Γιατί πρέπει να τρώμε τουλάχιστον ένα βερίκοκο την ημέρα;

Μιας και τα απολαμβάνουμε μόνο καλοκαίρι, βάλτε τα βερίκοκα καθημερινά στη διατροφή σας για να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις βιταμίνες και τα οφέλη τους

Το βερίκοκο είναι ένα πολύ αρωματικό φρούτο που αποδίδει περίπου 25 θερμίδες το ένα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και εύπεπτα σάκχαρα, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, K, ριβοφλαβίνη (Β2) και νιασίνη (Β3). Συν τοις άλλοις, είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ενώ σε αυτό ανευρίσκονται ποσότητες νατρίου, καλίου, μαγγανίου, μεταξύ άλλων. Η βήτα-καροτίνη και το λυκοπένιο στο φρούτο αυτό αποτελούν επίσης κάποια από τα ευεργετικά συστατικά του και ταυτόχρονα είναι από τις πιο εύκολες επιλογές να έχετε μαζί σας για σνακ.

Τα οφέλη του είναι πολλά και σημαντικά, όπως τα εξής:

-Μας παρέχει σίδηρο, περίπου 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερίκοκα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

-Κάνει καλό στο έντερο και το πεπτικό, με την κυτταρίνη και την πηκτίνη του να αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και να αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα. Συν τοις άλλοις, συμβάλλει σε καλύτερη πέψη και οι φυτικές του ίνες συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού.

-Ωφελεί τα μάτια χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχει. Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση, ενώ αντιθέτως η επαρκής λήψη της βιταμίνης μπορεί να διατηρήσει την υγεία της όρασής μας.

-Μειώνει τη χοληστερίνη με την βήτα-καροτίνη του, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη, ευεργετώντας την καρδιά.

-Βελτιώνει την επιδερμίδα με τη βοήθεια της βήτα-καροτίνης, γνωστής και ως προβιταμίνη Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας και είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματός μας. Συγκεκριμένα, καταπολεμά τα εξανθήματα και βελτιώνει την υφή του δέρματος.

 

alithia.gr