Τις περισσότερες φορές, όταν οι Έλληνες σκεφτόμαστε τη Σκανδιναβική χερσόνησο, το μυαλό μας πηγαίνει σε πυκνό χιόνι, παγωμένη ατμόσφαιρα, σκοτεινή ατμόσφαιρα και ντυμένους «σαν αρκούδες» ανθρώπους.
Λίγο η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία που έχει διεισδύσει στο ελληνικό κοινό, λίγο το γεγονός πως και τα τρία αυτά κράτη έχουν τη φήμη πως λειτουργούν υποδειγματικά από την άποψη των υπηρεσιών και των δομών, έχουν γίνει ελκυστικοί προορισμοί για όσους αναζητούν «κάτι διαφορετικό» ως επιλογή για τα ταξίδια τους. Αρκετά κοντά ως απόσταση, αρκετά «μακριά» ως αντίληψη, η Σκανδιναβία μοιάζει να ικανοποιεί όλες τις προδιαγραφές για ένα τέτοιο «διάλλειμα» από την καθημερινότητα.
Για την μια πρώτη επαφή με τον ευρωπαϊκό βορρά, ας επιλέξουμε να επισκεφθούμε τις τέσσερις πρωτεύουσες των κρατών αυτών, το Όσλο της Νορβηγίας, τη Στοκχόλμη της Σουηδίας, το Ελσίνκι της Φινλανδίας και την Κοπεγχάγη της Δανίας. Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε πως και οι τρεις πρώτες πόλεις των κρατών που τυπικά ανήκουν στη Σκανδιναβική χερσόνησο, βρίσκονται περίπου στο ίδιο γεωγραφικό ύψος, στα νότια της χερσονήσου και είναι παραθαλάσσιες. Η Κοπεγχάγη, πάλι, βρίσκεται στα βόρεια της Δανίας και παρότι χωρίζεται με θάλασσα από τη γειτονική της Σουηδία, η απόσταση αυτή είναι πολύ μικρή: Κοπεγχάγη και Μάλμε – η πλησιέστερη σουηδική πόλη – ενώνονται με τη γέφυρα Έρεσουντ, που έχει έκταση 8 χιλιομέτρων και ουσιαστικά ενώνει το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της Σκανδιναβίας με το ευρωπαϊκό.
Όσλο
Το Όσλο για τους σύγχρονους αναγνώστες αστυνομικής λογοτεχνίας δεν είναι παρά η πόλη του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Ο σκοτεινός, μυστηριώδης τύπος που εξιχνιάζει ειδεχθέστατα εγκλήματα και κινείται στις πιο παρακμιακές συνοικίες της νορβηγικής πρωτεύουσας, θα μπορούσε και να αποτρέπει το κοινό από το να την επισκεφθεί, κάτι που όμως δεν ισχύει. Το Όσλο, με το γυάλινο κτήριο της Όπερας να δεσπόζει στην εικόνα του, είναι ειδυλλιακό τόσο κατά το καλοκαίρι, που ο ήλιος λάμπει συχνότερα και οι βόλτες στην πόλη είναι απολαυστικές, αλλά και το χειμώνα, όταν παραμένει χιονισμένο επί εβδομάδες.
Στοκχόλμη
Η Στοκχόλμη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα. Είναι χτισμένη πάνω σε μια συστάδα νησιών, με πάρα πολλές γέφυρες: Αυτή είναι άλλωστε και η ερμηνεία του ονόματός της, είναι η πόλη ανάμεσα στις γέφυρες. Παλάτια, κήποι, πλακόστρωτα, εκκλησίες, μουσεία, κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας αποτελούν τα αξιοθέατά της, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε τα μεσαιωνικά κτήρια στο παλιό κέντρο της πόλης, που ονομάζεται Galma Stan, το Μουσείο Νόμπελ και το διαδραστικό μουσείο των ABBA, τη Βασιλική Όπερα και πάρα πολλά ακόμα.
Ελσίνκι
Το Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας και εν πολλοίς οφείλει τη σημερινή του μορφή στην αναδιαμόρφωση που έγινε από τον Ρώσο Τσάρο στις αρχές του 19ου αιώνα και ο οποίος είχε προσανατολισμό να κάνει την πόλη «εφάμιλλη» της Αγίας Πετρούπολης. Πολλά από τα νεοκλασσικά του είναι έργα του Καρλ Λούντβιχ Ένγκελ, ο οποίος είναι ο δημιουργός του «Λευκού Κέντρου» της πόλης αλλά και του καθεδρικού της ναού. Εκτός των νεοκλασικών της πόλης όμως, στο Ελσίνκι οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πολυάριθμα κτήρια σε στυλ Αρ Νουβό, που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα.
Κοπεγχάγη
Το ψαροχώρι που ίδρυσαν οι Βίκινγκς τον 10ο αιώνα έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα από τα κύρια οικονομικά κέντρα της Βόρειας Ευρώπης. αρχικά ως ψαροχώρι των Βίκινγκ, και έγινε πρωτεύουσα της Δανίας στις αρχές του 15ου αιώνα. Πάρκα, ποδηλατόδρομοι, εντυπωσιακά κτήρια και σχεδιασμός σε κάθε γειτονιά της, κάνουν την Κοπεγχάγη σήμερα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής. Στο Εθνικό Μουσείο της πόλης, μεταξύ των εκθεμάτων, οι επισκέπτες βλέπουν ευρήματα από την εποχή των παγετώνων, ενώ το πιο γνωστό παλάτι της πόλης είναι το Κάστρο του Ρόζενμποργκ. Οι περισσότεροι πάντως, όταν σκέφτονται την Κοπεγχάγη φέρνουν στο νου τους τη Μικρή Γοργόνα, το άγαλμα της ηρωίδας του ομώνυμου παραμυθιού του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
newsbomb.gr