1η Αγορά Βοτάνων και Μπαχαρικών με παραγωγούς αλλά και εκδηλώσεις
Πώς βοηθούν τα βότανα για την θωράκιση του οργανισμού μας; Πώς μπορούν τα μπαχαρικά να «απογειώσουν» μια συνταγή μαγειρικής;
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τουρισμού ετοιμάζει για σήμερα Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 (από τις 10.00 έως 18.00), στο Φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης την «1η Αγορά Βοτάνων και Μπαχαρικών» και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά το πιο μυρωδικό κόσμο!
Στην εκδήλωση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα φαρμακευτικά βότανα της ελληνικής φύσης και να μάθουν παραδοσιακές συνταγές, να γευτούν κουλουρίνι με βότανα από τον σεφ Γιάννη Κατσαντώνη και να δοκιμάσουν και να δουν την παρασκευή ροφημάτων και αφεψημάτων.
Περί τους 20 παραγωγούς θα διαθέτουν προϊόντα τους προς πώληση.
«Θεωρούμε αναπόσπαστο στοιχείο της γαστρονομίας τα μπαχαρικά και τα βότανα. Και αυτή την πτυχή, ειδικά όσον αφορά τα βότανα που στη χώρα μας έχουμε σε αφθονία, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε μέσα από αυτή τη γιορτή!», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης.
Η διοίκηση του δήμου μας δίνει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της γαστρονομίας. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από ένα πλήθος δράσεων.
«Φέτος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Δημητρίων υπάρχει ειδική κατηγορία για την γαστρονομία η οποία θεωρούμε πως είναι ισχυρό στοιχείο της κουλτούρας κάθε λαού. Και μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή που ετοιμάζουμε θέλουμε να στηρίξουμε και τους παραγωγούς», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν από τις 12 έως τις 13:30 οι ομιλίες:
-«Βότανα και θεραπευτικές ιδιότητες», Θωμάς Σαββίδης Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας- Τομέας Βοτανικής- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
-«Τα βότανα στο γαστρονομικό τουρισμό-Βότανα και Διατροφή», Δρ Χαρίτα Βλάχου Καθηγήτρια Γαστρονομικού-Αγροδιατροφής Α.Π.Θ.
-Βότανα στην Ελλάδα και η νέα τάση χρήσης ασιατικών βοτάνων, Νίκος Θυμάκης Κηποτέχνης/Γεωπόνος, ΜSc Υπεύθυνος Αγρ. Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και συνεργάτης του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων
-«Βότανα στην κουζίνα», Γιάννης Κατσαντώνης, μέλος της ΘΕΥ Γαστρονομικής Λέσχης Θεσσαλονίκης
-«Βότανα στην καλλιέργεια-Τεχνικές καλλιέργειας, συλλογής και αποθήκευσης βοτάνων», Γιώργος Αγκαθίδης: εκπαιδευτικός Φυσικός, βιοκαλλιεργητής αρωματικών φαρμακευτικών φυτών
Στο φουαγιέ του Δημαρχείου θα στηθεί ολοήμερη αγορά βοτάνων και προϊόντων με βάση τα βότανα, μικρών παραγωγών και βιοκαλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
typosthes.gr