Οι πίθηκοι δίνουν ονόματα ο ένας στον άλλο, αποκαλύπτει μελέτη

Οι μαρμοζέτες, ένα είδος πιθήκου, κάνουν κάτι που μόνο οι άνθρωποι, τα δελφίνια και οι ελέφαντες είναι γνωστό ότι κάνουν: δίνουν ο ένας στον άλλο ονόματα

Τα «Phee-calls» – ένα συγκεκριμένο φωνητικό κάλεσμα – που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση και την επικοινωνία μεταξύ ενός είδους πιθήκων, των μαρμοζετών περιγράφονται σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Υπάρχουν 22 είδη μάρμοζετας εγγενή στη Νότια Αμερική και περιστασιακά εντοπίζονται στην Κεντρική Αμερική. Συνήθως ζουν σε μικρές οικογενειακές ομάδες από 2 έως 8 άτομα. Η κοινή μαρμοζέτα ζυγίζει μόλις μερικές εκατοντάδες γραμμάρια και έχει ύψος περίπου 19 εκατοστά. Αναγνωρίζονται εύκολα από τα μεγάλα, λευκά αυτιά τους.

Ο ονοματισμός άλλων ατόμων είναι μια εξαιρετικά προηγμένη γνωστική δεξιότητα στα κοινωνικά ζώα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πλησιέστεροι εξελικτικοί συγγενείς μας, μη ανθρώπινα πρωτεύοντα, φαινόταν μέχρι τώρα να μην έχουν αυτή την ικανότητα. Οι ερευνητές αποκάλυψαν τα καλέσματα σε μαρμοζέτες καταγράφοντας τις συνομιλίες τους.

Διαπίστωσαν ότι οι μικροί πίθηκοι, όχι μόνο χρησιμοποιούν καλέσματα για να απευθυνθούν σε συγκεκριμένα άτομα, αλλά είναι επίσης σε θέση να πουν πότε ένα κάλεσμα απευθυνόταν σε αυτά και έτσι να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. «Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της κοινωνικής επικοινωνίας μεταξύ των μαρμοζετών», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και συγγραφέας Ντέιβιντ Ομέρ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Αυτά τα καλέσματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο για αυτοεντοπισμό, όπως πιστευόταν παλαιότερα – οι μαρμοζέτες χρησιμοποιούν αυτές τις συγκεκριμένες κλήσεις για να επισημάνουν και να απευθυνθούν σε συγκεκριμένα άτομα».

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι μαρμοζέτες μέσα σε μια οικογενειακή ομάδα χρησιμοποιούσαν παρόμοιες φωνητικές ετικέτες για να απευθυνθούν σε διαφορετικά άτομα. Οι ενήλικες μαρμοζέτες μπόρεσαν ακόμη και να μάθουν τα ονόματα ατόμων με τα οποία δεν είχαν σχέση αίματος. Τέτοιες φωνές μπορεί να βοηθήσουν τις μαρμοσέτες σε πυκνά τροπικά δάση όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη. «Οι μαρμοζέτες ζουν σε μικρές μονογαμικές οικογενειακές ομάδες και φροντίζουν τα μικρά τους μαζί, όπως και οι άνθρωποι», λέει ο Ομέρ. «Αυτές οι ομοιότητες υποδηλώνουν ότι αντιμετώπισαν συγκρίσιμες εξελικτικές κοινωνικές προκλήσεις με τους πρώιμους προγλωσσικούς προγόνους μας, οι οποίες θα μπορούσαν να τους οδήγησαν να αναπτύξουν παρόμοιες μεθόδους επικοινωνίας».

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύχθηκε η κοινωνική επικοινωνία στις μαρμοζέτες, αυτό το μικροσκοπικό είδος πιθήκων, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της εξέλιξης της ανθρώπινης γλώσσας.

 

lifo.gr