Γάτα: Τι να τρώει για να έχει λαμπερό και υγιές τρίχωμα

Μάθετε πώς η γατούλα σας μπορεί να αποκτήσει καλής ποιότητας τρίχα, κι όμορφο, λαμπερό τρίχωμα με την κατάλληλη διατροφή

Η διατροφή είναι ανεκτίμητος σύμμαχος για την καλή υγεία της γάτας, καθώς και για ένα υγιές τρίχωμα και δέρμα.

Αν θέλετε η γατούλα σας να αποκτήσει γυαλιστερό και μεταξένιο τρίχωμα, πρέπει να εμπλουτίσετε το πιάτο με συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος και της τρίχας της.

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές:

«Η υγεία του δέρματος, όπως και η τρίχα της γάτας μας, ξεκινά από μέσα προς τα έξω.

Ένα λαμπερό με ελαστικότητα και ζωντάνια τρίχωμα αντικατοπτρίζει την υγεία ολόκληρου του οργανισμού, καθώς ο κύκλος ζωής της τρίχας επηρεάζεται από τη γενικότερη υγεία, τα γενετικά χαρακτηριστικά, τις ορμόνες, αλλά και από τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την ηλικία.

Επίσης, επιδρούν τα επίπεδα άγχους, το στάδιο ζωής (όπως, για παράδειγμα, το αν θηλάζει), ο τύπος τροφής και τα συμπληρώματα που μπορεί να λαμβάνει η γάτα μας.

Εμείς θα σταθούμε στο διατροφικό κομμάτι, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό της να λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν το τρίχωμά της.

Ας δούμε ποια είναι τα πιο σημαντικά:

  • Πρωτεΐνη: Η γάτα, ως σαρκοφάγο ζώο, χρειάζεται στη δίαιτά της υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, προκειμένου να διατηρήσει ένα σωστά ανεπτυγμένο τρίχωμα, καθώς η ίδια η τρίχα αποτελείται από περίπου 95% πρωτεΐνη.

Σκεφτείτε ότι για τη φυσιολογική ανάπτυξη της τρίχας απαιτείται το 25%-30% της ημερήσιας πρωτεΐνης που λαμβάνει η γάτα μας.

Το θείο, καθώς και άλλα αμινοξέα που λαμβάνει ο οργανισμός με την πρωτεΐνη, είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας. Πολύ σημαντικό είναι το είδος και η μορφή της πρωτεΐνης.

Η μη επεξεργασμένη, καλής ποιότητας, ωμή ζωική πρωτεΐνη μπορεί να διατηρήσει αυτούσια τα αμινοξέα, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός της γάτας, καθώς και την απαραίτητη υγρασία, η οποία θα ενισχύσει και θα ενυδατώσει σωστά το τρίχωμα.

  • Λίπος/λιπαρά οξέα: Ένα άλλο σημαντικό συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη της τρίχας είναι το λίπος και, συγκεκριμένα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και ωμέγα 6.

Και είναι απαραίτητα, γιατί ο οργανισμός της γάτας δεν μπορεί να τα δημιουργήσει. Χρειάζεται να τα λάβει μέσω της τροφής.

Όταν τα θηλαστικά δεν λαμβάνουν τα λεγόμενα PUFA’S, παρουσιάζουν δερματικές αλλαγές, όπως είναι η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, η τριχόπτωση, ένα θαμπό και ξηρό τρίχωμα.

Έχουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των επιδερμικών κυττάρων και στη σωστή διατήρηση των τοιχωμάτων του δέρματος, καθώς αποτρέπουν την απώλεια του νερού και άλλων συστατικών από το δέρμα.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες βγάζουν λάδι από τους σμηγματογόνους αδένες στη βάση κάθε τρίχας. Αυτό το λάδι λιπαίνει και κάνει αδιάβροχο το δέρμα και την τρίχα, δίνοντας το λαμπερό αποτέλεσμα. Και είναι καλύτερο να προέρχονται από ζωικές πηγές, καθώς οι γάτες έχουν μειωμένη ικανότητα να επεξεργαστούν τις φυτικές πηγές.

Τροφές πλούσιες σε ω-3 και ω-6 και απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι: η σαρδέλα, ο άγριος σολωμός, το σκουμπρί, το σολωμέλαιο, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι τσία, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το λίπος κοτόπουλου και η πέτσα, το σογιέλαιο, το λίπος και η πέτσα πάπιας, οι σπόροι κολοκύθας και το evening primrose oil.

  • Χαλκός: Ο χαλκός είναι ένα ιχνοστοιχείο σημαντικό για την υγεία της τρίχας και του δέρματος. Βασικές τροφές είναι το κρέας της γαλοπούλας, το μοσχαρίσιο συκώτι, η spirulina και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι, επίσης, σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγείας της τρίχας της γάτας. Μπορούμε να τον βρούμε στο μοσχάρι, στο αρνί και στα συκωτάκια πουλιών. Επειδή ο χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι συστατικά που ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, θέλουν προσοχή στην ποσότητα και τη μεταξύ τους αναλογία.
  • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για το δέρμα, καθώς δοκιμάζεται, λόγω του περιβάλλοντος και του οξειδωτικού στρες. Ιδίως οι γάτες μπορεί να εμφανίσουν πιο εύκολα έλλειψη σε βιταμίνη Ε. Η ποσότητα που θα χρειαστεί να λάβει μια γάτα, σχετίζεται με την ποσότητα των απαραίτητων λιπαρών οξέων που θα δώσουμε. Τη βρίσκουμε στο λίπος κοτόπουλου, στο σκουμπρί, στις φτερούγες κοτόπουλου, στο αυγό, στο σιτέλαιο και στο λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης.
  • Βιταμίνη Α: Μια ακόμη σημαντική βιταμίνη για την υγεία της τρίχας είναι η βιταμίνη Α, την οποία θα βρούμε αυτούσια στο μοσχαρίσιο και αρνίσιο συκώτι, τα συκωτάκια πουλιών, την κόκκινη κολοκύθα και το μουρουνέλαιο. Επειδή η γάτα δεν έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την προβιταμίνη Α (βήτα καροτίνη) σε βιταμίνη Α, όπως έχουν οι σκύλοι, δεν μπορεί να την πάρει σε μορφή προβιταμίνης, όπως υπάρχει, για παράδειγμα, στα καρότα.
  • Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Έχει μεγάλη αξία για την υγεία της τρίχας και, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, ειδικά η έλλειψη της βιοτίνης και της ριβοφλαβίνης (Β2) μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δερματικές αλλοιώσεις.
Πολύ καλές πηγές του συμπλέγματος είναι η ανενεργή διατροφική μαγιά, το αυγό, το μοσχαρίσιο συκώτι και η spirulina.

Όλα τα παραπάνω συστατικά και τροφές είναι σημαντικά για την υγεία της τρίχας και του δέρματος της γάτας μας.

Μια ισορροπημένη διατροφή που στηρίζεται σε μη επεξεργασμένα συστατικά, μπορεί να δώσει στην τρίχα τη λάμψη και την υγρασία που χρειάζεται. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι ότι θα προσφέρει φυσικά, ποιοτικά θρεπτικά συστατικά και στη σωστή αναλογία.

Άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν ωμή διατροφή στη γάτα τους, πολύ σύντομα την είδαν να αποκτά ένα λαμπερό, μεταξένιο και υγιές τρίχωμα.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να δώσουμε ωμή τροφή, ή δεν προτείνεται για άλλους λόγους υγείας, τότε μια ισορροπημένη μαγειρεμένη διατροφή με φυσικά συμπληρώματα και συστατικά θα καλύψει τις θρεπτικές ανάγκες του δέρματος και του τριχώματος.

Ό,τι κι αν αποφασίσουμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, όπως και στον δικό μας οργανισμό, τα όργανα του σώματος φανερώνουν ακριβώς την κατάσταση της υγείας. Και, όπως προανέφερα, η υγεία αρχίζει από μέσα: από τη σωστή θρέψη».

 

ygeiamou.gr