Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των γονιών είναι ο ύπνος των παιδιών τους. Σταματήστε να έχετε αυτό ο άγχος, δεν το λέμε εμείς αλλά μια νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JCPP Advance.
Τα μωρά που κοιμούνται περισσότερο, μπορεί να έχουν μικρότερο λεξιλόγιο και χαμηλότερες γνωστικές δεξιότητες, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας μελέτησαν 463 παιδιά που ήταν ηλικίας μεταξύ οκτώ μηνών και τριών ετών. Οι γονείς των παιδιών ρωτήθηκαν σχετικά με τις συνήθειες ύπνου των παιδιών τους, την ικανότητά τους να επικεντρώνονται σε μια εργασία, την ικανότητα να θυμούνται πληροφορίες και σχετικά με τον αριθμό των λέξεων που το παιδί τους καταλάβαινε και μπορούσε να πει.
«Υπάρχει πολύ άγχος των γονέων γύρω από τον ύπνο», δήλωσε στο ScienceDaily.com η Teodora Gliga, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. «Οι γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους δεν κοιμούνται όσο αναμενόταν για την ηλικία τους – ή κοιμούνται πολύ συχνά και για πολλή ώρα. Αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι το πόσο συχνά κοιμάται ένα παιδί αντανακλά τις ατομικές γνωστικές του ανάγκες».
Ορισμένα μωρά δεν είναι αποτελεσματικά στο να παγιώνουν πληροφορίες ενώ κοιμούνται, επομένως πρέπει να κοιμούνται λιγότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίσετε το πόσο κοιμάται το παιδί σας με την ελπίδα να διευρύνει το λεξιλόγιό του, αναφέρει η μελέτη.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα μωρά κατά τη διάρκεια του 2020, όταν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου υποχρεώθηκε σε καραντίνα. Κανένα από τα μωρά δεν βρισκόταν σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς.
«Η απομόνωση μας έδωσε την ευκαιρία να μελετήσουμε τις εγγενείς ανάγκες των παιδιών γι ύπνο, επειδή όταν τα παιδιά βρίσκονται σε παιδική φροντίδα (βρεφονηπιακούς σταθμούς), σπάνια κοιμούνται όσο χρειάζεται», δήλωσε η Gliga. Τα ευρήματα της ομάδας έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες.
«Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι οι φροντιστές θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους συχνούς μεσημεριανούς ύπνους, στα παιδιά προσχολικής ηλικίας», είπε. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου».
Ορισμένα παιδιά μπορεί να σταματήσουν να κοιμούνται νωρίτερα, επειδή ο ύπνος δεν είναι χρήσιμος για την ανάπτυξή τους, ενώ άλλα μπορεί να κοιμούνται μετά την ηλικία των τριών ετών.
«Τα μικρά παιδιά θα κοιμηθούν φυσικά για όσο χρόνο χρειάζονται και θα πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν ακριβώς αυτό», δήλωσε η Gliga.
govastileto.gr