Εδώ και αιώνες το πράσινο τσάι θεωρείται ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Αυτό το «μυστικό» στο οποίο πίστευαν οι άνθρωποι στην αρχαία Κίνα, στις μέρες μας είναι από τις βασικές συμβουλές που δίνουν βιβλία διατροφής. Και βέβαια, έχει κατακτήσει το TikTok.
Σε βίντεο που γίνονται viral, πολλοί δηλώνουν ότι το πράσινο τσάι βοηθά στο αδυνάτισμα. Μάλιστα, κάποιοι φτάνουν στο σημείο να το αποκαλούν το «Ozempic της φύσης», ενώ σε αναρτήσεις μερικοί ισχυρίζονται ότι καθημερινά πίνουν έως και πέντε κούπες με το συγκεκριμένο ρόφημα.
Αν και έχουν γίνει κάποιες έρευνες για το πράσινο τσάι και το βάρος, είναι ασαφείς οι αποδείξεις για το αν μία- ή περισσότερες- κούπες μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση κιλών, επισημαίνει η δρ. Τζιότσνα Γκος, γιατρός του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, μιλώντας στους New York Times.
Πώς «λειτουργεί» το πράσινο τσάι
Πολλά από τα βίντεο στο TikTok υποστηρίζουν ότι το πράσινο τσάι αυξάνει την παραγωγή της GLP-1, μιας ορμόνης που κάνει το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη έπειτα από ένα γεύμα. Η ινσουλίνη με τη σειρά της ρίχνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η GLP-1 επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το αίσθημα πείνας.
Το Ozempic και φάρμακα όπως αυτό μιμούνται τη δράση της GLP-1, με συνέπεια οι άνθρωποι να νιώθουν ταχύτερα ότι χόρτασαν. Πολλοί που τα χρησιμοποιούν σταματούν να έχουν έντονες λιγούρες.
Κάποιοι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να διεγείρει την παραγωγή της GLP-1. Εν μέρει αυτή η θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι σε έρευνες διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να ρίξει το επίπεδο σακχάρου σε διαβητικά ποντίκια. Όμως, έχουν γίνει μόνο λίγες μικρές έρευνες σε ανθρώπους και τα αποτελέσματα είναι ασαφή.
Σε μία από τις λίγες κλινικές μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα- στην οποία συμμετείχαν 92 άνθρωποι που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2- έδειξε ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην παραγωγή GLP-1, ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και άλλους που έπαιρναν χάπι placebo.
Η όποια επίδραση μπορεί να έχει το συγκεκριμένο βότανο στην GLP-1 πιθανόν είναι μικρή, αναφέρουν ειδικοί. Οποιαδήποτε τροφή ή ρόφημα μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, επισημαίνει η δρ. Γκος.
Όμως, το επίπεδο της GLP-1 στο αίμα πέφτουν μερικά λεπτά αφού φάμε ή πιούμε κάτι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πεινάμε ξανά. Έτσι, η προσωρινή διέγερση παραγωγής της ορμόνης δεν εγγυάται απώλεια βάρους.
Βοηθά στην απώλεια κιλών;
Πολλοί από αυτούς που ισχυρίζονται ότι το πράσινο τσάι προκαλεί απώλεια κιλών αναφέρονται σε δύο συστατικά του ροφήματος: την καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά.
Η καφεΐνη μπορεί, θεωρητικά, να επιταχύνει ελαφρώς τον μεταβολισμό. Όμως, είναι απίθανο αυτό να «μεταφραστεί» ευθέως σε σημαντική απώλεια βάρους, δηλώνει η δρ. Γκος.
Επίσης, το ρόφημα περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες και να μειώσουν τη φλεγμονή. Μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπινα κύτταρα έχουν δείξει πως αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον μεταβολισμό και να μειώσουν την απορρόφηση λίπους. Όμως, οι δοκιμές σε ανθρώπους είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα έως τώρα.
Έχουν γίνει μικρές δοκιμές με αντικείμενο το αν το πράσινο τσάι συνδέεται με την απώλεια κιλών. Μια ανάλυση, που εξέτασε περίπου δέκα τέτοιες ελεγχόμενες δοκιμές, κατέληξε ότι εκείνοι που καταναλώνουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού συχνά ελάχιστο βάρος που «δεν είναι πιθανό να είναι κλινικά σημαντικό». Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως άνθρωποι που καταναλώνουν το βότανο τείνουν να χάνουν λίγο βάρος, συνήθως κάτω από 2 κιλά.
Άνθρωποι που καταφεύγουν στο πράσινο τσάι για να αδυνατίσουν «δεν μπορούν να περιμένουν σημαντικό αποτέλεσμα και σίγουρα τίποτα που να συγκρίνεται με φάρμακα όπως το Ozempic», δηλώνει ο Ρομπ βαν Νταμ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.
Από την άλλη η διατροφολόγος Ζούλια Ζουμπάνο, τονίζει ότι αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς θα βελτιώσει τον τρόπο ζωής του και όχι σε ένα τρόφιμο, φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής, όποιο κι αν είναι αυτό.
tempo24.news