Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Εν μέσω πολέμων η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει την πορεία και την ταυτότητά της»

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν ηγεσίες στα μεγάλα κράτη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, το έλλειμμα πρέπει να το καλύψει η ΕΕ»

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω πολέμου και κρίσεων, αλλά και των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε κατά τη διάρκεια του Olympia Forum V o Ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο της εφ. «Πατρίς», Γιούλη Ηλιοπούλου.

«Εν μέσω των πολέμων πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει την πορεία της, να βρει και την ταυτότητά της στο μεταναστευτικό θέμα και επειδή δυστυχώς δεν υπάρχουν ηγεσίες στα μεγάλα κράτη, όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία, το έλλειμμα πρέπει να το καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι επίτροποι και ταυτόχρονα εμείς, οι μεγάλες ομάδες που ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη, έξω από τις λαϊκιστικές και ακραίες φωνές», τόνισε αρχικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «πρέπει να συμφωνήσουμε σε πολιτικές που θα απαντούν στις αγωνίες των πολιτών, γιατί πράγματι λόγω και του πολέμου, αλλά και όλων των άλλων ζητημάτων υπάρχει ακρίβεια και οι αδύναμες κοινωνικές τάξεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα. Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν προτάσεις και λύσεις από το Γενάρη του 2025».

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές και τη διαχείριση αυτών, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «οι αρχηγοί των κρατών πήραν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον, οι οποίες ελπίζουμε να εφαρμοστούν από όλους. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την κάθε χώρα, ανάλογα με την πίεση που αισθάνονται. Εμείς πολλά χρόνια αισθανόμαστε αυτή την πίεση και αγωνιζόμαστε να υπάρχει ένα σύμφωνο βάσει του οποίου θα γίνεται διαχείριση του ζητήματος με ανθρώπινη πλευρά και με προσπάθεια, ώστε να μπορούμε να έχουμε όλοι τα ίδια βάρη. Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, επειδή και οι βόρειες χώρες, όπως η Πολωνία και η Εσθονία, ένιωσαν αυτή την πίεση, συμφώνησαν μαζί μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με ανθρωπιστικούς όρους και όρους που να μπορεί η Ευρώπη να αντέξει. Άλλες χώρες, όπως χαρακτηριστικά η Γερμανία, θέλησαν να κλείσουν τα σύνορα. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να επεκταθεί».

 

newsbeast.gr