Επιστήμονες δίνουν νέες αποδείξεις ότι ο Άρης είχε κάποτε ωκεανό

Ο ωκεανός στον πλανήτη Άρη φαίνεται ότι εξαφανίστηκε πριν από περίπου 3,42 δισεκατομμύρια χρόνια, δήλωσαν οι ερευνητές

Με τη βοήθεια του κινεζικού ρόβερ Zhurong, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν νέες αποδείξεις ότι ο Άρης είχε έναν ωκεανό πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι που είναι πολύ μακριά από τον ξηρό και έρημο κόσμο που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επιστήμονες δήλωσαν την Πέμπτη ότι τα δεδομένα, που ελήφθησαν από το Zhurong το οποίο προσεδαφίστηκε στις βόρειες πεδινές περιοχές του Άρη το 2021, υποδεικνύουν την παρουσία γεωλογικών χαρακτηριστικών που υποδηλώνουν μια αρχαία ακτογραμμή. Το ρόβερ ανέλυσε πετρώματα στην επιφάνεια του Άρη σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Utopia Planitia, μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα από το κινεζικό Tianwen-1 Orbiter, το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA και το ρομποτικό εξάτροχο ρόβερ έδειξαν την ύπαρξη ενός υδάτινου ωκεανού κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία ο Άρης μπορεί να είχε ήδη γίνει ψυχρός και ξηρός και να είχε χάσει μεγάλο μέρος της ατμόσφαιράς του.

Περιέγραψαν επιφανειακά χαρακτηριστικά, όπως κοιλώματα, κανάλια ιζημάτων, σχηματισμούς ηφαιστείων από λάσπη και ενδεικτικά μιας ακτογραμμής. Η ίδια έχει ενδείξεις τόσο για ρηχά όσο και για βαθύτερα θαλάσσια περιβάλλοντα.

«Εκτιμούμε ότι η κατάκλυση της Utopia Planitia στον Άρη έγινε πριν από περίπου 3,68 δισεκατομμύρια χρόνια. Η επιφάνεια του ωκεανού πιθανότατα πάγωσε σε μια γεωλογικά σύντομη περίοδο», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ Bo Wu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, ανοίγει νέα καρτέλα.

Ο ωκεανός φαίνεται ότι εξαφανίστηκε πριν από περίπου 3,42 δισεκατομμύρια χρόνια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Νερό, βασικό συστατικό για τη ζωή

Όπως η Γη και οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Άρης σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Την εποχή που φαίνεται ότι υπήρχε ο ωκεανός, μπορεί να είχε ήδη αρχίσει η μετάβασή του από φιλόξενος πλανήτης.

«Η παρουσία ενός αρχαίου ωκεανού στον Άρη έχει προταθεί και μελετηθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, ωστόσο παραμένει σημαντική αβεβαιότητα», δήλωσε ο Wu. «Τα ευρήματα αυτά όχι μόνο παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για την υποστήριξη της θεωρίας ενός αρειανού ωκεανού, αλλά παρουσιάζουν επίσης, για πρώτη φορά, μια συζήτηση σχετικά με το πιθανό εξελικτικό του σενάριο».

Το νερό θεωρείται βασικό συστατικό για τη ζωή και η παλαιότερη παρουσία ωκεανού δημιουργεί την προοπτική ότι ο Άρης, τουλάχιστον κάποτε, ήταν ικανός να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.

«Στην αρχή της ιστορίας του Άρη, όταν είχε πιθανώς μια πυκνή, ζεστή ατμόσφαιρα, η μικροβιακή ζωή ήταν πολύ πιο πιθανή», δήλωσε ο πλανητικός επιστήμονας του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ και συν-συγγραφέας της μελέτης Sergey Krasilnikov.

Το ηλιακό Zhurong, που πήρε το όνομά του από έναν μυθικό κινεζικό θεό της φωτιάς, ξεκίνησε το έργο του χρησιμοποιώντας έξι επιστημονικά εργαλεία στην επιφάνεια του Άρη τον Μάιο του 2021 και μπήκε σε «χειμερία νάρκη» τον Μάιο του 2022, πιθανότατα λόγω υπερβολικής συσσώρευσης άμμου και σκόνης, σύμφωνα με τον σχεδιαστή της αποστολής του. Ξεπέρασε την αρχική χρονική διάρκεια της αποστολής του, που ήταν τρεις μήνες.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη σε όλο το νερό που υπήρχε κάποτε στην επιφάνεια του Άρη. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο και βασίστηκε σε σεισμικά δεδομένα που ελήφθησαν από τη ρομποτική προσεδάφιση InSight της NASA, έδειξε ότι μια τεράστια δεξαμενή υγρού νερού μπορεί να βρίσκεται βαθιά κάτω από την επιφάνεια μέσα σε τεκτονισμένα πυριγενή πετρώματα.

 

newsbomb.gr