To κάρυ είναι ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό, το όποιο μάλιστα θεωρείται μείγμα μπαχαρικών. Τα βασικά συστατικά του μείγματος είναι το κόλιανδρο, το κύμινο και ο κουρκουμάς, ενώ σε άλλες εκδοχές του συναντάμε και τσίλι, πιπερόριζα, κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, σκόρδο, μουστάρδα, μάραθο κ.ά. Στην Ινδία, για παράδειγμα, αυτά τα συστατικά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 40!
Φυσικά το τυποποιημένο προϊόν, που αγοράζουμε, έχει πολύ λιγότερα. Ακόμα και το χρώμα του διαφοροποιείται ανάλογα με τα συστατικά που περιέχει.
Λίγη ιστορία…
Η αρχαιότερη γνωστή συνταγή για κάρυ βρέθηκε στη Μεσοποταμία, γραμμένη σε κείμενο σφηνοειδούς γραφής και χρονολογείται περί το 1700 π.Χ.
Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι, πως στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία του 1390, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ριχάρδου ΙΙ, γράφτηκε το πρώτο Αγγλικό βιβλίο μαγειρικής με το όνομα «Η φόρμα του Κάρι». Το κάρυ διαδόθηκε ακόμα πιο πολύ στην Αγγλία τον 19ο αιώνα, κατά την περίοδο της Βρετανικής κατοχής της Ινδίας, η οποία βοήθησε στην εξοικείωση των Άγγλων με τις καυτές πικάντικες ινδικές γεύσεις.
Διατροφικός θησαυρός
Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που υπάρχει σε αυτό, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Επίσης, το κάρυ έχει συσχετιστεί με την προστασία του εγκεφάλου από εκφυλιστικές νόσους, καθώς και με τη μείωση του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου και την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Συν τοις άλλοις, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, κάνει καλό στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη.
pronews.gr