Κοντογεώργης: Αν η επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι το «όχι σε όλα» δεν θα προσφέρει στον τόπο

«Οι προκλήσεις είναι σημαντικές, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση»

Ο ελληνοτουρκικός διάλογος και οι σχέσεις της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ήταν τα πιο «βαριά» πολιτικά θέματα, που τέθηκαν στη συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο ertnews, χθς το βράδυ, Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Η συνέντευξη ξεκίνησε, ωστόσο, από την κυβερνητική εξαγγελία για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. «Ήταν μία μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας, γιατί έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις τέχνες, τους ανθρώπους των τεχνών και βέβαια τα επαγγελματικά δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στην προεργασία της εξαγγελίας: «Ερχόμαστε μετά από διαδικασία 18 μηνών, τη συστηματική συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού και Εσωτερικών», επίσης «υπήρχε διαβούλευση με τους φορείς του χώρου και θα υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα ψηφιστεί Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Και το κυριότερο, «το 2026 θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, «είναι ένας δρόμος που αξίζει να ακολουθήσουν τα νέα παιδιά, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, είναι όμως πολύ καλύτερες σε σχέση με το παρελθόν». Όμως, «πιστεύω και εύχομαι να τύχει της ανάλογης αποδοχής από το ελληνικό Κοινοβούλιο», πορόσθεσε. Εν κατακλείδι, «λύνουμε την εκκρεμότητα, θέλουμε να γίνει σωστά».

Σε άλλο θέμα, τον ελληνοτουρκικό διάλογο, «η ελληνική κυβέρνηση, η χώρα μας, προσέρχεται στη διαδικασία με αυτοπεποίθηση. Κι αυτό εκκινεί από το γεγονός ότι ίσως ποτέ άλλοτε, τουλάχιστον τα τελευταία πρόσφατα χρόνια, δεν είχε ένα τέτοιο δίκτυο διεθνών συμμαχιών, αλλά και μία ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας, που να της δίνει τη δυνατότητα να επιδιώκει, με τον τρόπο που την επιδιώκει, με ήπια ισχύ, να υπάρχουν ήρεμα νερά στην περιοχή. Πολλώ δε μάλλον που διανύουμε μία περίοδο με πολλές αναταραχές», τόνισε.

Ειδικά για το τελευταίο, επεσήμανε ότι «ο νοτιοανατολικός πυλώνας του ΝΑΤΟ και η νοτιαανατολική Μεσόγειος είναι κρίσιμο να είναι σταθεροί, η χώρα μας προσφέρει αυτή τη σταθερότητα αλλά προφανώς δεν μπορεί να είναι μόνη της σε αυτήν τη διαδικασία». Και, επαναλαμβάνοντας τη μόνη διαφορά με την Τουρκία -ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα- επέμεινε ότι «σε αυτό το πλαίσιο προσέρχεται η χώρα μας». Ενώ, παράλληλα, «προσπαθούμε σε διάφορους τομείς, τουρισμός, οικονομία, μεταναστευτικό, να υπάρχει το απαραίτητο επίπεδο συνεργασίας».

 

newsbeast.gr

Ίσως σας ενδιαφέρει...