Πρόκειται για ένα υπέροχο γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μ. Ασίας κι έχει περάσει στην Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κιουνέφε.
Το ιδιαίτερο είναι το τυρί … ναι καλά ακούσατε τυρί. Οσοι γνωρίζετε το κιουνεφέ, ξέρετε ότι έχει μέσα τυρί.
Στην Ελλάδα συνήθως παρασκευάζεται με τυρί κρέμα η μυζήθρα μαλακή μιας και δεν υπάρχει το αυθεντικό.
Στην Πόλη χρησιμοποιούν το τυρί dil peyniri, που πωλείται σε κορδόνια.
Μια υπεροχή πολιτική συνταγή που ξετρελαίνει και δένει με όμορφο τρόπο το τυρί με το σιρόπι.
Τι χρειαζόμαστε :
- 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (½ κιλό)
- 150 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
- 400 γρ τυρι dil η (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα,ή μοτσαρέλα)
- 300 γρ ζάχαρη
- 200 γρ νερό
- χυμό απο 1/2 λεμόνι (λίγο λιγότερο)
- 1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
- ½ φλ. φιστίκια αιγίνης τριμμένα
- ½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)
Πως φτιάχνουμε το κιουνεφέ:
- Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε το κανταΐφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
- Βάζουμε το κομμένο κανταΐφι σε μπολ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε το τυρί μας σε πολύ λεπτές φέτες/φλύδες.
- Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μην το κάψουμε.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω απο το “ξασμένο” καταϊφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
- Χωρίζουμε το καταϊφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).
- Βουτυρώνουμε ενα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ και απλώνουμε το μισό απο το καταϊφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
- Βάζουμε το 1/4 από το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
- Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση κανταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές.
- Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο
- Επαναλαμβάνουμε για τα υπολοιπα 3 ταψάκια/δόσεις
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 β. για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3 λεπτά (απο την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει)
- Βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε
Άτομα: 10 Μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας: 20′
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά
constantinoupoli.com
Ίσως σας ενδιαφέρει...
Εύκολη Τούρτα Black Forest
Γλυκές γεύσεις
Τούρτα με μαρέγκα, κάστανο και σαντιγί
Γλυκές γεύσεις
Μάφιν με μαύρη σοκολάτα και κολοκυθάκια
Γλυκές γεύσεις
Pancakes βρώμης με κανέλα χωρίς γλουτένη
Γλυκές γεύσεις
Μηλοπιτάκια σε σχήμα τριαντάφυλλο
Γλυκές γεύσεις
Σου με φράουλα και κρέμα
Γλυκές γεύσεις
Σοκολατένια brownies
Γλυκές γεύσεις
Πουτίγκα σοκολάτας με τη σος της
Γλυκές γεύσεις