Έχουν περίοδο τα θηλυκά σκυλιά; Τι να περιμένετε

Αποκτήσατε πρόσφατα θηλυκό σκυλάκι και αναρωτιέστε τι να περιμένετε;

Έχουν οι σκυλίτσες περίοδο όπως οι άνθρωποι; Κι αν ναι σε ποια ηλικία εμφανίζεται, και πόσο διαρκεί; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Έχουν περίοδο τα θηλυκά σκυλιά;

Και ναι και όχι. Τα θηλυκά σκυλιά δεν έχουν περίοδο με τον ίδιο τρόπο που έχουν οι άνθρωποι. Παρόλα αυτά, τα χνουδωτά φιλαράκια μας περνούν κάτι αντίστοιχο με την ανθρώπινη περίοδο, που καλείται “οίστρος”. Κατά τη διάρκεια του οίστρου, τα θηλυκά σκυλιά μπορεί να βγάλουν λίγο αίμα ή άλλες εκκρίσεις από το αιδοίο τους, κάτι που συνήθως διαρκεί 3-12 ημέρες. Η ποσότητα του αίματος είναι πολύ μικρή, αλλά υπάρχει περίπτωση να λεκιάσει τα έπιπλα ή τα χαλιά σας. Οι μέρες αυτές είναι γόνιμες για τη σκυλίτσα. Ο κύκλος του οίστρου συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες και συμβαίνει κάθε 6-12 μήνες σε ενήλικες σκυλίτσες (ή κάθε 4-5 μήνες στα κουτάβια).

Κατά την περίοδο του οίστρου, οι ορμόνες της σκυλίτσας αλλάζουν καθώς το σώμα της προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη, και η ίδια γίνεται πιο δεκτική απέναντι σε πιθανούς συντρόφους για ζευγάρωμα.

Τα σωματικά συμπτώματα του οίστρου μπορεί να διαρκέσουν από δύο εβδομάδες μέχρι τρεις μήνες και περιλαμβάνουν:

– αυξημένη ούρηση

– πρησμένο αιδοίο

– εκκρίσεις ή περιορισμένη αιμορραγία

– αλλαγές στη διάθεση, άγχος, επιθετικότητα

Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, είναι ότι ενώ όλα τα παραπάνω σημάδια συνήθως συνδέονται με τον οίστρο, μπορεί να εμφανιστούν και όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως πυομήτρα ή ουρολοίμωξη. Γι’ αυτό, πρέπει να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια σε περίπτωση που τα συμπτώματα αυτά προκύψουν στον μη αναμενόμενο χρόνο τους, ή εάν οτιδήποτε σας φαίνεται μη φυσιολογικό.

Πότε μπαίνουν πρώτη φορά σε οίστρο τα θηλυκά σκυλιά;

Τα θηλυκά σκυλιά συνήθως φτάνουν στη σεξουαλική τους ωριμότητα γύρω στους 6-12 μήνες, αν και οι πιο μικρόσωμες φυλές μπορεί να ωριμάζουν νωρίτερα, και οι πιο μεγαλόσωμες αργότερα. Όταν ένα σκυλάκι φτάσει στη σεξουαλική του ωριμότητα, ξεκινά ο οίστρος.

Κάθε πότε έχουν περίοδο τα θηλυκά σκυλιά;

Τα θηλυκά σκυλάκια δεν έχουν “περίοδο” κάθε μήνα, αλλά κάθε 6-8 μήνες. Μεταξύ των εποχών του οίστρου, δεν παρουσιάζουν καθόλου αιμορραγία ή εκκρίσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα ενός σκύλου είναι διαφορετική από του ανθρώπου. Στους ανθρώπους, η επίστρωση της μήτρας είναι πολύ πιο λεπτή και δεν αποβάλλεται συχνά. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα θηλυκά σκυλιά αιμορραγούν μόνο όταν βρίσκονται σε οίστρο, 1-2 φορές τον χρόνο.

Σταματάει η περίοδος στα σκυλιά αφού στειρωθούν;

Η στείρωση, γενικά, σταματάει τον ερχομό του οίστρου στα σκυλιά. Παρόλα αυτά, το σκυλάκι σας μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μικρό διάστημα αιμορραγίας μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, λόγω της απελευθέρωσης των ορμονών που περιόριζαν τους κύκλους του οίστρου στον οργανισμό της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν τίθεται κανένας λόγος ανησυχίας. Η αιμορραγία αυτή κρατάει λίγες μέρες, και το σκυλάκι σας συνέρχεται αμέσως.

Τι να κάνετε όταν το σκυλάκι σας βρίσκεται σε οίστρο;

Ο καλύτερος τρόπος να φροντίσετε το σκυλάκι σας όταν βρίσκεται σε οίστρο και αιμορραγεί, είναι να το κρατάτε όσο πιο καθαρό και άνετο γίνεται, περιορίζοντας την έκθεσή του σε αρσενικά σκυλιά που πιθανότατα θα επιδιώξουν να ζευγαρώσουν.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη σκυλίτσα σας κατά τη διάρκεια του οίστρου, καθώς μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές, όπως είναι οι μολύνσεις, στην περίπτωση που δεν διατηρηθεί μια σωστή υγιεινή. Να θυμάστε ότι, εκείνες τις μέρες, η σκυλίτσα σας μπορεί εύκολα να μείνει έγκυος αν εκτεθεί σε κάποιο αστείρωτο αρσενικό.

Βεβαιωθείτε ότι η σκυλίτσα σας έχει συνεχώς πρόσβαση σε καθαρό νερό ώστε να μην αφυδατωθεί. Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας σχετικά με την κατάλληλη τροφή που πρέπει να της δίνετε εκείνες τις μέρες ώστε να παραμείνει υγιής και δυνατή.

Όσο για τη διαχείριση του αίματος, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές πάνες-σερβιέτες για σκύλους, οι οποίες δεν θα σας βοηθήσουν απλά να κρατήσετε το σπίτι σας καθαρό, αλλά θα δώσουν και στο σκυλάκι σας ένα αίσθημα ασφάλειας και άνεσης.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε την περίοδο της σκυλίτσας σας;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να σταματήσει η περίοδος της σκυλίτσας σας είναι η στείρωση. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που καταστέλλουν τα επίπεδα ορμονών και δεν την αφήνουν να μπει σε οίστρο.

Παρόλα αυτά, η στείρωση ενδείκνυται πολύ περισσότερο, και είναι μια λύση την οποία συνιστούν σχεδόν όλοι/ες οι κτηνίατροι.

Πότε σταματάει ένα σκυλί να έχει περίοδο;

Συνήθως, μεταξύ των 12 και των 24 μηνών, ένα θηλυκό σκυλί σταματά να έχει περίοδο. Εκτός αυτού, όμως, ένα σκυλάκι μπορεί να σταματήσει να έχει περίοδο λόγω κακής διατροφής, άγχους, ασθένειας, και προχωρημένης ηλικίας. Αν ανησυχείτε για την αναπαραγωγική υγεία του κατοικιδίου σας, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας.

 

tempo24.news