Δείτε τι μπορεί να ονειρεύεται ένας σκύλος που κλαίει στον ύπνο του

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ τον σκύλο σας να κλαψουρίζει, να γρυλίζει ή να κινεί τα πόδια του στον ύπνο του; Είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι από εσάς θα απαντούσαν ναι. Και σίγουρα θα αναρωτιέστε: “Τι να ονειρεύεται εκείνη την ώρα; Και τι θα μπορούσα εγώ να κάνω;”

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους, έτσι και οι σκύλοι βιώνουν συναισθήματα, αγχώνονται για πολλά πράγματα, αποκτούν εμπειρίες. Αυτές οι καθημερινές τους εμπειρίες πρωταγωνιστούν στα όνειρά τους. Όσο και αν σας είναι δύσκολο να δείτε τον σκύλο σας να κλαίει στον ύπνο του, είναι σίγουρο ότι θα σας χαλαρώσει αρκετά αν μάθετε τι πιθανότατα ονειρεύεται.

Τα σκυλιά που ονειρεύονται και κλαίνε μπορεί να ξαναζήσουν καθημερινές εμπειρίες, να αντιμετωπίσουν φανταστικές απειλές ή να βιώσουν χαρούμενες επανασυνδέσεις με τους αγαπημένους τους. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτά τα όνειρα;

Η επιστήμη πίσω από τα όνειρα σκυλιών

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, περνούν από τη φάση REM (rapid eye movements) κατά τη διάρκεια του ύπνου. To REM περιγράφει τις γρήγορες κινήσεις που κάνουν τα μάτια κατά το στάδιο εκείνο του ύπνου. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν στην ουσία την αντίδραση του εγκεφάλου μας καθώς αυτός εκτίθεται σε νέες, νοητές εικόνες (όνειρα), κάτι που ίσως αποτελεί ένα μηχανισμό επεξεργασίας αναμνήσεων και σκέψεων. Κατά τη διάρκεια της φάσης REM βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα. Σε αυτή τη φάση μπορεί να παρατηρήσετε τα μάτια του σκύλου σας να κινούνται πίσω από κλειστά βλέφαρα ή τα πόδια του να συσπώνται. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είναι βαθιά μέσα σε ένα όνειρο.

Ενώ δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους σκύλους για να μάθουμε για τα όνειρά τους, η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπινων και των σκυλίσιων ονείρων. Τα περισσότερα θηλαστικά έχουν παρόμοιο κύκλο ύπνου. Έτσι, πιστεύεται ότι αν οι άνθρωποι ονειρεύονται τις καθημερινές τους δραστηριότητες, το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και τα σκυλιά.

Για να δούμε όμως για ποιο λόγο μπορεί να κλαίνε κάποιες φορές οι σκύλοι στα όνειρά τους:

1. Θέλουν να τους δώσετε προσοχή

Ο σκύλος σας μπορεί να αποζητά προσοχή. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα σκυλιά να προσποιούνται ότι κοιμούνται και να κλαίνε. Στην πραγματικότητα, απλά ξαπλώνουν με τα μάτια κλειστά και κλαψουρίζουν ή ακόμα και κλαίνε- και αυτό που θέλουν είναι ο κηδεμόνας τους να τους δώσει κάποια προσοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, εάν εκπαιδεύετε τον σκύλο σας να κοιμάται σε κλουβί, μπορεί να προσποιείται ότι κλαίει για να βγει έξω ή μπορεί να θέλει φαγητό ή νερό. Βεβαιωθείτε ότι τρέφεται καλά και ότι έχει πιει αρκετό νερό πριν από τον ύπνο.

2. Νιώθουν πόνο

Μερικές φορές ένας σκύλος μπορεί να τραυματιστεί ή να αρρωστήσει, αλλά αυτό δεν το συνειδητοποιεί κατά τη διάρκεια των ωρών που είναι ξύπνιος. Όταν ηρεμεί στον ύπνο και το σώμα του είναι εντελώς ήσυχο, χωρίς να κάνει τίποτα, το μυαλό καταγράφει αυτή τη δυσφορία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο ή ακόμα και κλάμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μερικές φορές η βασική αιτία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Για παράδειγμα, τα ακάρεα ή οι ψύλλοι μπορεί να ενοχλούν το σκυλί, αλλά ο σκύλος δεν τα έχει παρατηρήσει. Ούτε και ο κηδεμόνας. Ομοίως, ο σκύλος μπορεί να πονάει λόγω εσωτερικού τραυματισμού, πόνου στην άρθρωση ή άλλου παρόμοιου ζητήματος.

3. Στερούνται ύπνου

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται συγκεκριμένες ώρες ύπνου για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Η έλλειψη επαρκούς ανάπαυσης μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων στρες, της ευερεθιστότητας και της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας. Όταν ένας σκύλος στερείται ύπνου, ο εγκέφαλός του μπορεί να δυσκολευτεί να φτάσει στις βαθύτερες, πιο ξεκούραστες φάσεις του ύπνου, όπως στη φάση REM, όπου, όπως είπαμε, βλέπει τα περισσότερα όνειρα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνούς, πιθανώς αγχωτικούς και λιγότερο ικανοποιητικούς κύκλους ύπνου.

Στην προσπάθειά του να καλύψει τον χαμένο ύπνο, ένας σκύλος που στερείται ύπνο, μπορεί να βιώσει πιο έντονη ονειρική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με φωνές, όπως κλαψούρισμα ή κανονικό κλάμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι σαν ο εγκέφαλός του να προσπαθεί να επεξεργαστεί όλα τα ποικίλα ερεθίσματα της ημέρας με βιαστικό τρόπο, οδηγώντας σε ένα είδος «υπερφόρτωσης» που μεταφράζεται σε κραυγές ή κλαψουρίσματα.

Επιπλέον, η σωματική κούραση και η ψυχική δυσφορία που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία ενός σκύλου και να τον οδηγήσουν σε εφιάλτες ή άσχημα όνειρα, συμβάλλοντας περαιτέρω στο κλάμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι ο τρόπος του σώματός τους να δείξει ότι κάτι είναι εκτός ισορροπίας.

4. Βλέπουν ένα κακό όνειρο

Τα σκυλιά βλέπουν όνειρα ακριβώς όπως οι άνθρωποι, και αυτό συμπεριλαμβάνει και τα κακά όνειρα. Ναι, οι σκύλοι μπορούν και εκείνοι να έχουν εφιάλτες. Αυτοί μπορεί να οδηγήσουν σε πιο έντονο κλάμα ή ακόμα και ουρλιαχτά. Θα μπορούσε να είναι η αναβίωση μιας τραυματικής συνάντησης με ένα άλλο ζώο ή ενός οδυνηρού παρελθόντος. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί παρηγορώντας τους.

Τι ονειρεύονται τα σκυλιά όταν κλαίνε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σκυλιά θα ονειρευτούν το πρόσφατο παρελθόν τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι η μέρα που μόλις έζησαν ή ακόμα και οι τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, τα σκυλιά έχουν επίσης καλή μακροπρόθεσμη μνήμη και μπορούν να σκεφτούν πράγματα και πριν από μερικά χρόνια.

Εάν ο σκύλος σας είχε μια δύσκολη μέρα, αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να έχει διαταραγμένο ύπνο και έντονα όνειρα. Ωστόσο, εάν η ρουτίνα του είναι κανονική χωρίς άσχημα πράγματα, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε κάτι άλλο.

Ορισμένα πράγματα γενικά μπορεί να είναι αγχωτικά για ένα σκυλί, όπως πυροτεχνήματα ή βροντές ή ακόμα και η επίσκεψη σε ένα μέρος όπου είχε μια κακή εμπειρία. Εάν ο σκύλος σας κλαίει στον ύπνο του, μπορεί να θυμάται αυτά τα τραυματικά γεγονότα βλέποντας έναν εφιάλτη.

Εάν έχετε υιοθετήσει σκύλο από ένα καταφύγιο και δεν γνωρίζετε πολλά για το παρελθόν του, θα μπορούσε να έχει υπάρξει μια τραυματική εμπειρία που να εξακολουθεί να τη ζει και πάλι στα όνειρά του. Τα τραύματα του παρελθόντος χρειάζονται λίγο χρόνο για να επουλωθούν. Ο σκύλος χρειάζεται καλούς τρόπους και εκπαίδευση για να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να εμπιστευτεί ξανά.

Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άσχημο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να σας βοηθήσει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του σκύλου σας και να μάθετε να διαχειρίζεστε τα προβλήματά του.

Ένας σκύλος επίσης που κλαίει στον ύπνο του μπορεί να ονειρεύεται ότι επανενώνεται με τα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι σκύλοι δημιουργούν δυνατούς δεσμούς με τους ανθρώπους και αλλά και τα άλλα ζώα. Ένα κλαψούρισμα μπορεί να σημαίνει ένα όνειρο όπου επανενώνονται με ένα αγαπημένο πρόσωπο, βιώνοντας την απόλυτη χαρά και λαχτάρα ταυτόχρονα.

Τέλος αξίζει να πούμε ότι δεν είναι όλα τα όνειρα που ωθούν τον σκύλο να κλάψει άσχημα. Ένας σκύλος που κλαψουρίζει μπορεί να βλέπει ότι παίζει κυνηγητό, ότι παίζει με τους φίλους του ή εσάς στο πάρκο ή κάτι παρόμοιο.

Τι μπορούν να κάνουν οι κηδεμόνες

Αν παρατηρήσετε το κατοικίδιό σας να κλαίει ενώ κοιμάται, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το αγγίξετε, να το αγκαλιάσετε ή να το ξυπνήσετε, ελπίζοντας ότι θα σταματήσει να κλαίει. Αντίθετα, αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς ο σκύλος θα τρομάξει.

Το απότομο ξύπνημά του μπορεί να τον κάνει να φοβηθεί περισσότερο και ενδέχεται ακόμη και να δαγκώσει αν νιώσει ότι απειλείται. Αν βλέπει εφιάλτη, είναι ακόμη πιο πιθανό να νιώσει απειλή και να αντιδράσει άσχημα αν τον ξυπνήσετε, νομίζοντας ότι είστε ο επιτιθέμενος.

Αφήστε τον σκύλο που κοιμάται να κοιμηθεί. Το όνειρο θα τελειώσει κάποια στιγμή.

Αν τώρα θέλετε να τον ξυπνήσετε γιατί δεν αντέχετε να τον βλέπετε έτσι, υπάρχει ένας και μόνο τρόπος, να πείτε απαλά και γλυκά το όνομά του. Όχι με δυνατή φωνή, όχι με ένταση. Μόλις ο σκύλος ξυπνήσει, παρηγορήστε τον με χάδια έχοντας έναν ήρεμο και απαλό τόνο φωνής για να τον ηρεμήσετε.

Εν κατακλείδι

Είναι απολύτως φυσιολογικό για τον σκύλο σας να κλαίει κατά τη διάρκεια του ύπνου του και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Γενικά, δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας βιώνει οποιαδήποτε δυσφορία ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε άγνωστη συμπεριφορά, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ή ειδικό για να βεβαιωθείτε ότι δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος.

 

tempo24.news