Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄
Αναμονή: 30΄
Βράσιμο: 25΄
Υλικά για 4 – 6 μερίδες:
Για το σιροπιασμένο τζίντζερ (αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε)
- ένα κομμάτι (περίπου 15 γρ.) φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
- 360 ml νερό
- 60 γρ. ζάχαρη
Για την πραλίνα
- 20 ml νερό
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. φουντούκια (ελαφρώς καβουρδισμένα, για 2 – 3 λεπτά, σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία)
Για τη σοκολατένια γκανάς με νερό και τζίντζερ
- 350 γρ. κουβερτούρα, περίπου 55% κακάο, χοντροκομμένη
- 80 γρ. φρέσκο τζίντζερ*, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο (προαιρετικά)
- 120 ml νερό
Εκτέλεση
Πραλίνα
- Σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα με ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα.
- Ρίχνουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καλυφθούν καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τα αδειάζουμε σε ένα λαδόχαρτο και τα απλώνουμε με την κουτάλα σε μια στρώση, για να κρυώσουν πιο γρήγορα.
- Αφήνουμε για περίπου 20 – 30 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσουν καλά, και μετά τα ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν.
Τζίντζερ (προαιρετικά)
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα 250 ml από το νερό σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει έντονα, και ρίχνουμε το τζίντζερ, το οποίο βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσει λίγο. Σουρώνουμε, πετάμε το νερό και ξαναβάζουμε το τζίντζερ στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το τζίντζερ να κρυώσει μέσα στο σιρόπι.
Γκανάς
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το τζίντζερ (αν θέλουμε) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το τζίντζερ και το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο, για άλλη χρήση.
- Προσθέτουμε στο καυτό νερό την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει και να σχηματίσει μια λεία κρέμα.
- Την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, να κρυώσει λίγο.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε την πραλίνα σε 4 – 6 χαμηλά ποτήρια και απογεμίζουμε με τη σοκολάτα.
- Από πάνω μοιράζουμε τα μπαστουνάκια τζίντζερ (αν τα βάλουμε) και περιχύνουμε με 1 – 2 κουτ. γλυκού από το σιρόπι.
- Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2 – 3 ημέρες.
Tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τζίντζερ με ξύσμα εσπεριδοειδούς της αρεσκείας μας.
kathimerini.gr
Ίσως σας ενδιαφέρει...
Γλυκό του κουταλιού βύσσινο από την Τήνο
Γλυκές γεύσεις
Γεμιστά αφράτα ψωμάκια με πραλίνα
Γλυκές γεύσεις
Σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου
Γλυκές γεύσεις
Μικρά λάβα κέικ
Γλυκές γεύσεις
Φλογέρες με μπανάνα και σοκολάτα
Γλυκές γεύσεις
Σπιτικό παγωτό λεμόνι
Γλυκές γεύσεις
Σοκολατένια brownies
Γλυκές γεύσεις
Cheesecake με Merenda και βύσσινο
Γλυκές γεύσεις