Μετρό και ΟΑΣΘ στην «ατζέντα» της σημερινής επίσκεψης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα θέματα που απασχολούν την πόλη

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένονται με ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις που θα κάνει σχετικά με το Μετρό και τις επεκτάσεις του, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωση που θα γίνει στους Αμπελόκηπους όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ).

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού όμως αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις για «καυτά» θέματα της πόλης, όπως η αστική συγκοινωνία.

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης ο ΟΑΣΘ

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από τους Αμπελόκηπους όπου μεταξύ 10-11 το πρωί πρόκειται να μιλήσει στην εκδήλωση της Ελληνικό Μετρό Α.Ε. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα παραστεί και σε εκδήλωση για την έναρξη κυκλοφορίας των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ. Στην πόλη εξάλλου θα βρίσκεται τη Δευτέρα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΑΣΘ η αρχή θα γίνει με δύο γραμμές, την 21 που εκτελεί το δρομολόγιο Εύοσμος – Αριστοτέλους και την 29 που εκτελεί το δρομολόγιο Πολίχνη – Αριστοτέλους. Οι δύο αυτές γραμμές θα εξυπηρετούνται πλέον αποκλειστικά με 17 ηλεκτρικά λεωφορεία. Σταδιακά, τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα εντάσσονται σε ακόμα περισσότερες γραμμές, κατά κύριο λόγο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Επίσκεψη στο δημαρχείο και συνάντηση με Αγγελούδη

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί και τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη στο γραφείο του στο δημαρχείο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εθιμοτυπική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο δημαρχείο από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου, αλλά όχι για την πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών, καθώς έχουν ξαναβρεθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην πόλη τον περασμένο Απρίλιο, όπου από την Πολίχνη είχε παρουσιαστεί η εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού. Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Αγγελούδης, λίγο μετά την εκλογή του και πριν αναλάβει τα καθήκοντά του είχε επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Τότε, ο πρωθυπουργός είχε συγχαρεί τον κ. Αγγελούδη για την εκλογή του και στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν ζητήματα προτεραιότητας για τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα έργα που βρίσκονται στη φάση υλοποίησης ή έχουν δρομολογηθεί, για την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Οι εξαγωγές και το Βέλος

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να επισκεφθεί και το ιστορικό Βέλος, που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρόκειται για μια πολύ σημαντική όσο και συμβολική κίνηση και έρχεται μετά τη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 9 Απριλίου, όταν σε συνομιλία του με βουλευτές της ΝΔ στην πλατεία Αριστοτέλους είχε πει: «Θα το εξετάσουμε και θα το λύσουμε (σ.σ. το ζήτημα) και το Βέλος θα μείνει στη Θεσσαλονίκη».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην πόλη θα κλείσει το απόγευμα με την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Οι ανακοινώσεις για το Μετρό

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αφορά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), βάσει των οποίων οριστικοποιήθηκε η χάραξη του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με ορίζοντα την εξέλιξη του πολεοδομικού συγκροτήματος μέχρι το 2040.

Στην Ημερίδα που διοργανώνει η Ελληνικό Μετρό Α.Ε θα απευθύνει χαιρετισμό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ τις εργασίες έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης.

Η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι η μεγαλύτερη Γενική Συγκοινωνιακή Μελετητών τελευταίων 24 ετών και την υλοποίησή της ανέλαβε η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. με στόχο τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδιασμού Μεταφορών για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή Μελέτης της ΜΑΜΘ περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ) και την Περιαστική Ζώνη της, με συνολικό πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκων.

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της Μελέτης πραγματοποιήθηκε:

Έρευνα σε 13.000 Νοικοκυριά, επιλεγμένα με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Έρευνα Δεδηλωμένης Προτίμησης των χρηστών του συγκοινωνιακού συστήματος (συνεντεύξεις σε Νοικοκυριά, Κέντρα Δραστηριότητας και Περιοχές Μετεπιβίβασης).

Απογραφές και Μετρήσεις στο Κύριο Οδικό Δίκτυο Κυκλοφορίας.

Έρευνα Μετακινήσεων Παρά την Οδό με 67.000 συνεντεύξεις οδηγών σε 34 σημεία.

Μετρήσεις και Έρευνες στα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς που κάλυψαν τόσο τα υφιστάμενα δίκτυα (λεωφορειακό και σιδηροδρομικό) όσο και τους κύριους πόλους συγκέντρωσης μετακινήσεων (Τερματικοί Σταθμοί: ΚΤΕΛ, Σιδηροδρομικός Σταθμός και Αεροδρόμιο).

Το έργο της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2023 και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.)

 

typosthes.gr