Οι νεκρές χελώνες και ψάρια που εντοπίστηκαν στις παραλίες των Περβολιών στη Λάρνακα δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα “μαζικού εκβρασμού”, αναφέρει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών σε ανακοίνωσή του.
Σχολιάζοντας πρόσφατα δημοσιεύματα, με ημερομηνία 29 Αυγούστου, το ΤΑΘΕ αναφέρει ότι το φαινόμενο δεν αφορά σε ταυτόχρονη προσάραξη πολλών ατόμων ειδών θαλάσσιας πανίδας νεκρών ή ζωντανών είτε στην παραλία είτε στη θάλασσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και περιοχή. Συγκεκριμένα, με βάση τα δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι έχουν εντοπιστεί δύο νεκρές χελώνες και ένα-δύο ψάρια, τα οποία ενδεχομένως να πρόκειται για ανεξάρτητα περιστατικά που συνέπεσαν στην ίδια περιοχή λόγω των επικρατούντων θαλάσσιων ρευμάτων και κυματισμού.
Προστίθεται ότι «από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό στα σχετικά δημοσιεύματα, το οποίο παρουσιάζει μία Πράσινη χελώνα, φαίνεται πως αυτή ήταν νεκρή στη θάλασσα για μερικές ημέρες πριν την παρασύρουν τα ρεύματα στην εν λόγω παραλία, όπου εντοπίστηκε».
Τα υφιστάμενα στοιχεία δεν μπορούν από μόνα τους να υποδείξουν πως η αίτια θανάτου προήλθε από έκρηξη ή οστικό κύμα, σημειώνει το ΤΑΘΕ, προσθέτοντας ότι μετά από διερεύνηση του, δεν έχουν πραγματοποιηθεί στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά/εκρήξεις στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.
Διευκρινίζει, επίσης, ότι τα αίτια θανάτου μίας θαλάσσιας χελώνας δεν οφείλονται πάντα και αποκλειστικά σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή κακόβουλες ενέργειες, αλλά μπορεί να οφείλονται σε φυσικά αίτια, όπως ασθένειες, παράσιτα, αρπακτικά κτλ που εντοπίζονται στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον. Σημειώνεται σχετικά πως τα νεκρά θαλάσσια ζώα μπορούν να παρουσιάσουν και τυμπανισμό, δηλαδή να φουσκώσουν. Για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου μίας θαλάσσιας χελώνας, ή και γενικά ενός θαλάσσιου ζώου, απαιτείται η διενέργεια νεκροψίας.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ΤΑΘΕ, τα τελευταία χρόνια οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο παρουσιάζουν αύξηση ως προς τον πληθυσμό τους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων τους, με επακόλουθο τον εντοπισμό περισσότερων νεκρών ατόμων στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου.
Το ΤΑΘΕ διαβεβαιώνει, στην ανακοίνωσή του, ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη διασφάλιση της προστασίας όχι μόνο του συγκεκριμένου είδους, αλλά και γενικότερα όλων των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται πως το Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ, όπου λειτουργεί και το Κέντρο Περίθαλψης τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών, συνεχίζει το έργο του. Από τις 3 Αυγούστου νοσηλεύεται η πράσινη χελώνα «Αιμιλία», η οποία ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία της και σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμη για απελευθέρωση στο φυσικό της περιβάλλον.
sigmalive.com