Πώς να βγάλετε βόλτα έναν σκύλο με έντονο κυνηγετικό ένστικτο

Αν έχετε κι εσείς ένα κυνηγόσκυλο να ομορφαίνει τη ζωή σας, είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεστε κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Οι σκύλοι που έχουν εκτραφεί για να κυνηγούν θηράματα, όπως είναι τα επιβλητικά Doberman και τα Χάσκι, αλλά και τα μικροσκοπικά Jack Russell και τα Yorkshire Terrier, τείνουν να τραβάνε στη βόλτα, να γαβγίζουν σε άλλα σκυλιά, και να επιτίθενται σε γάτες και πτηνά. Έχοντας βγάλει πολλές φορές βόλτα ένα μανιασμένο Beagle, ξέρω πώς είναι να τα βρίσκεις σκούρα με ένα σκυλάκι που δεν ξεκολλάει τη μύτη του απ’ το έδαφος, και γουρλώνει το μάτι όποτε βλέπει κάποιο μικρότερο ζωάκι.

Παρά την εξημέρωσή τους, οι περισσότεροι σκύλοι παραμένουν κυνηγοί σε επίπεδο ενστίκτων τα οποία συνδέονται με την επιβίωσή τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι τάσεις του θηρευτή δεν μπορούν να καταπιεστούν εύκολα χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία η συστηματική εκπαίδευση και ο έλεγχος του περιβάλλοντος των σκύλων με ιδιαίτερα ανεπτυγμένα κυνηγετικά ένστικτα.

Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν στη βόλτα του σκύλου σας.

Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση

Η συστηματική εκπαίδευση του σκύλου σας από μικρή ηλικία είναι μονόδρομος για να μην παρουσιάσει ο σκύλος σας προβλήματα συμπεριφοράς, τα οποία το δίχως άλλο θα επηρεάσουν αρνητικά την ευημερία του και την μεταξύ σας σχέση.

Μεταξύ άλλων, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να περπατάει δίπλα σας στη βόλτα χωρίς να τραβάει. Το να κυνηγάει θηράματα κάνει τον σκύλο σας να νιώθει καλά, επομένως δεν μπορείτε να περιμένετε να αγνοήσει από μόνος του τους πειρασμούς. Ο σκύλος σας πρέπει να μάθει να επιστρέφει όταν τον φωνάζετε, να σταματάει και να σας κοιτάει, καθώς και να αφήνει κάτω κάτι που έχει πιάσει. Αν ο σκύλος σας έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κυνηγετικό ένστικτο, συνιστάται να συνεργαστείτε από νωρίς με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ώστε να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε την ώρα της βόλτας ως αφορμή για να εξασκήσει ο σκύλος σας όσα έχει μάθει. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό να τον εκπαιδεύετε επί τω έργω.

Επιλέξτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τη βόλτα

Αρχικά, είναι απαραίτητο ο εξοπλισμός που θα επιλέξετε για τη βόλτα να μην κάνει τον σκύλο σας να υποφέρει. Γι’ αυτό αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τους πνίχτες. Προτιμήστε να του φοράτε ένα σαμαράκι στο σωστό μέγεθος, το οποίο θα κατανέμεται ομοιόμορφα και θα τον κρατά ασφαλή χωρίς να τον πονάει. Συζητήστε με τον κτηνίατρο ή τον εκπαιδευτή ποιο είναι το κατάλληλο σαμαράκι για τον σκύλο σας, καθώς υπάρχουν διάφορα μοντέλα που ασφαλίζουν από πάνω, από κάτω, ή από μπροστά.

Συζητήστε με κάποιον ειδικό τι πρέπει να επιλέξετε αν ο σκύλος σας είναι πολύ μεγάλος και δυνατός, ή αν έχετε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Υπάρχουν και οι επιλογές τύπου Halti, που είναι ένας συνδυασμός κολάρου και φιμώτρου που διευκολύνει τον έλεγχο. Η χρήση ενός τέτοιου κολάρου απαιτεί την ανάπτυξη θετικών συνδέσεων ώστε να το συνηθίσει και να το αποδεχτεί ο σκύλος σας.

Παίξτε με τον σκύλο σας

Ένας εξαιρετικός τρόπος να εκτονώσει ο σκύλος σας την ανάγκη του για κυνήγι είναι το παιχνίδι. Χρησιμοποιήστε ένα ραβδί απ’ το οποίο θα κρέμεται ένα κουκλάκι, ή πετάξτε στον σκύλο σας το παιχνίδι του και στείλτε τον να σας το φέρει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παιχνίδι για να μάθετε στον σκύλο σας να “το αφήνει” όταν του λέτε, και να “πηγαίνει να το πιάνει” όταν του δίνετε εσείς το σήμα. Αφού το πιάσει, επιτρέψτε του να παίξει για λίγο και μετά ζητήστε του πάλι να το αφήσει πριν τον επιβραβεύσετε με λιχουδιές.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας δίνει ο σκύλος σας

Μαθαίνοντας να καταλαβαίνετε πώς νιώθει ο σκύλος σας παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματός του, θα μπορέσετε να προλάβετε τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις. Για να προλάβετε τον σκύλο σας πριν αρχίσει το κυνήγι ή την επίθεση σε κάποιο άλλο ζώο, αναζητήστε τα εξής σημάδια συμπεριφοράς και τραβήξτε τον μακριά εγκαίρως:

– Τινάζει ελαφρά τα αυτιά του προς μία κατεύθυνση

– “Παγώνει” σε ένα σημείο

– Ρυτιδιάζει το μέτωπό του

– Σταματάει να αναπνέει γρήγορα ξαφνικά

– Εστιάζει προσεχτικά σε κάτι

– Κρατά μία πατούσα σηκωμένη στον αέρα

Τελευταίες σκέψεις: Μην απογοητεύεστε αν αντιμετωπίσετε πισωγυρίσματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση του σκύλου σας δεν είναι γραμμική διαδικασία, και χρειάζεται πολλή επιμονή και αφοσίωση για να σταθεροποιηθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μην πιέζετε τον σκύλο σας όταν βλέπετε ότι έχουν ξεπεραστεί τα όριά του και όταν οι πειρασμοί είναι πολλοί – προτιμήστε να τον απομακρύνετε όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τον ελέγξετε επιτυχώς. Τέλος, η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να σας φανεί ανεκτίμητη, ιδίως για την εκπαίδευση των πιο “ξεροκέφαλων” φυλών.

 

tempo24.news