Ο ξηρός καρπός για δυνατή μνήμη, γερή άμυνα και ρυθμισμένο σάκχαρο

Πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τα πεκάν εξασφαλίζουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όχι όμως χωρίς αντίτιμο αν η κατανάλωσή τους είναι αλόγιστη
Οι αγαπημένοι καρποί πεκάν, ένας τύπος καρυδιού με καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική, είναι γνωστοί για την πλούσια και βουτυράτη γεύση τους, γι’ αυτό και αποτελούν δημοφιλές συστατικό σε ορεκτικά, επιδόρπια και κυρίως πιάτα.

Πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τα πεκάν έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, θέτοντας ερωτηματικά για το αν αποτελούν μια υγιεινή διατροφική επιλογή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτά…

1. Θρεπτική αξία

Τα πεκάν αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, χαλκού, θειαμίνης (βιταμίνη Β1) και ψευδαργύρου. Συγκεκριμένα, ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων, την υγεία του ανοσοποιητικού και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια και ο ψευδάργυρος για την ανοσολογική λειτουργία, καθώς και για την ανάπτυξη των κυττάρων, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την επούλωση των πληγών.

2. Οφέλη

Τα πεκάν έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία:

-βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς: αποτελούν εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, έναν τύπο λιπαρών που μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.

Μελέτη σε 204 ασθενείς με στεφανιαία νόσο, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 γραμ. πεκάν ημερησίως για 12 εβδομάδες βελτίωσε την αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL (καλής) χοληστερόλης στο αίμα, ενώ άλλη έρευνα σε 19 άτομα με κανονική χοληστερόλη έδειξε πως κατανάλωση 68 γραμ. πεκάν ημερησίως μείωσε τα επίπεδα LDL (κακή) χοληστερόλης μετά από 8 εβδομάδες.

-σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα: σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, τα πεκάν μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν. Οι διαλυτές φυτικές τους ίνες διαλύονται στο νερό, σχηματίζοντας ένα υλικό που μοιάζει με γέλη και κινείται μέσω του σώματός άπεπτο, επιβραδύνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα.

Μια μικρή μελέτη σε 26 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, συμπέρανε ότι η τήρηση μιας διατροφής πλούσιας σε πεκάν για 4 εβδομάδες βελτίωσε την ικανότητα του σώματος να αξιοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Επιπλέον, βελτίωσε τη λειτουργία των β-κυττάρων στο πάγκρεας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης.

-βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου: τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν έχουν συνδεθεί με μειωμένη νοητική εξασθένιση και φλεγμονή. Μελέτη διάρκειας άνω των 40 ετών σε περισσότερες από 15.000 γυναίκες συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση πεκάν με καλύτερη μακροπρόθεσμη γνώση γνωστική λειτουργία. Ομοίως, μελέτη σε 4.822 ηλικιωμένους έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 10 γραμ. πεκάν την ημέρα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες για κακή γνωστική ικανότητα.

3. Πιθανά μειονεκτήματα

Παρά την ευεργετική τους δράση για την υγεία, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Όσοι έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να τα αποφεύγουν.

Επιπλέον, η σχετικά υψηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες (σχεδόν 200 θερμίδες ανά 28 γραμμ.) περιορίζει την κατανάλωσή τους, καθώς η υπερβολή μπορεί να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων με συνακόλουθη αύξηση βάρους εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες προσαρμογές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Τέλος, είναι καλύτερο να επιλέξετε φυσικά πεκάν χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.

 

thebest.gr