Η πρωτοποριακή διαπίστωση του Φρόιντ, ότι τα παιδικά μας χρόνια επηρεάζουν τις συντροφικές μας σχέσεις, έχει επηρεάσει όσο καμία την αντίληψη των ανθρώπων σχετικά με τις σχέσεις.
Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός ψυχίατρος είπε ότι «Το παιδί μαθαίνει τα κοινωνικά του καθήκοντα μέσα από ένα σύστημα επαίνου και τιμωριών και, μέσα από το σύστημα αυτό, συνδέει το αίσθημα της ασφάλειας με τους γονείς του (και, μεταγενέστερα, τους άλλους ανθρώπους). Η αγάπη και η ικανότητα της αγάπης, εξαρτάται από τους γονείς».
Ο Φρόιντ παρομοίασε τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με τις στενές σχέσεις της ενήλικης ζωής. Θεωρούσε ότι οι δυναμικές των σχέσεων με τους φροντιστές μας, οι συνήθειές μας, η αίσθηση του εαυτού μας, όλα απορρέουν απ’ την παιδική ηλικία.
Πόσες φορές αναρωτηθήκατε αν ο σύντροφός σας είχε μία δύσκολη παιδική ηλικία;
3 χαρακτηριστικά σημάδια που δηλώνουν ότι ο σύντροφός σας έχει περάσει δύσκολη παιδική ηλικία
Έχουν ανάγκη την προσοχή και τη συμπάθεια των ανθρώπων
Τους κατευθύνει το εγώ και η περηφάνεια τους
Αισθάνονται συχνά πολύ στρες και μεγάλη ανησυχία
Πώς εκδηλώνονται τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο άνθρωπός σας έχει περάσει δύσκολη παιδική ηλικία
Έχουν ανάγκη την προσοχή και τη συμπάθεια των ανθρώπων
Φανταστείτε ένα μικρό παιδί, ανάμεσα σε πολλούς μεγάλους, να πασχίζει μάταια να τραβήξει την προσοχή τους. Ο Φρόιντ έγραψε πολλά σε σχέση με την απουσία φροντίδας στην παιδική μας ηλικία, συμπεραίνοντας ότι «αναζητώντας την προσοχή, στην πραγματικότητα, το παιδί επιζητά την αγάπη». Πάρα πολλοί άνθρωποι κουβαλούν το τραύμα της παραμέλησης απ’ την παιδική ηλικία, χωρίς ποτέ να το συνειδητοποιούν.
Οι άνθρωποι που δεν σέβονται τον εαυτό τους, ίσως είχαν αυτές τις 7 εμπειρίες στην παιδική ηλικία
Όμως αυτό, εκδηλώνεται με την μορφή της διαρκούς ανάγκης για επιβεβαίωση. Μπορεί να εκφράζεται ως ανάγκη του συντρόφου να επιβεβαιώνεται διαρκώς, ακόμη και έξω απ’ τη σχέση, τρέμοντας την απόρριψη. Πρόκειται για μία συμπεριφορά που ανάγεται στη στέρηση της αγάπης και της υποστήριξης στην παιδική ηλικία. Η κατανόηση της συμπεριφοράς αυτής μπορεί να μας βοηθήσει να προσφέρουμε στον σύντροφό μας την απαραίτητη για τον εύθραυστο εγωισμό του, στήριξη και κατανόηση.
Τους κατευθύνει το εγώ και η περηφάνεια τους
Μήπως ο σύντροφός σας βάζει διαρκώς σε προτεραιότητα τον εαυτό του και τις ανάγκες του, αφήνοντας τις δικές σας τελευταίες; Έχετε αναρωτηθεί αν σας νοιάζονται έστω και λίγο; Οι ιδέες του Φρόιντ μπορούν να μας δώσουν τις απαντήσεις για τους λόγους που ένας σύντροφος μπορεί να φέρεται υπερβολικά εγωκεντρικά.
Τα παιδιά είναι εντελώς εγωκεντρικά. Νιώθουν έντονα τις ανάγκες τους και πασχίζουν να τις ικανοποιήσουν με κάθε τρόπο, έχει διαπιστώσει ο Φρόιντ. Ο εγωκεντρισμός είναι μία φυσιολογική κατάσταση όταν ο άνθρωπος είναι παιδί. Όταν ένα παιδί δεν παίρνει αυτό που θέλει, το παιχνίδι που του αρέσει, θα κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Εκλιπαρεί, κλαίει, ξεσπάει μέχρι να κερδίσει αυτό που χρειάζεται. Αυτό ακριβώς είναι το «εγώ» για το οποίο κάνει λόγο ο Φρόιντ.
Όταν ο άνθρωπος δεν ωριμάζει, μπορεί να διατηρήσει αυτή την εγωιστική συμπεριφορά και το εγωκεντρικό του σύστημα αντιλήψεων και στην ενήλικη ζωή του. Η κατανόηση της ρίζας αυτής της συμπεριφοράς δεν αποσκοπεί στην απόδοση κατηγοριών, αλλά την εξήγηση και την κατανόηση αυτού που έχει πει ο Φρόιντ, ότι δηλαδή «Το εγώ δεν ελέγχεται από τίποτα», ότι δηλαδή δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τις πράξεις μας, αφού αυτές καθορίζονται από ασυνείδητα συναισθήματα και επιθυμίες μας.
Αισθάνονται συχνά πολύ στρες και μεγάλη ανησυχία
Μήπως ο σύντροφός σας πανικοβάλλεται σε καταστάσεις που για τους άλλους ανθρώπους είναι φυσιολογικές; Μήπως είναι υπερβολικά ευαίσθητοι στην κριτική ή την απόρριψη; Αυτά τα στοιχεία μπορεί να σχετίζονται με την παιδική τους ηλικία.
Ο Φρόιντ εξηγούσε το άγχος ως κατάλοιπο της παιδικής ηλικίας: «Στα παιδιά, το άγχος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η έκφραση του φόβου ότι θα χάσουν τον άνθρωπο που αγαπούν». Για τον Φρόιντ, όταν οι ενήλικες νιώθουν άγχος, αυτό οφείλεται στα προβλήματα που είχαν ν’ αντιμετωπίσουν ως παιδιά και τα οποία ποτέ δεν έλυσαν.
Ο Φρόιντ πίστευε ακράδαντα ότι οι ρίζες του άγχους βρίσκονται στα αισθήματα της παιδικής ηλικίας και των ανθρώπων που φρόντιζαν το παιδί όσο ήταν μικρό.
Μπορεί να είναι ένδειξη που μαρτυρά ότι κουβαλούν τραύματα του παρελθόντος.
Μπορεί να είχαν δύσκολη παιδική ηλικία με αστάθεια, παραμέληση, ή κακοποίηση.
Ό,τι και αν έπρεπε να διαχειριστούν στα πρώιμα χρόνια της ζωής τους, τα προβλήματα διαχείρισης του άγχους δείχνουν ότι ο σύντροφός σας δεν έλαβε την αγάπη και τη φροντίδα που ήταν αναγκαίες για να νιώσουν συναισθηματική ασφάλεια.
Αν δεν ικανοποιήθηκαν οι βασικές τους ανάγκες ως παιδιά, αν ένιωσαν εγκατάλειψη ή αν δεν τους καταλάβαιναν, είναι λογικό ως ενήλικες ν’ αντιμετωπίζουν προβλήματα με το άγχος.
enikos.gr