Διδάξτε στο παιδί σας να εκφράζει συναισθήματά του

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι το ότι ένα παιδί μπορεί να φέρεται άσχημα γιατί δεν του έμαθε κανείς να εκφράζει διαφορετικά τα συναισθήματά του;

Ο στόχος μας ως γονέων είναι να διδάξουμε τα παιδιά μας να εκφράζονται σωστά, αξιολογώντας τα συναισθήματά τους.

Ένα απλό παράδειγμα, που μπορούμε να σας δώσουμε είναι το εξής: την επόμενη φορά που το παιδί σας, σπρώξει ένα άλλο παιδάκι, γιατί του πήρε το παιχνίδι ή κάπου το ενόχλησε, αντί να του φωνάξετε αμέσως: «όχι, μην το κάνεις αυτό», προτιμήστε να του εξηγήσετε γιατί είναι λάθος η συμπεριφορά του.

Δηλαδή, πάρτε το παράμερα, τονίστε του ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή, αλλά πείτε του ότι καταλαβαίνετε το θυμό του, γιατί προφανώς κάτι το ενόχλησε, εξηγώντας του ότι το συναίσθημα που ένιωσε ήταν αποδεκτό, αλλά ο τρόπος, που αντέδρασε, ήταν λάθος.

«Την επόμενη φορά να πεις στον φίλο σου «θύμωσα» από το να τον σπρώξεις ή να τον χτυπήσεις»… Με αυτό τον τρόπο το παιδί καταλαβαίνει ότι δεν το μαλώνετε γι’ αυτό που ένιωσε, αλλά για αυτό που έκανε εξαιτίας του θυμού του και αυτός ο διαχωρισμός είναι πολύ σημαντικός.

Όταν εντοπίσετε ότι το παιδί ακολουθεί τη συμβουλή σας, επαινέστε το για την καλή συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό να δίνετε πάντα μεγαλύτερη σημασία στην καλή συμπεριφορά, παρά στην κακή! Μην φωνάζετε όταν κάνουν κάτι που δεν σας αρέσει, γιατί αυτό που αντιλαμβάνονται τα παιδιά είναι ότι κερδίζουν την προσοχή σας, έστω με τις φωνές!

Στόχος σας πρέπει να είναι να καταλάβει το παιδί ότι αυτό που κάνει την μητέρα και τον πατέρα του να ασχοληθεί μαζί του είναι η καλή του συμπεριφορά, και όχι η κακή, γι’ αυτό και οι έπαινοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγησή του.

govastileto.gr