Λίμνη Βεγορίτιδα: Η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα

Υπέροχες εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από πίνακα ζωγραφικής – Δείτε τις φωτογραφίες

Η λίμνη Βεγορίτιδα, η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα και μία από τις βαθύτερες στη χώρα, προσφέρει στον επισκέπτη της υπέροχες και ατμοσφαιρικές εικόνες που δίνουν την

Μπροστά, μάλιστα, στο μεγαλείο της φύσης που κάθε εποχή του χρόνου προσφέρει στην περιοχή και μια ξεχωριστή «προσωπικότητα», το μόνο σίγουρο είναι ότι η γοητεία της μένει αξέχαστη σε όποιον την αντικρίσει από κοντά.

Το γεγονός ότι η Λίμνη Βεγορίτιδα δεν παγώνει κατά την διάρκεια του χειμώνα -σε αντίθεση με άλλες λίμνες της χώρας- την έχει καταστήσει σε καταφύγιο χιλιάδων υδρόβιων και σπάνιων πουλιών, την ώρα που οι απόκρημνες βραχώδεις εκτάσεις που την περιβάλλουν αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, όπως η αετογερακίνα και ο χρυσαετός. Μάλιστα, η λίμνη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000.

Αυτό, ωστόσο, που χαρακτηρίζει ως επί το πλείστον τη λίμνη είναι ο υπερτοπικός της χαρακτήρας καθώς διοικητικά ανήκει στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας (στους Δήμους Έδεσσας και Αμυνταίου), ενώ περιβάλλεται και από τρία όρη: το Βέρνο, το Βόρα και το Βέρμιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο του συμπλέγματος των λιμνών Ζάζαρης, Χειμαδίτιδας και Πετρών.

Με τις συγκεκριμένες λίμνες, μάλιστα, πιστεύεται ότι η Βεγορίτιδα συνδέεται και υδρολογικά, καθώς τροφοδοτείται με νερό μέσα από ένα σύστημα καναλιών και διωρύγων, ενώ όλες μαζί συνθέτουν, κατά κάποιον τρόπο, τα υπολείμματα της παλιάς μεγάλης λίμνης Εορδαίας, η έκταση της οποίας άγγιζε ακόμη και το 1 εκατομμύριο στρέμματα, με το βάθος της να υπολογίζεται στα 250 μέτρα.

Σήμερα, η Λίμνη Βεγορίτιδα απλώνεται σε μια έκταση 44.300 στρεμμάτων -παλαιότερα έφτανε ακόμη και τα 68.000-, ενώ το βάθος της υπολογίζεται περίπου στα 50 μέτρα.

Οι οικισμοί γύρω από τη λίμνη

Στις όχθες της λίμνης συναντώνται δύο οικισμοί, η κοινότητα της Άρνισσας και ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή συναντώνται και άλλα αξιόλογα χωριά όπως το Φαράγγι, η Δροσιά, η το Μανιάκι, η Βέγορα, η Περαία, η Ξανθόγεια και ο Άγιος Αθανάσιος.

 

newsbeast.gr