Ο φόβος είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα, που βιώνει και ο σκύλος. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα σκύλο να νιώσει ασφάλεια και να ξεπεράσει το φόβο του
Εναν σκύλο, που τον καταλαμβάνει φόβος, ταλαιπωρείται ψυχικά και δεν μπορεί να απολαύσει τη ζωή του.
Όσοι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλου έχουν ένα πλάσμα που νοιώθει φόβο, πρέπει να το βοηθήσουν να βρει την αυτοπεποίθησή του.
Ένας σκύλος με φοβίες απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και προσεκτική προσέγγιση.
Το ερώτημα που τίθεται από την Ρενάτα Γρυπάρη, ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων είναι: «Πώς θα βοηθήσουμε έναν φοβικό σκύλο να ανοιχτεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αλλά και να ξεπεράσει αυτά τα ψυχολογικά προβλήματα;». Και απαντά:
«Η προσέγγιση και η διαχείριση ενός φοβικού σκύλου δεν είναι, σχεδόν ποτέ, μια εύκολη υπόθεση. Κι αυτό διότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό θέμα, με πολλές διαστάσεις, και άγνωστους παράγοντες.
Στην περίπτωση ενός φοβικού σκύλου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το βίωμα ή τα βιώματα που του στέρησαν την αυτοπεποίθηση. Αλλά, ακόμα και αν γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσο βαθύ τραύμα άφησαν στην ψυχή του.
Από την εμπειρία μου, έχω δει ότι, σχεδόν, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει θεραπεία, αρκεί να ανιχνεύσουμε σωστά τις αιτίες που οδήγησαν έναν σκύλο στο να γίνει φοβικός. Και να ακολουθήσουμε την πιο στοχευμένη μέθοδο, για την ψυχική του αποκατάσταση.
Πώς, λοιπόν, θα βοηθήσουμε έναν φοβικό σκύλο να ανοιχτεί και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αλλά και να ξεπεράσει αυτά τα ψυχολογικά προβλήματα;
Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η «εμπιστοσύνη». Ο άμεσος στόχος και το πρώτο μας βήμα είναι, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου. Να νιώσει δηλαδή, ασφάλεια και χαλαρότητα μαζί μας.
Καταρχάς, αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η ηλικία του ζώου, καθώς και το χρονικό διάστημα που βρίσκεται σε φοβική κατάσταση.
Ένα πιο νεαρό ζώο, σαφώς, έχει άλλα αντανακλαστικά και περιθώρια βελτίωσης από ένα ηλικιωμένο -χωρίς βέβαια αυτό να είναι πάντα δεδομένο-, ενώ εάν το ζώο παρέμεινε στη φοβική κατάσταση για πολύ καιρό, σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, ώστε να επέλθει η ψυχική του αποκατάσταση.
Υπάρχουν τρεις τρόποι, που διευκολύνουν την προσέγγιση και τη διαχείριση ενός φοβικού σκύλου:
1) Ήπια προσέγγιση: Ένας φοβικός σκύλος δεν αντέχει τις απότομες κινήσεις, τα στριμώγματα και την άμεση προσοχή.
Για να νιώσει ασφάλεια, θα πρέπει να «ξεχάσουμε» ότι έχουμε σκύλο.
Επιδιώκουμε προσωπική επαφή, χωρίς όμως, επίμονα κοιτάγματα, υπερβολικά χάδια -ειδικά εάν δεν τα δέχεται- και συνεχή εισβολή στο χώρο του.
Χρειάζεται μικρές δόσεις επαφής, ώστε να μπορεί να τις διαχειριστεί: ελαφρά και σύντομα αγγίγματα, γλυκόλογα από απόσταση, και, κυρίως να τον καλούμε προς το μέρος μας. Και να μην κατευθυνόμαστε συνέχεια προς το μέρος του.
2) Σεβόμαστε τα όρια, που μας θέτει ο ίδιος ο σκύλος: Αυτό σημαίνει ότι τον πιέζουμε λίγο παραπάνω, ώστε να υπάρξει κάποια πρόοδος, όχι όμως τόσο ώστε να έχουμε πισωγύρισμα.
Για οποιαδήποτε φοβική συμπεριφορά θέλουμε να διορθώσουμε, πιέζουμε τον σκύλο λίγο στα όριά του.
Όσο δηλαδή, βλέπουμε ότι το διαχειρίζεται. Και τον επιβραβεύουμε για το κατόρθωμά του.
Αυτό θα τον βοηθήσει να καταλάβει ότι κάνει κάτι σωστά και θα θελήσει να το ξανακάνει. Με αυτόν τον τρόπο τονώνουμε την αυτοπεποίθησή του και τον βοηθάμε να νιώσει όμορφα.
Όταν δούμε ότι έχει κατακτήσει ένα στάδιο, τότε πιέζουμε τον σκύλο να προχωρήσει στο επόμενο, το ίδιο προσεκτικά και σταδιακά.
3) Όχι λύπηση: Η ψυχολογία μας είναι το Α και το Ω, ειδικά σε περιπτώσεις φοβίας. Αρνητικά συναισθήματα, όπως η λύπηση, η στενοχώρια και ο οίκτος όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά ενισχύουν το ψυχολογικό πρόβλημα του σκύλου.
Η επιμονή στο στόχο, η υπομονή και η υπερηφάνεια, όταν ο σκύλος μας τα καταφέρνει, είναι αυτά που θα τον βοηθήσουν να ανοιχτεί και να αρχίσει πραγματικά να προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητάμε.
Τέλος, για περιπτώσεις φοβίας, σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική προσέγγιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φυτικά ανθοϊάματα Bach. Αυτά λειτουργούν σε ψυχολογικό επίπεδο και επιφέρουν μια εσωτερική ισορροπία.
Πρόκειται για αποστάγματα λουλουδιών, τα οποία το καθένα στοχεύει στη διόρθωση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Η μίξη έως και έξι ανθοϊαμάτων βοηθά πολύ τον σκύλο μας να διαχειριστεί τα όποια ψυχολογικά θέματα έχει».
Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.