Πιτάκια με χόρτα τσιγαριαστά

  • 2 ώρες προετοιμασία
  • 6′ τηγάνισμα
  • 1 ώρα αναμονή
  • Σύνολο: 3 ώρες και 6′

Υλικά

Κομμάτια: 35-40

Για τη ζύμη

  • περίπου 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • λίγο αλάτι
  • 100 ml ελαιόλαδο + αρκετό επιπλέον για το άλειμμα των χεριών μας και το τηγάνισμα
  • 50 ml φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού, σουρωμένος
  • 2 κουτ. σούπας ρακή
  • περίπου 250 ml ζεστό νερό (όχι καυτό)

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. τρυφερά φύλλα από σπανάκι, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. άγρια χόρτα για πίτες, καθαρισμένα
  • 200 γρ. σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετομάσουμε τα πιτάκια με χόρτα τσιγαριαστά στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τη ρακή μέχρι να ενωθούν.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο σχολαστικά, μέχρι να προκύψει μια μέτρια προς σφιχτή ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό).
  3. Τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά μαζί με λίγο αλάτι.
  2. Τα τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά.

Πιτάκια

  1. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
  2. Ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη-βέργα σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών.
  3. Με ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι κόβουμε δισκάκια διαμέτρου 15 εκ.
  4. Βάζουμε στο μισό δισκάκι 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση και τη σκεπάζουμε με το άλλο μισό.
  5. Βρέχουμε τις άκρες και τις πιέζουμε με το δάχτυλο για να κολλήσουν.
  6. Συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε 15-20 πιτάκια με αυτό το κομμάτι ζύμης.
  7. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης και φτιάχνουμε άλλα τόσα πιτάκια.
  8. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Τηγανίζουμε τα χορτοπιτάκια σε δόσεις για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε χλιαρά ή όταν κρυώσουν εντελώς.

tempo24.news