Παιδί και γάτα: κάνοντας αυτή τη σχέση να ανθίσει!

Η σχέση μεταξύ μιας γάτας και ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά φιλία με οφέλη και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση μεταξύ ενός…  αιλουροειδούς και ενός παιδιού δεν είναι τόσο αυτονόητη και συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές.

Τα παιδιά συχνά αποτυγχάνουν να διαβάσουν τα μηνύματα από τη γάτα που διεκδικεί τον χώρο της με αποτέλεσμα οι γάτες να απαντούν με γρατζουνιές και τσιμπήματα προκαλώντας αναστάτωση και φόβο στα παιδιά μαζί με μια αίσθηση αποτυχίας στη δημιουργία δεσμού μαζί τους.

Το να κάνουμε όμως αυτή τη σχέση να λειτουργήσει είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τη σωματική ακεραιότητα και τη συναισθηματική και ψυχική ευεξία τόσο του παιδιού όσο και της γάτας. Μία βασική αρχή για να το πετύχουμε αυτό είναι να τεθούν όρια από την πρώτη στιγμή στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που μπορούν να φέρουν… ειρήνη ανάμεσα στο παιδί σας και τη γάτα σας και όλα τα θετικά που συνεπάγεται μια αυθεντική σχέση επικοινωνίας.

1. Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος της γάτας σας

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να αναγνωρίζει πότε η γάτα σας είναι χαλαρή και πότε δεν είναι. Μια γάτα που απολαμβάνει εκείνη τη στιγμή τα χάδια θα τρίβεται στα χέρια του παιδιού σας ή στα ρούχα του ή θα γέρνει προς το σώμα του. Μπορεί επίσης να κρατάει την ουρά της ψηλά ή να γουργουρίζει. Τα σημάδια για να σταματήσουν τα παιδιά τα χάδια είναι το χτύπημα της ουράς, το χαμήλωμά της ή το κρύψιμό της κάτω από το σώμα της. Μια γάτα που βρίσκεται σε δυσφορία μπορεί επίσης να μετακινήσει τα αυτιά της πίσω, να γκρινιάξει ή να προτάξει τα νύχια της.

2. Παρακολουθήστε κάθε αλληλεπίδραση με το παιδί

Ακόμα και τα παιδιά που δεν έχουν πρόθεση να ανησυχήσουν μια γάτα, μπορεί να το καταφέρουν κατά λάθος, τραβώντας την ουρά της, αρπάζοντας τα πόδια της ή προσπαθώντας να τη συγκρατήσουν. Θα πρέπει να είστε εκεί για κάθε αλληλεπίδραση που έχει το παιδί σας με τη γάτα σας. Αν κάνει κάτι που μπορεί να τρομάξει τη γάτα, δείξτε του πως να έχει μια πιο θετική συμπεριφορά απέναντί της- και μην χάσετε την ευκαιρία να ενθαρρύνετε και να ενισχύετε αυτή τη συμπεριφορά κάθε φορά που την εκδηλώνει.

3. Δείξτε στο παιδί σας πώς να χαϊδέψει τη γάτα σωστά

Δείξτε στο παιδί πώς να χαϊδεύει τη γάτα με ανοιχτό το χέρι του και με μαλακή και τρυφερή «αφή». Τα μωρά και τα νήπια συχνά σπρώχνουν και κτυπούν μια γάτα ή αρπάζουν και σφίγγουν τη γούνα και το δέρμα της. Αν χρειαστεί, κρατήστε το χέρι του παιδιού και χαϊδέψτε τη μαζί του του για να βεβαιωθείτε ότι κρατάει ανοιχτή την παλάμη του. Εκπαιδεύστε το παιδί σας να χαϊδεύει τη γάτα μόνο στην πλάτη, τον ώμο, τον αυχένα και την κορυφή του κεφαλιού- οι περισσότερες γάτες «ανέχονται» το χάδι στις περιοχές αυτές καλύτερα από το πρόσωπο, τα πόδια, την ουρά ή την κοιλιά.

4. Δείξτε στο παιδί σας πώς να κρατάει μια γάτα

Όταν τα παιδιά προσπαθούν να κρατήσουν μια γάτα, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τη φοβισμένη αντίδρασή της. Ακόμη και οι γάτες που είναι άνετες όταν κρατούνται από ενήλικες μπορεί να μην έχουν την ίδια συμπεριφορά όταν ένα παιδί προσπαθεί να τις κρατήσει. Τα παιδιά είναι λιγότερο ικανά να κρατούν τη γάτα σε μια σταθερή στάση καθώς έχουν λιγότερη δύναμη και κινούνται περισσότερο και γρηγορότερα από τους ενήλικες, με λιγότερο προβλέψιμες κινήσεις. Τα παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν να κρατήσουν μια τρομαγμένη γάτα στα χέρια τους και να παραβλέψουν τα σημάδια ότι θέλει να κατέβει κάτω με αποτέλεσμα αυτές να γίνουν επιθετικές απέναντί τους.

Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να χαλαρώσει στην αγκαλιά των παιδιών, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να μειώσουν το ενδεχόμενο στρες της. Εκπαιδεύστε τα παιδιά να κάθονται στο πάτωμα ή στον καναπέ και να προσκαλέσουν τη γάτα στην αγκαλιά τους. Είναι σημαντικό να μην ασκήσουν δύναμη, αλλά να προσελκύσουν τη γάτα εκεί χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι ή λιχουδιές και να την επιβραβεύουν συνεχώς ενώ είναι στην αγκαλιά τους με χάιδεμα, παιχνίδια ή απλά μέσα από την ζεστή επαφή με το σώμα. Είναι σημαντικό το παιδί να παρατηρεί  τα σημάδια της γάτας που θέλει να κατέβει κάτω όπως το σκανάρισμα του πατώματος για να βρει μια θέση να πηδήξει, τα αυτιά που κινούνται προς τα πίσω ή την ουρά που κινείται νευρικά. Το παιδί πρέπει στη συνέχεια να χαμηλώσει τη γάτα στο πάτωμα ή να βρει μια ανυψωμένη δομή με σταθερή βάση, όπου η γάτα μπορεί να περπατήσει μακριά χωρίς να χρειαστεί να πηδήσει κάτω.

5. Κρατήστε το παιχνίδι στο σπίτι ήρεμο

Οι γάτες είναι ευαίσθητες στην κίνηση και τον θόρυβο. Το κανονικό παιχνίδι των παιδιών, όπως οι φωνές, τα πηδήματα και το τρέξιμο μπορεί να τις αναστατώσει, ακόμα και όταν το παιδί δεν παίζει μαζί της. Όταν το παιδί σας παίζει με τη γάτα, μάθετε να μην χρησιμοποιεί τα χέρια του ως παιχνίδι. Το παιχνίδι με τα χέρια διδάσκει τη γάτα να χρησιμοποιεί εξίσου τα δικά της άκρα, τα νύχια και τα δόντια της που μπορεί να τραυματίσουν ένα παιδί. Πείτε στο παιδί να παίζει με τη γάτα με ένα παιχνίδι παρά χρησιμοποιώντας τα χέρια του.

6. Αφήστε τη γάτα σας να κρυφτεί

Όταν η γάτα σας κρύβεται κάτω από κάτι ή πάνω σε κάτι υψηλό, το παιδί σας δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσει να την τραβήξει από εκεί ή να στριμωχτεί δίπλα της. Η γάτα σας κρύβεται επειδή θέλει να μείνει μόνη- αν κάποιος την τραβήξει από εκεί είναι πιθανό να τον γρατζουνίσει ή να τον δαγκώσει. Εξηγήστε στο παιδί ότι θα πρέπει να περιμένει τη γάτα να βγει από μόνη της ή να δοκιμάσει λιγότερο αγχωτικούς τρόπους για να βγει, όπως να τη δελεάσει με λιχουδιές ή με το αγαπημένο της παιχνίδι.

7. Δώστε στη γάτα σας τον χρόνο της

Η γάτα σας θα πρέπει να έχει αρκετούς χώρους στο σπίτι όπου θα μπορεί να περνάει χρόνο με τον εαυτό της ιδιωτικά, όπως ψηλά ράφια και κρυψώνες. Μια καλή ιδέα είναι, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να έχετε ένα δωμάτιο για τη γάτα σας στο οποίο το παιδί να μην έχει πρόσβαση- μπορείτε να την βάζετε εκεί όταν χρειάζεται ένα διάλειμμα ή όταν δεν είστε σε θέση να επιβλέπετε τη μεταξύ τους σχέση.

 

nannuka.com