Λίμνη Αώου: Η μεγαλύτερη ορεινή λίμνη στην Ελλάδα

Σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά στην Ήπειρο – Δείτε τις φωτογραφίες

Η μεγαλύτερη ορεινή λίμνη σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι η λίμνη Αώου και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μαγικά σκηνικά στην Ήπειρο.

Αν και οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει στη συνείδησή τους την Ήπειρο με τα υπέροχα, γραφικά και παραδοσιακά χωριά της -και πολύ καλά κάνουν φυσικά- υπάρχουν μέρη που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να ανακαλύψει από κοντά, ακόμη κι αν δεν συγκαταλέγονται στα «πολυδιαφημισμένα» και δημοφιλή. Και ένα από αυτά είναι και και η λίμνη Αώου, η μεγαλύτερη ορεινή λίμνη της χώρας σε υψόμετρο 1.350 μέτρων.

Λίμνη Αώου: Εξερεύνηση του φυσικού τοπίου ολόγυρά της

Η τεχνητή λίμνη των πηγών του ποταμού Αώου, λοιπόν, συναντάται μεταξύ δύο υπέροχων Εθνικών Πάρκων, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου- Αώου. Πρόκειται για ένα τεχνητό θαύμα που αποτελεί πραγματικό στολίδι για την Ήπειρο και δίνει το παρών στο ανατολικό τμήμα του νομού Ιωαννίνων από το 1987.

Βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. βορειοδυτικά από το Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, μετρά ύψος 78 μέτρων, ενώ η έκτασή της υπολογίζεται στα 11,5 τ.χλμ., κάτι που την καθιστά την μεγαλύτερη ορεινή λίμνη σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα νερά της διοχετεύονται στον ποταμό Άραχθο και το σημείο αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο μιας και πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος.

Η λίμνη αν και δημιουργήθηκε με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, «έδεσε» αρμονικά με το φυσικό τοπίο ολόγυρά της, κάνοντας τους πάντες να μιλούν για το «στολίδι» της Ηπείρου.

Η μοναδική φυσική ομορφιά των λιβαδιών με τα τρεχούμενα νερά που την «αγκαλιάζουν» στοργικά, σε συνδυασμό με τις μικρές λιμνούλες και τα φιόρδ που δημιουργούνται στο εσωτερικό της έκτασής της, δημιουργεί εικόνες που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς.

Όσο για την δαντελωτή ακτογραμμή της; Σε κοντινή απόσταση από τις όχθες της λίμνης συναντώνται πυκνά δάση οξιάς, ενώ κατά την διάρκεια της άνοιξης στην περιοχή φύονται άγριοι νάρκισσοι.

 

newsbeast.gr