Πόσα κιλά «επιτρέπεται» να πάρουν οι παχουλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη;

Σε ένα ζήτημα «άλυτο» ενέκυψαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, που αποφάσισαν να φωτίσουν με την έρευνά τους κατά πόσο ευσταθούν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ (IOM) για πρόσληψη βάρους από παχύσαρκες εγκύους.

Σύμφωνα με αυτές, οι γυναίκες στο φάσμα της παχυσαρκίας θα πρέπει να αυξάνουν το σωματικό τους βάρους κατά 5 έως 9 κιλά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έναντι 11,5 έως 16 που συστήνεται για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος. Αν και έχουν επανειλημμένως τεθεί εν αμβιφόλω, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία να τις αντικρούσουν.

Ασφαλή τα λιγότερα κιλά

Η μελέτη βασίστηκε σε ψηφιακά ιατρικά αρχεία και δεδομένα από μητρώα για 15.760 παχύσαρκες γυναίκες στη Στοκχόλμη και το Γκότλαντ (Stockholm Gotland Perinatal Cohort) -11.667 εκ των οποίων με παχυσαρκία σταδίου 1, 3.160 σταδίου 2 και 933 σταδίου 3- και γεννήσεις με ένα μόνο βρέφος κατά το διάστημα 2008 – 2015. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα οκτώ ετών μετά τον τοκετό.

Διερευνήθηκαν δέκα γνωστές δυσμενείς εκβάσεις που σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, υπερβάλλουσα διατήρηση των κιλών της εγκυμοσύνης, καρδιομεταβολική νόσο στη μητρότητα, μη προγραμματισμένη καισαρική τομή, πρόωρος τοκετός, νεογνά με μεγάλο ή μικρό για την ηλικία κύησης βάρος, θνησιγενή βρέφη και βρεφικός θάνατος.

Όπως έδειξαν τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, δεν παρατηρήθηκαν αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία ούτε της μητέρας ούτε του παιδιού με πρόσληψη λιγότερων κιλών απ’ όσο ορίζουν οι τρέχουσες οδηγίες για γυναίκες με παχυσαρκία σταδίου 1 και 2 (ΔΜΣ 30-34,9 και 35-39,9 αντίστοιχα), ενώ για το στάδιο 3 (ΔΜΣ άνω του 40) μπορεί να υπάρχουν μέχρι και οφέλη. Ειδικότερα, η μη πρόσληψη βάρους σχετίστηκε με μικρότερο κατά 20% κίνδυνο για δυσμενή έκβαση.

«Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα ευαισθητοποιήσει για την επανεξέταση των εθνικών και διεθνών κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» σχολίασε η Kari Johansson, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska στη Σόλνα. Σύμφωνα με την ίδια, τα συμπεράσματα υποδεικνύουν την ανάγκη για ειδικές συστάσεις για γυναίκες με παχυσαρκία σταδίου 3.

Οι ερευνητές θα προχωρήσουν τώρα σε παρόμοιες μελέτες σε υπέρβαρες, φυσιολογικού βάρους και λιποβαρείς γυναίκες.

 

tempo24.news