Η επιλογή ενός κουνελιού για κατοικίδιο απαιτεί την ίδια προσοχή όπως ακριβώς και οποιοδήποτε άλλο ζώο που επιλέγουμε να έχουμε στο σπίτι.
Χρειάζεται τον δικό του ξεχωριστό χώρο, καθαριότητα, άσκηση, παιχνίδι και χρόνο για να έχουμε ένα χαρούμενο κοινωνικοποιημένο και υγειές κουνέλι.
ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο χώρος που πρέπει να διαμένει ένα κουνέλι θα πρέπει να είναι ξεχωριστός . Υπάρχουν ειδικά κλουβάκια στην αγορά κατάλληλα για το μέγεθος του κάθε κουνελιού. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίζεται συνέχεια σε αυτό το μέρος.
Αν επιλέξουμε να παραμένει ελεύθερο συνεχώς στο σπίτι και όταν δεν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας για να το επιβλέπει, θα πρέπει για λόγους ασφαλείας να γίνεται χωροταξικός περιορισμός του ζώου.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή του κουνελιού είναι πολύ σημαντική για την υγεία του. Η βασική τροφή που θα πρέπει να του δίνουμε καθημερινώς είναι η ξηρή τροφή ειδική για κουνέλια και μαζί σε ξεχωριστό σκεύος χόρτο ξερό τυποποιημένο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, άρα και απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Παράλληλα επιτρέπεται σε μικρές ποσότητες και όχι συχνά, λαχανικά και φρούτα όπως το μαρούλι, η πράσινη πιπεριά, τα ραδίκια, ο άνηθος, ο μαϊντανός, οι κορυφές από το καρότο και τη ρίγανη και ο λοβός από τα μπιζέλια, τα μήλα, τα βατόμουρα, τα ροδάκινα, ο ανανάς, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, οι μπανάνες, τα αχλάδια, το πεπόνι. κ.α. Το σπανάκι και τα καρότα μπορούν να δίνονται σε πολύ πιο μικρές ποσότητες μηνιαία, γιατί είναι πλούσια σε σάκχαρα. Απαγορεύεται η κατανάλωση ξηρών καρπών, φασολιών, δημητριακών, ψωμιού, σοκολάτας, μπισκότων κ.α.
Το νερό πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο σε θερμοκρασία δωματίου και να ανανεώνεται καθημερινά.
ΤΟΥΑΛΕΤΑ
Τα περισσότερα κουνελάκια μαθαίνουν μέσα σε λίγες ημέρες να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο σημείο για την ούρηση και την αφόδευση τους. Μπορείτε να βάλετε μια τουαλέτα κουτί που υπάρχει στο εμπόριο ανάλογα με το μέγεθος του κουνελιού με πέλλετ η πριονίδι η άμμο. Μεγάλη προσοχή, όλα τα προϊόντα πρέπει να είναι ειδικά για κουνέλια, καθαρά και ακίνδυνα για την υγεία τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάποσης η τραυματισμού.
Τα εξαρτήματα του κλουβιού και τα δοχεία τροφής, νερού και τουαλέτας πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νερό και λευκό ξύδι.
ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ
Επειδή τα κουνέλια δεν μπορούν να σκάψουν για να λιμάρουν τα νύχια τους μέσα στο σπίτι, τα νύχια τους μεγαλώνουν ταχύτατα. Η διατήρηση των νυχιών τους στο σωστό μήκος είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να μην αυτοτραυματίζονται. Έτσι με ένα ειδικό κόπτη νυχιών για κουνέλια μπορείτε να κόβεται όσο συχνά χρειάζεται τα νύχια του. Τον κατάλληλο τρόπο θα πρέπει να σας τον επιδείξει ο κτηνίατρος σας! Το Βούρτσισμα ειδικά όταν αλλάζουν τρίχωμα είναι πολύ σημαντικό γιατί σε αντίθεση με τις γάτες, τα κουνέλια δεν έχουν την δυνατότητα να τις αποβάλλουν. Μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετό με μια κατάλληλη βούρτσα για κουνέλια.
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Αν θέλετε να έχετε ένα χαρούμενο και υγιές κουνελάκι θα πρέπει να το αφήνετε έξω από το κλουβάκι του καθημερινά τουλάχιστον 4-5 ώρες την ημέρα και πάντα με επίβλεψη!
Ο χώρος στον οποίο κινούνται θα πρέπει να είναι ασφαλής και κυρίως χωρίς καλώδια, καθώς αποτελούν το πρώτο αντικείμενο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον τους. Τα κουνέλια λατρεύουν να ανεβαίνουν πάνω σε καναπέδες, τραπέζια και να κρύβονται σε μικροσκοπικά ανοίγματα, όπως πίσω από θερμαντικά σώματα και κάτω από σόμπες, συνήθειες που κρύβουν κινδύνους.
Μια βόλτα έξω στη φύση προσφέρει μια υπέροχη, συναρπαστική εμπειρία για το κουνέλι σας, εφ ‘όσον λαμβάνετε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για να είναι το κατοικίδιο σας ασφαλές. Υπάρχουν ειδικά λουράκια για κουνέλια (περιστήθια) έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε τον έλεγχό του ζώου σας. Προσοχή στο μέρος που θα το βγάλετε βόλτα να μην υπάρχουν άλλα ζώα και το τραυματίσουν. Επίσης πολλές περιοχές (πάρκα, κήποι κλπ) χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στο γρασίδι και ζιζανιοκτόνα, τα οποία μπορούν να βλάψουν ή να σκοτώσουν το κουνέλι σας. Λέμε όχι σε ώρες που έχει πολύ ήλιο και ζέστη γιατί κινδυνεύουν από θερμοπληξία . Επίσης τα κουνούπια τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι μπορεί να τσιμπήσουν το κουνέλι σας μεταδίδοντας του ασθένειες. Για αυτό κάθε μηνά μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδική αμπούλα (spot on) για κουνέλια για τα παράσιτα και τα έντομα.
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΟΥΝΕΛΙ
Τα κουνέλια δεν είναι τα ιδανικά κατοικίδια για μικρά παιδιά. Σε πολλά κουνέλια δεν αρέσουν οι αγκαλιές. Θα κλοτσήσουν, θα βγάλουν τα νύχια τους και στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν θα γδαρθείτε άσχημα. Το παιδί σας μπορεί να καταλήξει με άσχημες γρατσουνιές που θα πονάνε. Δεν είναι πάντα χαδιάρικα και αν φοβηθούν, πολλές φορές δαγκώνουν.
Ο κακός και αδέξιος χειρισμός των παιδιών μπορεί να προκαλέσει άσχημους τραυματισμούς στο κουνέλι. Καθώς λοιπόν δεν τους αρέσουν οι αγκαλιές διότι φοβούνται, τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να τα σηκώνουν γιατί με τους απότομους ελιγμούς ή πηδώντας για να ξεφύγουν μπορεί να τραυματίσουν άσχημα τον ευαίσθητο σκελετό τους.
Τα κουνέλια είναι συνεσταλμένα ζώα. Δυνατοί θόρυβοι ή παιδιά να τρέχουν πάνω κάτω και να τσιρίζουν μπορεί να τα φοβίσει. Το παιδί σας μπορεί να απογοητευτεί όταν το κουνέλι δεν παίζει ή δεν πηγαίνει κοντά του όταν το φωνάζει. Το κουνέλι θα είναι διατεθειμένο να πλησιάσει το παιδί σας μόνο στην περίπτωση που θα ξαπλώνει στο πάτωμα ήσυχο. Πολλές φορές θέλουν να τα αφήνουμε στην ησυχία τους, να φάνε ή να κοιμηθούν και αυτό πρέπει να το υπενθυμίζουμε στα παιδιά.
Τα κουνέλια λοιπόν μπορούν να γίνουν ένα υπέροχο κατοικίδιο, να αποκτήσουν δεσμούς με τον κηδεμόνα τους και τελικά να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας. Αν όμως δεν τηρήσουμε τους βασικούς κανόνες ευζωίας που περιγράψαμε, πολύ εύκολα μπορεί το κουνελάκι μας να καταλήξει άλλο ένα δυστυχισμένο ζώο στο κλουβάκι του. Όπως όλα τα κατοικίδια έτσι και το κουνέλι χρειάζεται σοβαρούς, υπεύθυνους και στοργικούς κηδεμόνες. Μην παρασύρεστε από την στιγμιαία χαρά που σας προσφέρουν όταν τα πρωτοβλέπεται αλλά αποκτήστε ένα μετά από ώριμη και ενδελεχή σκέψη!
humanpet.gr