Βορίδης: Ένα κόμμα μπορεί να δώσει ελπίδα, η ΝΔ και ο Μητσοτάκης

«Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις θέσεις της αλλά κι εμείς δεν εγκαταλείπουμε τις δικές μας»

«Εγκληματικότητα, παράνομη μετανάστευση και υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας» ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας την Πέμπτη το βράδυ, στον Μαραθώνα. Με ομιλητές, τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε από την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την παράμετρο ότι σε περιπτώσεις υποτροπής δεν επιβάλλεται η προσωρινή κράτηση, αλλά περιοριστικοί όροι. «Έχουμε οργανωμένο έγκλημα, ενδεχομένως εγκληματικές οργανώσεις και κυκλοφορούν ελεύθεροι» επεσήμανε ο κ. Βορίδης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πώς εκείνη είχε αλλάξει ποινικές διατάξεις. Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, «Η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την αντεγκληματική πολιτική είναι ότι δεν πολεμάς το έγκλημα με καταστολή, αλλά (εστιάζοντας) στα κοινωνικά αίτια».

Διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διορθώνει η σημερινή κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και έκανε γνωστό ότι τώρα θα γίνει μία ακόμη αλλαγή: σε περίπτωση υποτροπής ο ανακριτής θα είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει τους περιοριστικούς όρους με προσωρινή κράτηση. Ενώ, όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, «2.000 επικίνδυνοι κακοποιοί εξαιτίας της διάταξης αυτής (σ.σ. με τους αλλεπάλληλους περιοριστικούς όρους) είναι τώρα έξω», αλλά θα μπουν στη φυλακή -και αυτό «θα είναι μια μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική κοινωνία».

Σε άλλο σημείο, απένειμε τα εύσημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπογραμμίζοντας την αύξηση των συλλήψεων κατά 25% από την Ελληνική Αστυνομία. Αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα πεδία του εγκλήματος, ενώ έκανε ειδική μνεία στην ενδο-οικογενειακή βία, σημειώνοντας ότι «Τώρα οι γυναίκες ξέρουν ότι θα προστατευθούν αποτελεσματικά -κι αυτό είναι δική μας κατάκτηση».

Εξαίροντας επίσης τη συνεργασία με τους συναδέλφους του υπουργούς κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Φλωρίδη, υπογράμμισε την επιτυχία, όπως είπε, του Κυριάκου Μητσοτάκη, «να μαζεύει ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να έχουν διαφορετικές πολιτικές καταγωγές αλλά τους μαζεύει σε ένα κοινό προγραμματικό, πολιτικό και αξιακό τόπο, δεν τους μαζεύει συγκυριακά».

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης απάντησε στην κριτική που ακούγεται από κάποιες πλευρές, ότι «δήθεν η παράταξη έχει απομακρυνθεί από τις αξίες της». «Ποιοι είναι αυτοί που παρήγγειλαν τους πρόσφατους εξοπλισμούς, ποιοι είναι αυτοί που έκαναν τον φράκτη στον Έβρο, τα δεξιότερα κόμματα ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε επίσης.

Τα ελληνοτουρκικά ήταν το επόμενο θέμα που έθιξε και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «άκουσα όλες τις συνεντεύξεις του Γεραπετρίτη που επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε πίσω από τις πάγιες θέσεις». Αυτές, δηλαδή, που «έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 και μετά. Μισό πόντο πίσω δεν πάμε ούτε στα 12 ναυτικά μίλια ούτε στα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε στον εναέριο χώρο», διεμήνυσε.

Άλλωστε, υπενθύμισε, «ο ελληνοτουρκικός διάλογος ξεκίνησε επί Γιώργου Παπανδρέου, συνεχίσθηκε επί Αντώνη Σαμαρά, συνεχίσθηκε επί Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζεται επί Κυριάκου Μητσοτάκη». Με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι αντικείμενο της συζήτησης είναι η soft ατζέντα, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. «Άρα έχει θετικό αποτέλεσμα ο διάλογος για την Ελλάδα. Τι έχουμε παραχωρήσει, τι έχουμε ξεπουλήσει;», διερωτήθηκε.

Εκτίμηση, επίσης, του κ. Βορίδη είναι ότι «η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τις θέσεις της αλλά κι εμείς δεν εγκαταλείπουμε τις δικές μας», ως εκ τούτου δεν δήλωσε αισιόδοξος για τη διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς. Όμως, συνέχισε, «η Ελλάδα θωρακίζεται. Για να μπορείς να λες ότι επιμένεις στην εθνική θέση σου πρέπει να έχεις και τη στρατιωτική ισχύ να την υπερασπιστείς. Και πρέπει να έχεις μια οικονομία που αντέχει σε αυτές τις παραγγελίες».

Τόνισε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά πρωθυπουργός πέτυχε να εξαιρούνται οι στρατιωτικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος» και συμπλήρωσε ότι «Χάρη στην πολιτική Μητσοτάκη, η Ελλάδα απέκτησε ένα διαφορετικό κύρος και ένα διαφορετικό ρόλο μέσα στη διεθνή κοινότητα».

Στη μεταναστευτική πολιτική, απευθυνόμενος στο ακροατήριο, ανέφερε: «Θυμάστε πώς ήταν με ανοιχτά τα σύνορα στους μετανάστες». Όμως, «τώρα είναι θεόκλειστα». Και, παρατήρησε ότι στην Ιταλία είναι μεγαλύτερες οι μεταναστευτικές ροές από ό,τι στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει και τη δυσκολία του θέματος.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με το σύμφωνο μετανάστευσης που λέει ότι πρέπει να φυλάσσονται τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Αυτό το εισηγήθηκε και το πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έδωσε αυτή τη μάχη», τόνισε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού – «ο κ. Ορμπαν λέει να μένουν (σ.σ. οι μετανάστες) στην Ελλάδα» – με την παράλληλη υπόμνηση των πολιτικών σχέσεων του Ούγγρου ηγέτη με τη «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Συμπερασματικά, «όπως απαντήσαμε και νικήσαμε τον λαϊκισμό της Αριστεράς και της Άκρας Αριστεράς – και τώρα …απολαμβάνουμε αυτό το εξαιρετικό θέαμα που μας προσφέρουν οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ – δεν θα τον αντικαταστήσουμε τώρα με τον λαϊκισμό της Δεξιάς, χωρίς πρόταση, μόνο μια φωνή διαμαρτυρίας έτσι γενικώς».

 

newsbeast.gr