Ανήμπορη και ανίκανη η Κύπρος να αντιμετωπίσει φαινόμενα τύπου Βαλένθια

Αδύναμη και ανεπαρκής η Κύπρος στο να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έπληξαν τη Βαλένθια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αν και δηλώνουν πως είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για έντονα φαινόμενα πλημμυρών, παραδέχονται πως δεν θα μπορέσουν να αντεξέλθουν σε φαινόμενα του μεγέθους της Ισπανίας.

Από την άλλη, ωστόσο, η ποσότητα και η ποιότητα του εξοπλισμού σώζει ζωές, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των σωστικών λέμβων, τον οποίο η Πυροσβεστική απέφυγε να δώσει σε ερώτηση του ΣΙΓΜΑ.

Περιορίστηκε στο να αναφερθεί στις δύο υπάρχουσες σωστικές λέμβους με μηχανές, οι οποίες μπορούν να κινηθούν και σε θάλασσες και σε φράγματα και στις άλλες δύο σωστικές λέμβους χωρίς μηχανές που έχουν έχουν παραγγελθεί και θα παραληφθούν εντός των επόμενων ημερών.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το τελευταίο χρόνο αναγνώρισε 19, επιπρόσθετες, περιοχές Δυνητικού Σημαντικού Κινδύνου Πλημμύρας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εν λόγω περιοχών σε 38.

Κοινός παρονομαστής των περιοχών που κινδυνεύουν, τα ποτάμια, δίπλα από τα οποία ή πολλές φορές και πάνω σε αυτά έχουν κτιστεί οικίες και υποστατικά.

Η αναγνώριση ωστόσο, των περιοχών που κινδυνεύουν από πλημμύρα, από μόνη της δεν επιλύνει το πρόβλημα.

Ζωτικής σημασίας θεωρούνται τόσο τα αντιπλημμυρικά έργα όσο και η ετοιμότητα των υπηρεσιών του κράτους καθώς και η έγκαιρη πρόγνωση των επερχόμενων καταστροφών, γεγονός το οποίο δεν λειτούργησε στις προχθεσινές καταιγίδες της Λεμεσού και της Πάφου.

Στο εθνικό σχέδιο δράσης ”Προμηθέας” για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πλημμύρων συμμετέχουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα η οποία μάλιστα έχει και το ρόλο του συντονιστή καθώς και η Αστυνομία Κύπρου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της πολιτικής άμυνας υπάρχει συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού για τέτοια περιστατικά καθώς και αναβάθμιση του εξοπλισμού.

sigmalive.com