Αυγά: Κι όμως, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό

Βραστά, μάτια, ποσέ, ομελέτα… Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι να μαγειρέψεις ένα αβγό – και πολλά οφέλη που έχεις να κερδίσεις: Επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα 9 ετών για σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα και είδαν ότι όσοι έτρωγαν ένα αβγό την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα αβγά αποτελούν μια οικονομική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και ακόρεστων λιπαρών οξέων, όμως λόγω της αυξημένης χοληστερόλης τους, έχουν αποτελέσει εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης.

Κατά τους New York Times απέκτησαν το κακό τους όνομα (πως έχουν πολύ χοληστερόλη) τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, όταν γιατροί υποψιάστηκαν πως τα υψηλά επίπεδα ορισμένων λιποπρωτεϊνών (μεταφέρουν τη χοληστερόλη σε όλο το σώμα), θα μπορούσαν να σχηματίσουν πλάκα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Heart, αμφισβητεί την αντίληψη ότι τα αβγά είναι επικίνδυνα για την καρδιά και, μάλιστα, υποστηρίζει ότι – όταν καταναλώνονται με μέτρο* – μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.

Επιπλέον, ερευνητές στο Boston University μελέτησαν δεδομένα περισσότερων από 2.300 ενήλικες και είδαν ότι η κατανάλωση πέντε αβγών την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα, οι κρόκοι αβγών αποτελούν μια καλή πηγή χολίνης, η οποία φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τη συνολική γνωστική λειτουργία. Η χολίνη είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

*Η αμερικανική American Heart Association συνιστά ένα ολόκληρο αυγό ή δύο αυγά με μόνο τα ασπράδια την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής, για την καρδιά, διατροφής. Όσον αφορά εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η κατανάλωση αβγών δεν απαγορεύεται, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τα καταναλώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

 

tempo24.news