«Aυτή η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει για πρώτη φορά το θέμα της διαχείρισης των υδάτων ευρύτερα με έναν συστηματικό τρόπο»
Για τα θέματα της λειψυδρίας, των νεκρών ψαριών στη Μαγνησία, αλλά και τη ΔΕΘ αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
«Προφανώς δεν ήρθε ξαφνικά το θέμα και προφανώς αυτή η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει για πρώτη φορά το θέμα της διαχείρισης των υδάτων ευρύτερα με έναν συστηματικό τρόπο» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, για το θέμα της λειψυδρίας.
«Αυτό τι σημαίνει; σημαίνει κοινή διαχείριση αγροτικού και πόσιμου νερού[…] Άρα έχει μεγάλη σημασία η ποσότητα και η ποιότητα του νερού[…] Υπάρχουν νησιά στη χώρα μας που δεν έριξε ούτε μια σταγόνα για αρκετούς μήνες. Επομένως οι ταμιευτήρες είναι άδειοι και υπάρχει πρόβλημα. Άρα εμείς δουλεύουμε σε μια κατεύθυνση βραχυπρόθεσμων λύσεων προκειμένου να δούμε την επόμενη χρονιά πως θα το αντιμετωπίσουμε. Αλλά βέβαια είναι και από τα θέματα τα οποία χρειάζονται μια στρατηγική αντιμετώπιση και προφανώς και η Αττική είναι ένα ζήτημα.
Για τη Μαγνησία και τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ο κ. Κοντογεώργης είπε «προφανώς είναι θέμα και για τους ανθρώπους που είναι εκεί και για το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν αρμοδιότητες συγκεκριμένες, επομένως αυτές πρέπει να ασκούνται. Και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι έχει μια σημασία να υπάρχει μια υπευθυνότητα και με γρήγορα αντανακλαστικά όταν προκύπτει ένα θέμα σε αυτό να υπάρχει μια διαχείριση γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο.
»Ανεξαρτήτως ποιος έχει την αρμοδιότητα, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι σε μεγάλες και μικρότερες καταστροφές και όπου υπάρχει μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης και ανασυγκρότησης, κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και φορείς κοινωνία να μπορούν να λειτουργούν χέρι – χέρι.
«Γιατί αυτό το οποίο ενδιαφέρει, ειδικά όταν έχουμε μεγάλες καταστροφές, όπως είχαμε στη Θεσσαλία, όπως είχαμε πριν ένα χρόνο, είναι να υπάρχει μια γρήγορη αποκατάσταση, να επανέλθει η ζωή στο κανονικό και βέβαια να υπάρχει μια διαδικασία ανασυγκρότησης της περιοχής, αγροτική, σε επίπεδο υποδομών, κοινωνικών και άλλων αναπτυξιακών υποδομών. Άρα αυτό το οποίο αναδεικνύεται είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και ένα κοινό αφήγημα σε αρκετές περιπτώσεις. Και αυτό ανέδειξε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αυτό που λέμε βελτίωση της καθημερινότητας. Περνάει από τις κεντρικές πολιτικές, περνάει όμως και μέσα από τη συνεργασία με τους άλλους φορείς».
Σε για το τι θεωρεί ότι θα έλεγε ένας κάτοικος της Θεσσαλίας σε σχέση με την αντιμετώπιση του Daniel και όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση ο κ. Κοντογεώργης απάντησε «πιστεύω θα πει ότι υπήρξε μια θεομηνία πρωτόγνωρη που ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε και υπήρξαν ενέργειες άμεσης παρέμβασης και ένα σχέδιο οργανωμένης ανασυγκρότησης που υλοποιείται και τις επόμενες μέρες που είναι πιθανόν να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός τη Θεσσαλία, θα παρουσιαστεί και ένα μέρος αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης που αφορά τα βασικά έργα υδρονομίας, τα φράγματα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού, αλλά έχει να κάνει και με την αντιπλημμυρική προστασία που είναι μείζον γιατί ήταν μια μεγάλη θεομηνία και αυτό το οποίο δοκιμάσθηκαν ήταν οι υποδομές και βέβαια οι απώλειες που είχαμε στους ανθρώπους. Αυτό το οποίο θα σας πουν είναι ότι έχει καταβληθεί μια μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής. Έχουν πάρει ένα μέρος αυτών (σ.σ. χρημάτων). Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο, η ελληνική κρατική μηχανή, διαχειρίστηκε περίπου 200.000 αιτήσεις. και αυτή η υπόθεση έχει κοστίσει περίπου 4 δισ. Καταλαβαίνετε τον αναπρογραμματισμό και πώς αυτό επηρεάζει και τα βασικά δημοσιονομικά της χώρας, αλλά είναι κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει και θα προχωρήσει[…] Γιατί αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η ζωή να βρει γρήγορα πάλι τους κανονικούς ρυθμούς και οι άνθρωποι να αισθανθούν ότι εργάζονται, ζουν και δημιουργούν σε έναν τόπο ο οποίος έχει αξία, θα συνεχίσει να έχει αξία. Και θα υπάρχουν βέβαια και οι βασικές υποδομές για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή».
Σχετικά με τη ΔΕΘ υπογράμμισε «η ΔΕΘ είναι πάντοτε ένα ορόσημο στον κυβερνητικό απολογισμό και προγραμματισμό. Και προφανώς είναι ένα οικονομικό γεγονός. Άρα έχει κυρίως οικονομικό, αλλά όχι μόνο οικονομικό περιεχόμενο. Σίγουρα όμως εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης. Ποια είναι αυτή σε σχέση με την οικονομία; Δημοσιονομική σταθερότητα, ανάπτυξη διατηρήσιμη, θέσεις εργασίας. Κάθε ευρώ που επενδύουμε και διαθέτουμε να είναι αποτελεσματικό. Και βέβαια στήριξη των ευάλωτων».
«Στο πλαίσιο αυτό, η σταθερή αύξηση των εισοδημάτων είναι πυλώνας, γιατί μέσα από αυτό αντιμετωπίζουμε το αυξημένο όντως κόστος διαβίωσης. Ένα κόστος διαβίωσης που προσδιορίζεται και από την ακρίβεια και από το στεγαστικό ζήτημα και από άλλους παράγοντες. Επομένως, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρουσία του πρωθυπουργού. Επομένως, θα έχουμε πολλά να ακούσουμε και σίγουρα θα έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε την επαύριο».
«Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; 16οι στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη. Στον κατώτατο μισθό όπως γνωρίζετε είμαστε 11οι – 12οι στην Ευρώπη και γενικότερα υπάρχει ένας σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης, ο οποίος αποδίδει γιατί φαίνεται αυτό και στο διαθέσιμο εισόδημα, αλλά φαίνεται αυτό και στους πόσους ανθρώπους πλέον απασχολούνται.
«Υπάρχει μια πολιτική η οποία αποδίδει και αυτή είναι η πολιτική την οποία θα συνεχίσουμε γιατί είναι διαρθρωτική πολιτική. Η αύξηση των εισοδημάτων θα παραμείνει, ο πληθωρισμός όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, σιγά σιγά βρίσκεται σε αποδρομή. Δεν λέμε ότι έχει τελειώσει, όμως φαίνεται ότι υπάρχει μια κάπως καλύτερη εικόνα. Επομένως, οι αυξήσεις στους μισθούς και στα εισοδήματα θα μείνουν. Το φαινόμενο θα υποχωρήσει. Ναι, υπάρχει ακόμα ζήτημα και γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης κατατείνουν προκειμένου να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας να τα βγάλουν πέρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
newsbeast.gr