Τορτελίνια στο φούρνο με 4 τυριά

Μία πανεύκολη συνταγή με μυρωδάτη σάλτσα και λιωμένα τυριά που  θα λατρέψετε!

Tips:

  1. Όταν ρίξουμε το κρεμμύδι, θα μας βοηθήσει με την υγρασία του να ξύσουμε τον πάτο της κατσαρόλας και να ξεκολλήσουν όλα τα κομμάτια του μπέικον που έχουν κολλήσει εκεί.
  2. Σε περίπτωση που δείτε ότι όταν ρίξετε την κρέμα γάλακτος η σάλτσα είναι αρκετά αραιή, βράστε τη λίγο παραπάνω.
  3. Αν δε θέλετε κάποιο από τα τυριά της συνταγής, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας, αρκεί να λιώνει εύκολα.

Υλικά

  • 500 γρ. τορτελίνια, βρασμένα
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. gouda, τριμμένο

Για τη σάλτσα:

  • 70 γρ. μπέικον, καπνιστό
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
  • ½ κ.γ. ρίγανη ξερή, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.γ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 200 ml νερό, χλιαρό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (σε περίπτωση που το σκεύος δεν είναι αντικολλητικό), το μπέικον, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μπέικον να πάρει ωραίο χρώμα και να βγάλει όλα τα λάδια του.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε, ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο σε περίπτωση που έχει στεγνώσει το σκεύος.
  3. Έπειτα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο και ανακατεύουμε εκ νέου.
  4. Μόλις καραμελώσει το κρεμμύδι, αδειάζουμε μέσα την ντομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσει ότι έχει κολλήσει εκεί.
  5. Αμέσως μετά, προσθέτουμε τη ρίγανη, το βασιλικό, τη ζάχαρη, τη κανέλα, λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα. Μόλις δέσει η σάλτσα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Κατόπιν, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο ενός ορθογώνιου ταψιού του φούρνου, αδειάζουμε τα τορτελίνια μέσα, τα καλύπτουμε με τη σάλτσα και σκεπάζουμε με τα τυριά.
  8. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα τυριά.
  9. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.

tempo24