Πώς θα μάθετε στον σκύλο σας να μην ανεβαίνει στο κρεβάτι και τον καναπέ

Πολλοί κηδεμόνες απολαμβάνουν τις αγκαλιές στον καναπέ με τον σκύλο τους, παλεύουν για μια θέση στο κρεβάτι, τραβάνε το πάπλωμα μπας και ζεσταθούν λίγο και οι ίδιοι.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους, μιας και υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να μοιράζονται το κρεβάτι ή τον καναπέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπούν ή ότι δεν προσφέρουν αγάπη στο κατοικίδιό τους, είναι όμως η απόφαση που έχουν πάρει και σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε αυτούς.

Γιατί θέλει ο σκύλος να ανεβαίνει στα έπιπλα;

Η αλήθεια είναι πως ένας σκύλος είναι ο ορισμός του ζώου συντροφιάς, μιας και είναι ανθρωποκεντρικός, αγαπάει τα χάδια και επιζητά την προσοχή. Ακολουθεί τους ανθρώπους στις περισσότερες δραστηριότητες και νιώθει ασφάλεια όταν βρίσκεται γύρω τους. Έτσι, συνηθίζει να πηγαίνει δίπλα τους όταν εκείνοι ξεκουράζονται στον καναπέ ή το κρεβάτι.

Όταν επιλέγετε έναν καναπέ ή το κρεβάτι σας, βασικό ζητούμενο είναι η άνεση, έτσι ώστε να χαλαρώνετε μετά από μια δύσκολη μέρα. Το ίδιο ακριβώς ζητούν και οι σκύλοι, μόνο που έχουν το προνόμιο να ξεκουράζονται λίγο παραπάνω μέσα στην ημέρα. Πολλοί από αυτούς βλέπουν ως μια στιγμή αγάπης τη συνύπαρξη στο μαξιλάρι και κάτω από την κουβέρτα. Όταν κάνουν λοιπόν την κίνηση για να έρθουν δίπλα μας, αποζητούν ποιότητα ζωής, άνεση και αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους τους.

Η απόφαση για τον σκύλο και τoν καναπέ

Έχετε τρεις επιλογές ως προς το τι θα αποφασίσετε: Να τον αφήνετε να ανεβαίνει όποτε θέλει, να περιμένει εντολή από εσάς για να ανέβει και να μην του επιτρέπετε καθόλου την πρόσβαση.

Η πρώτη επιλογή είναι πανεύκολη και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου. Με ένα ριχτάρι ή όποιον άλλο τρόπο σας βολέψει. Το μόνο που θα πρέπει να έχετε υπόψιν είναι πως ίσως μεγαλώνοντας να μην μπορεί να ανέβει τόσο εύκολα και να χρειάζεται να του πάρετε ειδικές σκάλες από αφρολέξ για να τον διευκολύνετε.

Αν προχωρήσετε με τη δεύτερη επιλογή, θα πρέπει να σκεφτείτε τι θα κάνετε ενώ θα λείπετε από το σπίτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το “όταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια” και φυσικά ο σκύλος σας θα βρει την τέλεια ευκαιρία να ξαπλώσει στον καναπέ.

Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε όταν αποφασίσετε πως δεν θέλετε καθόλου να ανεβαίνει ο σκύλος στα έπιπλα. Γενικά, όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, θα πρέπει να έχει κανόνες συμπεριφοράς για το τι επιτρέπεται να κάνει και τι όχι. Δεν επιτρέπεται να σκαρφαλώνει πάνω σε σας ή τους επισκέπτες, δεν επιτρέπεται να τρώει από το δρόμο, να κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, κλπ. Εσείς είστε αυτοί που φροντίζετε για την εκπαίδευσή του. Στο πλαίσιο αυτό, θα τον μάθετε να μην επιτρέπεται να ανεβαίνει στον καναπέ, από την αρχή, από την πρώτη μέρα που θα έρθει στο σπίτι.

Γιατί είναι δύσκολο να αλλάξετε γνώμη και να το δεχτεί ο σκύλος

Σκεφτείτε πως κάποια στιγμή θα θέλει να ανέβει με λασπωμένες πατούσες, με βρεγμένο τρίχωμα, με ένα μπούτι κοτόπουλο στο στόμα για να μπορέσει να το φάει με την ησυχία του. Τότε θα είναι δύσκολο να αλλάξετε την απόφασή σας και ενώ μέχρι τώρα του επιτρέπατε την πρόσβαση στα έπιπλα, ξαφνικά να του την κόψετε.

Ένας βασικός παράγοντας για να πετύχει αυτό, όπως και κάθε τι που θέλετε να μάθει, είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει σύμπνοια από όλους όσοι ζουν στο σπίτι. Δεν γίνεται δηλαδή οι μισοί να επιτρέπουν και οι άλλοι μισοί να απαγορεύουν στον σκύλο την πρόσβαση στον καναπέ. Θα είναι λογικό ο σκύλος να μπερδευτεί και να μην μπορέσει να είναι συνεπής σε αυτό που του ζητάμε και, όπως καταλαβαίνετε, δεν θα φταίει εκείνος.

Πώς θα μάθετε τον σκύλο να μην ανεβαίνει στον καναπέ

Κάθε συμπεριφορά που θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να “κλειδώσουμε” ως κάτι θετικό στον σκύλο, χρειάζεται χρόνο, υπομονή, επιμονή, αγάπη και πολλά treats. Δείτε μερικές συμβουλές για να καταφέρετε να τον πείσετε να μη σκαρφαλώνει στα δύο έπιπλα.

1. Με το που θα πάει να ανέβει, σταματήστε τον λέγοντας μια λέξη όπως το “μη” ή “όχι” ή κάτι που είναι εύκολο για εσάς.

2. Ίσως να μην καταλάβει αμέσως τι του ζητάτε ή να μην είναι πρόθυμος να το κάνει. Μην τον πιέσετε, μην τον πιάσετε αγκαλιά για να τον κατεβάσετε εσείς, μην τον τραβήξετε από το λουρί ή το κολάρο για να το κάνει. Δεν είναι θετική εκπαίδευση αυτό, θα τον στρεσάρει και δεν θα μάθει να έχει επιλογές. Δελεάστε τον με ένα παιχνίδι που του αρέσει πολύ ή με λίγο φαγητό, βάλτε δηλαδή κάτι από αυτά στο χέρι σας, έτσι ώστε να το ακολουθήσει κάτω από τον καναπέ στο μέρος όπου θέλετε να κάτσει.

3. Μόλις το κάνει, δώστε του μια λιχουδιά για ανταμοιβή, ένα χάδι και ένα “μπράβο”.

4. Παράλληλα, θα πρέπει να έχετε έτοιμη μια ελκυστική εναλλακτική, ώστε να πάει να ξαπλώσει εκεί ο σκύλος. Αυτό μπορεί να είναι μια άλλη πολυθρόνα ή καναπές, ένα μαλακό κρεβατάκι, μια γούνινη φωλιά, κλπ.

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η εναλλακτική του καναπέ ή του κρεβατιού είναι:

-να έχει το κατάλληλο μέγεθος

-να είναι εύκολο στην πρόσβαση

-να είναι μαλακό

-να είναι σε κοντινή απόσταση από εσάς έτσι ώστε να έχει οπτική επαφή μαζί σας

-να έχει τα παιχνίδια του

-να είναι από υποαλλεργικό ύφασμα ώστε να μην του προκαλεί φαγούρα

5. Μην απογοητευτείτε αν δεν τα καταφέρετε αμέσως και κατέβει την πρώτη φορά, αλλά δοκιμάσει να ανέβει ξανά. Μόλις δει ότι η συμπεριφορά που του ζητάτε συνοδεύεται από μια πεντανόστιμη λιχουδιά, θα ακολουθήσει το φαγητό και θα αρχίσει σιγά σιγά να προτιμάει το επίσης ελκυστικό κάθισμα που του προσφέρετε ως εναλλακτική.

Σίγουρα μπορείτε να το καταφέρετε, όμως θέλει να είστε προετοιμασμένοι για πολλές προσπάθειες με ηρεμία, ωραίες λιχουδιές και αναπαυτικούς χώρους ώστε να μπορεί να χαλαρώνει και να ρίχνει τους υπνάκους του.

 

tempo24.news