Έρχεται «Μεγάλος Αδερφός» σε όλη την αγορά – Πώς θα λειτουργεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Στην πλατφόρμα myDATA με QRcode και μοναδικό αριθμό καταχώρισης κάθε αγαθό που διακινείται εντός και εκτός Ελλάδας. Ποιους αφορά – τι πρέπει να δηλώνουν

Ψηφιακό «μάτι» στη διακίνηση αγαθών καθιερώνει η ΑΑΔΕ με το λανσάρισμα του ψηφιακού δελτίου αποστολής υποχρεωτικά σε όλη την αγορά το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών, διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο πριν την έναρξη της διακίνησης στην πλατφόρμα myDATA και το «κύκλωμα» κλείνει με την παραλαβή των προϊόντων από την οντότητα η οποία έχει κάνει την παραγγελία. Τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης λαμβάνουν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης για κάθε έγκυρη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATΑ, ενσωματώνουν QR Code ενώ ορίζεται πως η ημερομηνία διακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης. Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε αγαθό που διακινείται ανά πάσα χρονική στιγμή από την ώρα που θα φύγει από την αποθήκη του εμπόρου ή το χωράφι, κάνοντας την υπόθεση των ελέγχων «παιχνιδάκι» μέχρι το όποιο αγαθό να φτάσει στον τελικό του παραλήπτη, γνωρίζοντας μάλιστα και όλους τους πιθανούς ενδιάμεσους σταθμούς.

Η ΑΑΔΕ δίνει ήδη τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής μέσω της εφαρμογής Timologio ενώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να νομοθετήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα καθολικής εφαρμογής σε όλη την αγορά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις μη συμμόρφωσης.

Πλήρης ακτινογραφία
Τα ψηφιακά δελτία αποστολής αφορούν τα πάντα και όλους: διακίνηση αγαθών χονδρικής και λιανικής, ημεδαπής, αλλοδαπής, πωλήσεων, πωλήσεων για λογαριασμό τρίτων, πιστωτικά τιμολόγια, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, αποκτήσεις τρίτων χωρών.

Στην πλατφόρμα myDATA τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα πρέπει να δείχνουν επίσης τα πάντα:

ΑΦΜ εκδότη παραστατικού,
Ονοματεπώνυμο /επωνυμία εκδότη παραστατικού
Χώρα οντότητας εκδότη παραστατικού
ΑΦΜ λήπτη παραστατικού
Ονοματεπώνυμο/ επωνυμία λήπτη παραστατικού
Χώρα οντότητας λήπτη παραστατικού
Τύπο παραστατικού
Σειρά και αριθμό παραστατικού
Ημερομηνία έκδοσης παραστατικού οντότητας
Ημερομηνία έναρξης αποστολής
Ώρα έναρξης αποστολής
Διεύθυνση Εγκατάστασης Εκδότη και λήπτη
Εγκατάσταση Έναρξης Συναλλαγής/ τόπος φόρτωσης
Σκοπός διακίνησης ( πώληση, αγορά, πώληση για λογαριασμό τρίτων, δωρεάν διάθεση, δειγματισμός, έκθεση, εγγύηση, χρησιδανεισμός, αποθήκευση σε τρίτους, επιστροφή, ανακύκλωση, καταστροφή άχρηστου υλικού, ενδοδιακίνηση, μεταφορές, ταχυμεταφορές, διακίνηση άνευ μεταφορικού μέσου, λοιπές διακινήσεις)
Αριθμός μεταφορικού μέσου
Κωδικός είδους
Είδος
Μονάδα μέτρησης ποσότητας (τεμάχια, κιλά, λίτρα, μέτρα, τετραγωνικά μέτρα, κυβικά μέτρα)
Ποσότητα
Διεύθυνση Εγκατάστασης λήπτη
Εγκατάσταση ολοκλήρωσης συναλλαγής/ τόπος παράδοσης
Συσχετιζόμενα παραστατικά (διακίνησης- ακύρωσης)
Σειρά επισημάνσεων και ενδείξεων όπως αριθμός κυκλοφορίας λοιπών μεταφορικών μέσων, ημερομηνία και ώρα μεταφόρτωσης κ.α
Η επιχείρηση που αναγράφεται ως λήπτης του παραστατικού διακίνησης και παραλήπτης των αγαθών που διακινούνται, εφόσον έχει επιλεγεί εκ παραδρομής από τον εκδότη, μπορεί να απορρίψει τη συναλλαγή που αφορά στη συγκεκριμένη διαβίβαση πριν την ολοκλήρωσή της.

 

newsbeast.gr