Η μουσική για σκύλους θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το κατοικίδιό σας που υποφέρει από άγχος αποχωρισμού και μοναξιά.
Σε εμάς τους ανθρώπους, η μουσική έχει επιβεβαιωμένα ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο σε περιπτώσεις μιας απλής κακοκεφιάς, όσο και σε σοβαρές ασθένειες. Οι περισσότεροι βάζουμε χαλαρωτική μουσική για να αποβάλουμε το άγχος μιας δύσκολης ημέρας. Αντιθέτως, όταν είμαστε στα κάτω μας, μπορεί να επιλέξουμε να βάλουμε γρήγορη και έντονη μουσική (συχνά συνδυασμένη με άσκηση) για να μας ανεβάσει τη διάθεση.
Τετράποδοι μουσικόφιλοι
Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τους αγαπημένους μας σκύλους. Φαίνεται μάλιστα ότι απολαμβάνουν ένα εύρος μουσικών ειδών, από κλασική μέχρι pop. Στο YouTube μπορεί κάποιος να βρει ατελείωτες ώρες χαλαρωτικής μουσικής ή απλά φυσικών ήχων (για παράδειγμα καταρράκτες και νερά που κελαρύζουν) που υπόσχονται ότι μπορούν να ηρεμήσουν ή και να κοιμίσουν ακόμα και το πιο άτακτο και νευρικό κουτάβι.
Σωτήριες χρήσεις της μουσικής
Οι κηδεμόνες σκύλων επίσης χρησιμοποιούν τη μουσική σε μια σειρά περιστάσεων που θέλουν να καθησυχάσουν τους τρομαγμένους σκύλους τους. Κλασική είναι η περίπτωση όταν ακούγονται δυνατά μπουμπουνητά ή τα γνωστά βεγγαλικά το Πάσχα. Πολλοί από εμάς βάζουμε λίγο πιο δυνατά το ραδιόφωνο για να καλύψουμε τους ήχους που τρομάζουν το κατοικίδιό μας.
Αρκετοί επίσης χρησιμοποιούν τη μουσική (από ραδιόφωνο ή κάποια playlist στο tablet) ώστε να κάνει «παρέα» στον σκύλο όσο εμείς λείπουμε από το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε μελωδική χαλαρωτική μουσική και όχι υπερβολικά «ανεβαστική», αν δεν θέλουμε να βρούμε το σπίτι μας άνω-κάτω. Μπορούμε να παίζουμε ακόμα και όλη μέρα μουσική στον σκύλο μας, αρκεί η ένταση να παραμείνει σε φυσιολογικά όρια.
Αντιστρόφως, επιλέγουμε ανεβαστικά beats όταν παίζουμε ή κάνουμε κάποια αθλητική δραστηριότητα με τον σκύλο μας. Δεν χρειάζεται ωστόσο να ανεβάζουμε πολύ την ένταση του ήχου, καθότι οι νεαροί σκύλοι διαθέτουν εξαιρετική ακοή και μπορεί να τους ενοχλούν τα δυνατά ντεσιμπέλ.
Πειραματιστείτε για να δείτε ποιο είδος μουσικής προτιμά ο σκύλος σας. Παρατηρήστε όμως και ποια μουσική ή μουσικό είδος χαλαρώνει και αποκοιμίζει εσάς, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στον σκύλο σας.
Ευεργετικές εφαρμογές της ηχοθεραπείας και της μουσικοθεραπείας σε σκύλους- και όχι μόνο
Άρθρο στο Thesprucepets αναφέρει ως εφαρμογή της ηχητικής θεραπείας, που υπάρχει εδώ και κάποιον καιρό, τη χρήση δονήσεων προκειμένου να σπάσουν πέτρες στους νεφρούς του ασθενούς, αποφεύγοντας έτσι τη χειρουργική επέμβαση. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους.
Όσον αφορά καθαρά στη μουσικοθεραπεία, το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι θα πρέπει να περιμένουμε 10 με 15 λεπτά προκειμένου η μουσική να έχει επίδραση στον σκύλο μας.
Γίνεται επίσης ιδιαίτερη μνεία στη μουσική με άρπα, την οποία απ’ ό,τι φαίνεται βρίσκουν ιδιαίτερα χαλαρωτική οι σκύλοι, αλλά και οι γάτες, ενώ παράλληλα, όσο κι αν μας κάνει εντύπωση, έχει βρεθεί ότι λειτουργεί ως ένα είδος παυσίπονου στους ανθρώπους.
Τέλος, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η επιλογή της κατάλληλης μουσικής (ή μουσικού είδους) που ο σκύλος έχει συνδυάσει με εμάς λειτουργεί καταπραϋντικά για αυτόν, βοηθώντας τον να ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού όταν απουσιάζουμε από το σπίτι.
Τα διαφορετικά δεδομένα άλλης έρευνας
Ωστόσο, επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 δεν επιβεβαίωσε τα αγχολυτικά αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας κατά τη διάρκεια μιας τυπικά στρεσογόνου κατάστασης για τον σκύλο, όπως η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Η συγκεκριμένη μουσική που επιλέχθηκε συγχρονιζόταν / μιμούνταν τους σφυγμούς του σκύλου εν ηρεμία. Οι επιστήμονες- συγγραφείς του άρθρου κατέληξαν ότι το αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιθανόν οφείλεται στο ότι η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση για τον σκύλο. Άφησαν όμως ένα παραθυράκι η μουσικοθεραπεία να έχει κάποιο αποτέλεσμα εάν τροποποιηθεί στην εφαρμογή της στη συγκεκριμένη περίπτωση.
tempo24.news