Οι 8 αλλαγές που συμβαίνουν σε έναν ηλικιωμένο σκύλο

Κοιμάται περισσότερο. Είναι φυσιολογικό καθώς χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση και έχει λιγότερη ενέργεια.

Τρώει λιγότερο. Το φαγητό δεν είναι πλέον τόσο διασκεδαστικό μιας και η οσμή και η γεύση εξασθενούν. Αν διαπιστώσετε απώλεια βάρους, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Παίρνει βάρος. Επειδή δεν έχει όρεξη να κάνει μεγάλες βόλτες ή να τρέξει όπως παλιά, πρέπει να τον ενθαρρύνετε να πηγαίνει για περπάτημα καθημερινά. Παράλληλα μειώστε αν χρειαστεί την ημερήσια μερίδα του και φυσικά τις περιττές λιχουδιές. Βγάλτε ένα νέο πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας.

Εμφανίζει προβλήματα στα δόντια. Τσεκάρετε τα δόντια του σκύλου σας συχνά όταν επισκέπτεστε τον κτηνίατρο και επιδιώξτε να τα βουρτσίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα.

Δεν πίνει αρκετό νερό. Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μπορεί να πηγάζει από κάτι απλό όπως το να μην έχει πρόσβαση στο μπολ του επειδή δεν μπορεί να ανέβει σκάλες.

Επηρεάζεται περισσότερο από τον καιρό. Ζεσταίνεται και κρυώνει πιο εύκολα επειδή το τρίχωμά του γίνεται πιο λεπτό. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες στο χώρο που ζει, προφυλάξτε το από την ζέστη και το κρύο.

Έχει απώλεια ακοής και όρασης. Το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους. Παρατηρήστε τον σκύλο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δείτε αν βλέπει και ακούει. θα χρειαστεί να του μάθετε νέες εντολές και να τον ενθαρρύνετε, χωρίς άγχος, να συνεχίσει την καθημερινότητά του.

Χρειάζεται βοήθεια για να ανέβει και να κατέβει σε σκάλες, στο αυτοκίνητο κλπ. Οι αρθρώσεις εξασθενούν και ακόμη κι αν δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα, η πρόληψη θα τον ωφελήσει.

govastileto.gr