίσουν οι μελλοντικοί καλλιτέχνες μας; Τι θα ονειρευόμαστε αν δεν υπάρχει πια άνοιξη;».

 

lifo.gr