Robotex: Ραγδαία η ανάπτυξη της ρομποτικής στην Κύπρο

Ραγδαία ανάπτυξη σημείωσε τα τελευταία χρόνια ο τομέας της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πανίκος Μασούρας, Γραμματέας ΔΣ Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS) και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του παγκύπριου διαγωνισμού Robotex Cyprus που φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εξέφρασε τη θέση ότι η εισαγωγή της διοργάνωσης Robotex στην Κύπρο το 2017 με την ποικιλία των προκλήσεων που προσφέρει έδωσε περαιτέρω ώθηση στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, ενώ σημείωσε ότι μεγάλος αριθμός ομάδων παιδιών από την Κύπρο συμμετέχουν στη διεθνή διοργάνωση ROBOTEX International και πετυχαίνουν να ανταγωνιστούν επάξια με ομάδες από χώρες με μεγάλη παράδοση στον τομέα όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αμερική, η Ιταλία και να διακριθούν κερδίζοντας πρώτες νίκες.

Ο παγκύπριος διαγωνισμός ROBOTEX

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός ρομποτικής Robotex διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2017 από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (Cyprus Computer Society – CCS – www.ccs.org.cy ) σε συνεργασία και με τη στήριξη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, στη βάση του αντίστοιχου Παγκόσμιου διαγωνισμού. Φέτος διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου

Με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Οργανισμό Νεολαίας και τo IET – Institute Engineering Technology (Cyprus Network) το Robotex Cyprus θα γιορτάσει τα «7α γενέθλια του» ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, όπως καθιερώθηκε από το 2017. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και στηρίζεται από μεγάλο αριθμό χορηγών.

Στην φετινή έβδομη έκδοση της διοργάνωσης θα συμμετέχουν 600 μαθήτριες και μαθητές όλων των ηλικιών των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, φοιτήτριες και φοιτητές και ενήλικες. Οι συμμετέχουσες ομάδες λαμβάνουν μέρος με τη στήριξη προπονητών-εκπαιδευτών/προπονητριών-εκπαιδευτριών τους που εκπροσωπούν οργανισμούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικά κέντρα, σχολεία, φροντιστήρια, αναγνωστήρια, απογευματινές λέσχες, πανεπιστήμια, φοιτητικούς ομίλους κτλ.

«Οι νικητές εκτός από τεχνολογικά δώρα και υποτροφίες κερδίζουν το δικαίωμα συμμετοχής στο Robotex International 2024 που θα πραγματοποιηθεί στην Εσθονία το Δεκέμβριο. Σημειώνω ότι στις προηγούμενες χρονιές η Κυπριακή αποστολή επέστρεψε με σωρεία διακρίσεων από τη διεθνή διοργάνωση», ανέφερε ο κ. Μασούρας.

Είπε ότι η διοργάνωση είναι ανοικτή και δωρεάν για το κοινό «και προσκαλούμε τον κόσμο, οικογένειες με τα παιδιά τους, μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές και φοιτήτριες και άτομα όλων των ηλικιών να έλθουν το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου να απολαύσουν τις ρομποτικές προκλήσεις και να χειροκροτήσουν τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος».

«Θα ενθουσιαστούν όπως ενθουσιασμένοι είμαστε και εμείς με τις εντυπωσιακές κατασκευές των παιδιών, τις ρομποτικές μάχες, αγώνες ταχύτητας, το διαγωνισμό Drones και άλλα δρώμενα», είπε.

Όλες οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης εδώ: https://robotex.org.cy/el/page/when-where-page

Ποιος ο σκοπός της διοργάνωσης

Σκοποί της διοργάνωσης, ανέφερε ο κ. Μασούρας στο ΚΥΠΕ, είναι η αναβάθμιση του τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η εισαγωγή της ρομποτικής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, η αναβάθμιση των επιστημονικών πεδίων STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και η προώθηση καινοτόμων μορφών μάθησης στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

H διοργάνωση δίνει την ευκαιρία στα άτομα που συμμετέχουν να αναπτύξουν τις λεγόμενες «μαλακές» δεξιότητες όπως την αναλυτική και αλγοριθμική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, την ομαδικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση και την προσαρμοστικότητα και την ηγεσία, εξήγησε.

Τι εκδηλώσεις περιλαμβάνει, οι φετινές ιδιαιτερότητες

———————–

Φέτος η διοργάνωση εμπλουτίζεται με τέσσερις νέες προκλήσεις αθλητικού τύπου εμπνευσμένες από τη συνεργασία του CCS με τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και τις αντίστοιχες προκλήσεις στο Minoan Robot Sports Competition – Global Olympiad που διοργανώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης κάθε Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μασούρας είπε ότι οι ομάδες θα κατασκευάσουν ρομπότ για να διαγωνιστούν στις αθλητικές προκλήσεις της τοξοβολίας, σφαιροβολίας και ράλλυ.

«Μαζί με την πρόκληση για χειρισμό drones οι αθλητικές αυτές προκλήσεις αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον παικτών και κοινού που αναμένεται να κατακλύσει το Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου», πρόσθεσε.

Το φεστιβάλ ρομποτικής Robotex MRC Cyprus 2024 είναι μια ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση γεμάτη ρομποτικές μάχες σε 20 διαφορετικές προκλήσεις, εκθέσεις προϊόντων και έργων από χορηγούς και συνεργάτες, παρουσιάσεις ρομποτικών κατασκευών και εμπλουτίζεται με μουσικοχορευτικά δρώμενα.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού θα παρουσιάσουν ρομποτικές κατασκευές στην καθιερωμένη έκθεση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με το φετινό θέμα: «Τα ρομπότ για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Το Σάββατο 29 Ιουνίου, τα ρομπότ θα τρέχουν στις πίστες Line Following και στο ράλλυ Folkrace ή θα προσπαθήσουν να βρουν την έξοδο του λαβύρινθου στην πρόκληση του Maze.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου τα ρομπότ θα προσπαθούν να εκτοπίσουν το ένα το άλλο από την πίστα πάλης, γνωστή από την Ιαπωνία ως SUMO που και φέτος εμπλουτίζεται με τη νέα πρόκληση πάλης μεταξύ ρομπότ μάζας 3 κιλών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το Girls Fire-Fighting που απευθύνεται μόνο σε κορίτσια με στόχο την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στους τομείς STEAM. Στόχος των ρομπότ είναι η κατάσβεση πυρκαγιών οι οποίες προσομοιώνονται με αναμμένα κεριά διαφόρων μεγεθών.

Ο τομέας της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο

———————-

Ερωτηθείς για τον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, ο κ Μασούρας είπε στο ΚΥΠΕ ότι έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

«Επιτρέψετε όμως να αποδώσουμε τα εύσημα σε πρωτοπόρους οργανισμούς πρωτεργάτες για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο. Και αναφέρομαι στην εταιρεία ENGINO η οποία με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της έχει βάλει την Κύπρο στο διεθνή χάρτη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και βεβαίως στην Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Φρέντερικ που δημιουργικά έχει προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής για παιδιά και εκπαιδευτικούς εδώ και αρκετά χρόνια», είπε.

Εξέφρασε τη θέση ότι η εισαγωγή της διοργάνωσης Robotex στην Κύπρο το 2017 με την ποικιλία των προκλήσεων που προσφέρει έδωσε περαιτέρω ώθηση στον τομέα της εκπαιδευτικής ρομποτικής επειδή πλέον δόθηκε η ευκαιρία σε παιδιά όλων των ηλικιών, μαθητές/μαθήτριες, φοιτητές/φοιτήτριες, γονείς και ενήλικες να ασχοληθούν δομημένα και οργανωμένα με το αντικείμενο σε ευρεία κλίμακα.

Αυτό κρίνεται, πρόσθεσε, από τη μαζική συμμετοχή στο διαγωνισμό, το μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών οργανισμών δημόσιων και ιδιωτικών που έχουν εισάξει το αντικείμενο της ρομποτικής ως μέρος των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών τους.

Με βάση τα δικά μας στοιχεία, είπε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πέραν των 250 εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών σε όλες τις βαθμίδες και σε παγκύπρια βάση που ασχολούνται με το αντικείμενο. «Πριν μερικά χρόνια τα άτομα ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού», είπε.

«Όμως η αναβάθμιση του τομέα δεν είναι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική, και με αυτό εννοώ και αναδεικνύω το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ομάδων παιδιών από την Κύπρο συμμετέχουν στη διεθνή διοργάνωση ROBOTEX International και πετυχαίνουν να ανταγωνιστούν επάξια με ομάδες από χώρες με μεγάλη παράδοση στον τομέα όπως η Κίνα, η Ινδία, η Αμερική, η Ιταλία και να διακριθούν κερδίζοντας πρώτες νίκες», τόνισε ο κ. Μασούρας.

Πρόσφατα παραδείγματα, είπε, αποτελούν τα παιδιά από το ιδιωτικό φροντιστήριο Γιάνη Λαούρη (Y. Laouris Informatique) στην Πάφο που πέτυχαν διακρίσεις σε αριθμό προκλήσεων καθώς επίσης και τα παιδιά από το δημόσιο σχολείο του Γυμνασίου Αρχαγγέλου που επίσης διακρίθηκαν στη διεθνή διοργάνωση το Νοέμβριο 2023.

«Βέβαια, δεν επαναπαυόμαστε με τις διακρίσεις και σε συνεργασία με άλλους φορείς για αναβάθμιση του τομέα και μέσω άλλων δράσεων που αξιοποιούν τη ρομποτική για την υλοποίηση διαθεματικών έργων στα πλαίσια αξιοποίησης του μοντέλου STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) στην εκπαίδευση», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι ως Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής οργανώνουν άλλους δύο διαγωνισμούς ρομποτικής οι οποίοι διαφοροποιούνται ως προς το περιεχόμενο και τη δομή τους από το Robotex και αποτελούν συμπλήρωμα στις σχετικές δράσεις του Συνδέσμου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο WRO – World Robot Olympiad το οποίο θα υλοποιήσουν το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το First Lego League το οποίο έγινε στις 6 Απριλίου 2024 στον ίδιο χώρο.

«Μέσω των διοργανώσεων αυτών οι νικήτριες ομάδες αντιπροσωπεύουν την Κύπρο στις αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις που φέτος θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι διοργανώσεις αυτές διαφοροποιούνται από τις προκλήσεις του Robotex ως προς το ότι όλες οι προκλήσεις εκτελούνται σε μία εντυπωσιακή πίστα με διαβαθμισμένη δυσκολία των επί μέρους προκλήσεων και περιλαμβάνουν επίσης την παρουσίαση των κατασκευών των ομάδων ενώπιον επιτροπής αξιολόγησης», είπε.

 

sigmalive.com