Χρόνος: 45 λεπτά + 1 ½ -2 ώρες αναμονή
Υλικά (για 12 άτομα):
Για το παντεσπάνι:
- 1 ½ φλ. (225 γρ.) απλό αλεύρι
- 1 3/4 φλ. (350 γρ.) ζάχαρη
- 3/4 φλ. (85 γρ.) κακάο
- 1 ½ κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 ½ κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 2 μεγάλα αβγά
- 1 φλ. (1/4 λίτρου) γάλα (πλήρες)
- ½ φλ. λάδι (ηλιέλαιο, ή αραβοσιτέλαιο)
- 2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας
- 1 φλ. καυτό νερό
- Ξύσματα σοκολάτας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
- Λιωμένο βούτυρο και αλεύρι για τις φόρμες
- Χτυπημένη γκανάς (ganache)
- 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας, ψιλοκομμένη με μαχαίρι (όχι σε κομματάκια)
- 1 φλ. (250ml, 1/4 λίτρου) κρέμα γάλακτος (όχι μειωμένων λιπαρών)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα). Βουτυρώνετε και αλευρώνετε 2 φόρμες/ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. περίπου (όχι φόρμες με ελατήριο που δεν είναι στεγανές, γιατί το μίγμα για το παντεσπάνι είναι πολύ ρευστό) και ντύνετε τον πάτο τους με αντικολλητική λαδόκολλα.
- Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το παντεσπάνι εκτός από το καυτό νερό και τα ανακατεύετε με το σύρμα, ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Προσθέτετε λίγο-λίγο το καυτό νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα για να ενσωματωθεί (το μίγμα θα γίνει πολύ ρευστό).
- Μοιράζετε το μίγμα στις δύο φόρμες/ταψάκια και το ψήνετε στο φούρνο για 25-35 λεπτά, ή μέχρι να είναι πήξει και η επιφάνεια να είναι σφικτή στην αφή και ένα σουβλάκι που θα βάλετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό. Βγάζετε τις φόρμες από το φούρνο και αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς, μέσα στις φόρμες, πριν συναρμολογήσετε τη σοκολατίνα.
- Στο μεταξύ, μέχρι να ψηθεί το παντεσπάνι, ετοιμάζετε την γκανάς: Βάζετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή/μέτρια φωτιά, μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού στον περίγυρο της επιφάνειας, χωρίς όμως να την αφήσετε να κοχλάσει. Περιχύνετε τη σοκολάτα, την αφήνετε 2-3 λεπτά να μαλακώσει και ύστερα την ανακατεύετε με ένα κουτάλι (μεταλλικό, όχι ξύλινο) μέχρι να λιώσει όλη.
- Αφήνετε την γκανάς να κρυώσει εντελώς για 1 ½ -2 ώρες και να πήξει σε κρέμα. Χτυπάτε την γκανάς με το μίξερ σε μέτρια/ψηλή ταχύτητα, μέχρι να ανοίξει το χρώμα της και να γίνει αφράτη σαν μους, για 4 περίπου λεπτά.
- Για να συναρμολογήσετε τη σοκολατίνα, περνάτε ένα μαχαίρι στον περίγυρο κάθε φόρμας και ξεφορμάρετε το κρύο παντεσπάνι, αναποδογυρίζοντάς τα. Βάζετε το ένα σε πιατέλα, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και απλώνετε πάνω το 1/3 περίπου της γκανάς. Τοποθετείτε προσεχτικά από πάνω το δεύτερο και απλώνετε στην επιφάνειά του και τα πλευρά την υπόλοιπη γκανάς. Γαρνίρετε, αν θέλετε τη σοκολατίνα με ξύσματα σοκολάτας.
xrysessyntages.com