Μη σας πιάνει απελπισία – 5 βήματα για να καθαρίσουμε το ψυγείο μας στο πι και φι!

Το ψυγείο μας θεωρείται, αντικειμενικά η πλέον δημοφιλής, αναγκαία και πολυχρησιμοποιημένη ηλεκτρική συσκευή του σπιτιού μας. Γεμίζει, αδειάζει, αλλάζει προτιμήσεις, κρύβει πειρασμούς και ίσως ακόμα περισσότερη αγάπη από τη φροντίδα των δικών μας ανθρώπων, δίνει ιδέες για τα μεσημεριανά ή βραδινά μενού, μας βγάζει από τη δύσκολες στιγμές που αναζητούμε κάποιο τσιμπολόγημα και όλα αυτά σε μία επαναλαμβανόμενη ρουτίνα που μπορεί να διαφοροποιείται, κατά καιρούς, όμως επιστρέφει μπροστά μας, ξανά και ξανά.
Μέσα σε όλη αυτή τη καθημερινή «εργασία», το ψυγείο μας, εκ των πραγμάτων, ταλαιπωρείται από την συνεχόμενη χρήση του, λερώνεται από λεκέδες φαγητών, φρούτων ακόμα και χυμών ή αναψυκτικών και πολύ συχνά δε, υιοθετεί και μυρωδιές οι οποίες κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι για τα ρουθούνια μας.

Πριν μας πιάσει απελπισία για το πώς μπορούμε τέτοιες εικόνες να τις κρατήσουμε αποτελεσματικά στη σφαίρα της φαντασίας, ας σκεφτούμε με ψυχραιμία πώς γίνεται ακολουθώντας μερικές εύκολες, γρήγορες και πρακτικές λύσεις να κάνουμε πάλι το ψυγείο μας να δείχνει σαν καινούργιο.

Η συνταγή, εδώ, είναι απλή: Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές, βήμα-βήμα, και δε θα χάσουμε. Στην πραγματικότητα, έτσι, θα κάνουμε πάλι το ψυγείο μας, κυριολεκτικά να λάμπει, απαλλαγμένο από βρωμιές, περιττά τρόφιμα και άσχημες μυρωδιές που διαταράσσουν την αισθητική μας και δημιουργούν ένα ανθυγιεινό περιβάλλον αποθήκευσης των φαγητών μας. Σηκώνουμε, λοιπόν, τα μανίκια, εξοπλιζόμαστε με τα αναγκαία μέσα και πέφτουμε στη μάχη με θάρρος και αποφασιστικότητα, πατώντας προσεκτικά στις οδηγίες που ακολουθούν.

Τί θα χρειαστούμε για τον καθαρισμό του ψυγείου μας

Ένα σφουγγάρι (όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων)
Πράσινο σαπούνι
Λευκό ξύδι
Ένα λεμόνι
Ζεστό νερό
Μία οδοντόβουρτσα

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Αφαιρούμε το ψυγείο από την πρίζα και απομακρύνουμε από τα ράφια όλα τα τρόφιμα
Κατ’ αρχήν βγάζουμε το ψυγείο απο την πρίζα. Έπειτα αφαιρούμε από το εσωτερικό του όλα τα τρόφιμα. Για να κάνουμε την αποστολή μας ευκολότερη αποθηκεύουμε προσωρινά τα τρόφιμα που κινδυνεύουν να χαλάσουν από τις θερμοκρασίες εκτός ψυγείου, σε ένα λεκανάκι που έχουμε πρώτα γεμίσει με πάγο.

Πλένουμε τα ράφια στον νεροχύ

Και όχι μόνο τα ράφια αλλά και όλα αποσπώμενα μέρη του ψυγείου μας. Το στάδιο αυτό ίσως είναι το πιο χρονοβόρο και επίπονο, όμως πέρα για πέρα αναγκαίο, αν θέλουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα ολοκληρωμένο. Τα πλένουμε με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι όπως εκείνο που έχουμε στον νεροχύτη για το πλύσιμο των πιάτων.

Καθαρίζουμε επιμελώς το εσωτερικό του

Πλέον χωρίς ράφια, θήκες και τα υπόλοιπα αποσπώμενα μέρη του ψυγείου, το καθάρισμα στο εσωτερικό του γίνεται πολύ πιο εύκολο και απλό. Αρκεί και πάλι να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα μέσα. Γεμίζουμε, λοιπόν, ένα λεκανάκι με ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα σε αυτό λευκό ξίδι (σε αναλογία 1 προς τέσσερα). Βουτάμε στο διάλυμα το σφουγγάρι μας και περνάμε τα τα τοιχώματα του ψυγείου απαλά, από πάνω προς τα κάτω. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί για να φύγουν όλοι οι λεκέδες ή η βρωμιά. Στο τέλος, τρίβουμε όλη του την επιφάνεια με μία κούπα λεμόνι για να διαλύσουμε τις άσχημες μυρωδιές. Στα δύσκολα σημεία επιστρατεύουμε μία παλιά χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα με την οποία τρίβουμε επί τόπου τους λεκέδες.

Στεγνώνουμε τα ράφια
Για να εξοικονομήσουμε χρόνο και για να κάνουμε τη δουλειά μας λιγότερο κοπιαστική, φροντίζουμε καθώς δουλεύουμε στο κομμάτι της καθαριότητας του εσωτερικού του ψυγείου, να έχουμε απλώσει έξω στον ήλιο τα αποσπώμενα μέρη της συσκευής μας, αφήνοντάς τα να στεγνώσουμε φυσικά. Ωστόσο, αν δεν προλάβουν να στεγνώσουν, το κάνουμε εμείς χρησιμοποιώντας πανιά με μικροίνες για έξτρα απορροφητικότητα της υγρασίας. Τώρα πια είμαστε έτοιμοι να επανατοποθετήσουμε τα ράφια μας και κατόπιν τούτου και τα τρόφιμά μας πίσω στο ψυγείο.

Καθαρίζουμε τις συσκευασίες τροφίμων

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μη ξαναλερώσουμε το ήδη καθαρισμένο ψυγείο μας, είναι πριν επιστρέψουμε στα ράφια του τις συσκευασίες των τροφίμων μας, να τα έχουμε καθαρίσει με τέτοιο τρόπο ώστε, σε καμία περίπτωση, να μην αφήσουν λεκέδες. Και μιας και τα τοποθετούμε πάλι πίσω σε ένα ψυγείο με άδεια ράφια, εξετάζουμε ξανά το πώς και που θα αποθηκευτούν προκειμένου ο τρόπος αυτός να είναι και λειτουργικός (να βρίσκουμε γρήγορα και εύκολα αυτό που θέλουμε) αλλά και να μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη άνεση και χωρητικότητα.

 

tempo24.news